Tehno
VIPNET

Predstavljene mobilne i fiksne tehnologije sljedeće generacije
Objavljeno 16. veljače, 2018.

Na jedinstvenoj konferenciji za novinare Vipnet je s pomoću virtualne stvarnosti demonstrirao mobilne i fiksne tehnologije sljedeće generacije koje su već implementirane u živoj Vip mreži, a tijekom 2018. imat će velik utjecaj na iskustvo korisnika. U fiksnom segmentu demonstrirane su brzine od 4 Gbit/s na kućnim modemima nove generacije koje Vipnet već testira s korisnicima, dok su u mobilnom segmentu demonstrirane 5G funkcionalnosti pri čemu je ostvarena brzina od 750 Mbit/s koju već danas podržava više od 10 posto mobilnih uređaja dostupnih u populaciji.

Za razliku od 3G i 4G tehnologije koje su implementirane odjednom, 5G će doći kao rezultat niza nadogradnji u mreži. S obzirom na goleme tehnološke zahtjeve, procjenjuje se da će investicije u 5G mrežu biti višestruko veće nego što je to bio slučaj s 4G tehnologijom. Za uspješnu implementaciju 5G, potrebna je i strateška potpora Republike Hrvatske koja se konkretno oslanja na osiguravanje preduvjeta za daljnje investicije operatora:

Izgradnja transportnih optičkih mreža velikih kapaciteta do svake županije i do glavnih turističkih središta. Sredstva za taj projekt (NP-BBI) osigurana su od strane EU-a, ali Republika Hrvatska kasni s implementacijom.

Realokacija spektra druge digitalne dividende (DD2) kojeg nacionalni regulator mora osloboditi od analognog TV signala.

Osiguravanje afirmativnog regulatornog okvira od strane države i lokalnih zajednica kako bi bilo moguće izgraditi dovoljan broj baznih stanica čija gustoća za implementaciju 5G mora biti značajno povećana.

Paralelno sa stvaranjem adekvatnog regulatornog okvira, Vipnet investira u tehnološki aspekt razvoja 5G tehnologije:

Vipnetova dostignuća u razvoju i implementaciji 5G tehnologije:

Združeno korištenje spektra i multiple MIMO – Kombiniranje spektra na frekvencijama 800 MHz, 1800 MHz i 2100 Mhz. Specifičnost ovakvog pristupa je upotreba frekvencije na 2100 MHz koja je prvotno korištena za UMTS tehnologiju. Vipnetovi stručnjaci oslobodili su taj spektar, kombiniraju ga sa standardnim LTE spektrom na 800 i 1800 MHz te postižu brzine do 750 Mbit/s. Ova funkcionalnost dostupna je u živoj mreži.

LAA (korištenje nelicenciranog spektra) – Kombiniranjem LTE i Wi-Fi tehnologije Vipnet ostvaruje velike brzine prijenosa i osigurava potreban kapacitet korištenjem nelicenciranog spektra. Vipnetovi stručnjaci na taj način osiguravaju vrhunsko korisničko iskustvo, bez akvizicije dodatnog radiofrekvencijskog spektra koji je u Republici Hrvatskoj među skupljima u EU-u.

Testiranje spektra 3500 MHz - Uz suglasnost Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM), Vipnet je dobio privremenu dozvolu za korištenje radiofrekvencijskog spektra na 3500 MHz, uz pomoć koje je na području Grada Jastrebarskog izvršio testiranja novih tehnologija koje prethode uvođenju 5G mreža. M.R.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike