Sport
OSMINA FINALA LIGE PRVAKA

Dolazak Barce u Chelseaju budi sjećanja na 2009.
Objavljeno 20. veljače, 2018.

Večeras će se u Münchenu i Londonu odigrati prve utakmice osmine finala Lige prvaka, a više pozornosti definitivno pobuđuje dvoboj na Stamford Bridgeu. Susret Chelseaja i Barcelone ogled je dvaju prijašnjih prvaka Europe, koji su u ovom natjecanju odigrali već 12 utakmica (4-3 u pobjedama za Chelsea), od čega ih je čak deset bilo u nokaut-fazi natjecanja. Tu je ukupno Barca uspješnija (3-2), a posljednji put kada su se susreli, u polufinalu 2012., slavio je Chelsea, koji je potom uzeo i svoj jedini naslov prvaka. Bez dvojbi najviše buke od prijašnjih međusobnih utakmica podignula je ona polufinalna iz 2009. kada je Barcelona na Stamford Bridgeu u sudačkoj nadoknadi izborila 1:1 za prolazak, a u Chelseaju “ludovali” na odluke norveškog suca Övrebröa, smatrajući da ih je oštetio za nedosuđivanje nekoliko kaznenih udaraca.

Možemo samo priželjkivati da nakon večerašnje utakmice takvih “repova” neće biti te da će se pričati isključivo o potezima igrača. Barcelona lovi rekordno 11. uzastopno četvrtfinale Lige prvaka, a dvije godine prije starta tog niza ispadala je od - engleskih klubova (Chelsea, Liverpool). Po rezultatima i igrama, uloga favorita pripada lideru Primere, koji je tijekom cijele sezone pretrpio samo tri poraza - dva na startu u Super kupu od Reala te jedan u Kupu od Espanyola. S druge strane, u redovima engleskog prvaka puno je turbulencije, naslov neće obraniti, a menadžer Conte nezadovoljan je kako je klub odradio prijelazne rokove te se stalno nagađa kako će na ljeto sigurno napustiti Stamford Bridgeu. Europski naslov mogao bi to promijeniti, a za to će morati nadmudriti kolegu Valverdea. I nastaviti niz prethodnika koji su uspjeli zaustaviti Messija. Naime, gotovo nevjerojatno zvuči da sjajni Argentinac nije ni u jednom od osam susreta uspio zatresti mrežu Chelseaja. Kod domaćina zbog ozljeda vjerojatno izostaju Bakayoko i Luiz, dok gostima nedostaje suspendirani Semedo.

Dvoboj na Allianz Areni između Bayerna i Bešiktaša mnogi vide kao ogled u kojemu su Bavarci apsolutni favoriti. No, s tim se sigurno neće složiti u turskom prvaku, debitantu u ovoj fazi, koji je prvi turski klub koji je osvojio skupinu Lige prvaka. Unatoč tome što im je za “nagradu” u ždrijebu dopao jedan od kandidata za naslov, na kojeg će u prvom susretu ići bez Kavlaka, Atınça, Törea i Tošića. Zimus su se pojačali dovođenjem Domagoja Vide i Lovea te je trener Bayerna Heynckes bio pun hvale na račun istanbulskog kluba.

- Bešiktaš se neće ovdje doći braniti. To je momčad koja zna igrati i nije nimalo iznenađenje što je prošla u osminu finala. Pobijedili su u sve tri gostujuće utakmice i neće se skrivati, vole igrati napadački nogomet - ako im dopustite. I to će biti ključ, tražit će svoje prilike, a mi moramo biti spremni na to. Nadam se vrhunskoj izvedbi svoje momčadi koja bi nas primaknula plasmanu u četvrtfinale - poručio je Heynckes, koji ne može računati jedino na i dalje ozlijeđenog vratara Neuera.

Uzvrati se igraju 14. ožujka. G. Roguljić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike