Sport
KOGA MIJENJATI ZA RIJEKU?

Promjena će biti, ali trener ih ne želi otkrivati
Objavljeno 16. veljače, 2018.
Milović nema pravo nastupa, Barišić je upitan, a na ozljedu se žali Pušić

Vezani članci

KEKOVE TRUPE STIŽU U SLAVONIJU

Osijek je ranjen i nastojat će iskaliti bijes na nama

Nogometaše Osijeka nakon poraza na proljetnoj premijeri protiv Dinama sutra ne očekuje ništa lakši zadatak, u Gradski vrt dolazi Rijeka.

Glavno je pitanje kakve je posljedice na momčad ostavilo to stradanje protiv Zagrepčana i može li taj loš start pokrenuti bijelo-plave u toj mjeri da se protiv Rijeke vrate na pobjedničku stazu. Jesenas su nakon dugo vremena uspjeli pobijediti Riječane, i to dvaput. Međutim, koliko znače te “prošlosvršene” priče, vidjeli smo baš protiv Dinama, koji je protutnjao Gradskim vrtom iako se jesenas dvaput spašavao od poraza protiv Osijeka.

Različite priče

Od starih zasluga ne može se živjeti, posebno u sportu, pa bi bilo poželjno kada bi osječka momčad konačno iz misli istisnula sjajne stvari koje je radila ljetos u Europi ili jesenas u derbijima HNL-a i vratila se u stvarnost, koja je daleko manje glamurozna. Ona u svakom navratu podsjeti kako Osijek ne može funkcionirati na pravi način ako nije momčad i u svakoj, ali doslovno svakoj, utakmici teško ne radi za pobjedu. Po proljetnom startu teško je suditi tko će sutra biti u prednosti. Osijek je imao izrazito loš dan protiv Dinama, a Rijeka je na početku rutinski odradila posao protiv Istre 1961, koja je kasnila s pripremama, momčad slagala navrat-nanos, pa se i nije mogla Riječanima suprotstaviti na pravi način. Zato nije pogrešno reći kako će tek ovaj ogled pokazati pravi odnos snaga između Osijeka i Rijeke. Zimus se u taborima suparnika odvijala posve drukčija priča. Osijek se orijentirao na zadržavanje postojećih snaga, ponešto je i doveo, ali tek pretkraj prijelaznog roka, pa trener Zoran Zekić neće moći računati na najvažnije pojačanje Gorana Milovića, jer sva potrebna dokumentacija za registraciju nije stigla na vrijeme. S druge strane, na Rujevici je bila živa željeznička postaja. Osam igrača napustilo je Rijeku, a isto toliko ih je stiglo u njezinu svlačionicu. Velik promet, pa je jasno kako Matjaž Kek nije imao sve vrijeme ovog svijeta kako bi uigrao momčad.

- Slažem se kako su izgubili neke važne igrače, ali doveli su odgovarajuće zamjene. Ne mislim kako će Rijeka biti slabija nego jesenas. Ipak, mene više zanima što ćemo mi biti spremni ponuditi bolje u odnosu prema susretu s Dinamom - kaže Zoran Zekić, trener nogometaša Osijeka.

Prije svega bijelo-plavi bi trebali biti pametni, jer ne treba očekivati Rijeku koja će igrati spuštenog garda. Bit će to bitka za svaki centimetar terena.

Koga mijenjati?

Zekić je nakon utakmice s Dinamom najavio promjene u momčadi. Hoće li ih biti? To je stvarno teško pitanje kada se pogleda situacija u svlačionici. Kapetan Borna Barišić pod velikim je upitnikom, Goran Milović nema pravo nastupa, Domagoj Pušić, koji je figurirao kao jedan od onih koji bi mogao ući u momčad, ima problema s ozljedom, pa se stoga ne treba čuditi Zekićevu odgovoru na pitanje o promjenama.

- Stopere ne mogu mijenjati jer nemam kime, Barišić je upitan. U ofenzivnom dijelu, opet s obzirom na okolnosti, ne vidim boljeg rješenja od Lope - kazao je trener bijelo-plavih, a onda ispalio:

- Ne mogu promijeniti ni sam sebe na trenerskoj poziciji. Napiši to slobodno!

Ta rečenica oslikava trenerovu rezignaciju. Međutim, koliko god slika nakon poraza od Dinama nije blistava, nije to ništa toliko dramatično da, recimo, pobjeda protiv Rijeke to ne bi mogla popraviti. Kako bi se to dogodilo, momčad se mora trgnuti, mora prionaći borbeni duh, ali i zajedništvo koji su je krasili u utakmicama ovog tipa u prvom dijelu sezone. S druge strane, možda Zekić ponešto i može mijenjati. Vjerojatno i hoće, jer, recimo, Gabrijel Boban činio se “vruć” protiv Dinama, ne bi bilo zgorega pronaći i nekoga tko će donijeti nešto posve novo u vezni red Osijeka, a to uopće nije laka misija. Čak je pitanje ima li uopće Zekić rješenja za to. Možda u momčadi osvane Šorša, iako još nije posve spreman, a možda konačno zube stisne i kapetan Barišić, što bi ipak otvorilo veću mogućnost ofenzivnih rotacija jer bi Bočkaj konačno mogao otići na svoju “ljubljenu” krilnu poziciju. Zapravo, sigurni smo kako će promjena biti, ali trener ih ne želi otkrivati...

Dalibor KELER

promjene

OSAM IGRAČA ZIMUS JE NAPUSTILO RIJEKU

Najčitanije iz rubrike