Sport
PORAZ OSJEČANA U DERBIJU

Dinamo razotkrio sve slabosti i zablude
Objavljeno 12. veljače, 2018.

Vezani članci

RAZOČARANJE U BIJELO-PLAVOM TABORU

Škorić: Griješimo kao djeca

Proljetna premijera odmah je razotkrila sve zablude o kvaliteti aktualne momčadi Osijeka. Dinamo se baš prošetao kroz Gradski vrt i iza sebe ostavio pustoš. Na kraju je rezultatski poraz još i sasvim pristojan jer su bijelo-plavi 20-ak minuta prije kraja susreta hodali po rubu katastrofe.

Onda se Dinamo malo smilovao, popustio gas i dopustio Osijeku uljepšavanje poraza. No, ta kozmetika ne može promijeniti tešku istinu. Osijekova momčad miljama je daleko od upuštanja u ozbiljnu bitku za sam vrh tablice. Osječka momčad može bljesnuti, ali nema u sebi potrebne kvalitete za visoke ciljeve koje klub želi dostići. I to je jedina istina ma koliko god to bilo teško priznati. Trener Zoran Zekić još je jesenas rekao kako je iz ove momčadi već izvučen maksimum. No, nitko ga tada baš nije ozbiljno shvatio, pa se zato sada součavamo s bolnom istinom. Osijek je na premijeri iskazao baš sve slabosti koje su se pojavljivale tijekom pripremnog razdoblja. Propusna obrana, vezni red bez ideje i indisponirani najjači aduti.

Prelaka kapitulacija

Zapravo nam se i teško sjetiti kada je posljednji put Dinamo tako lako u Gradskom vrtu došao do pobjede. Osijek mu je svesrdno pomagao u tome. Mateo Barać imao je katastrofalnu večer. Krivac je ili sukrivac kod sva četiri pogotka, ali ne bi bilo korektno sad "objesiti" samo njega. Soudanija sami teško mogu čuvati i puno bolji igrači od Baraća, obranu na Alžircu treba igrati baš svaki igrač koji je u njegovoj blizini. Barać je morao imati pomoć suigrača, a ona je u najvećem dijelu izostala. Ta dekoncetracija u defenzivi svakako je bila ključni detalj utakmice.

- Dekoncentracija je lijepa riječ u odnosu na ono što nam se događalo. Neću nikoga obilježavati poimence jer obrana je stvar cijele momčadi. Osjećam obvezu ispričati se navijačima što nismo pružili bolju igru. Ne sjećam se kada smo tako loše izgledali u jednoj važnoj utakmici. Uopće nismo imali kompaktnosti, linije su nam bile previše razvučene. Nedostajao nam je balans, a kad je tako, teško je očekivati dobar rezultat protiv Dinama - pričao je Zoran Zekić, trener nogometaša Osijeka.

Razliku je na kraju napravila samo jedna stvar – realizacija. Osijek je svoje prilike kod aktivnog rezulata po običaju bacio u vjetar, a Dinamo je svoja prva četiri udarca u okvir vrata pretvorio u pogotke. I sad se samo može pričati o tome "što bi bilo kad bi bilo".

- Pitanje je u kojem bi smjeru otišla da je Grezda realizirao onu priliku. Isto tako, tko zna što bi bilo da nam je dosuđen kazneni udarac. Možda bismo uspjeli zakomplicirati utakmicu. Ovako mogu zaključiti samo kako sve što je moglo otići na Dinamovu stranu tijekom susreta otišlo je - kazao je Zekić.

Razliku koja je u jednom trenutku izgledala baš ružno. Što mu je prolazilo kroz glavu kod 4:0 za Dinamo?

- Što može u takvoj situaciji nego moliti Boga da sve što prije završi. Vidiš kako ništa ne ide onako kako treba, kako se događa baš sve ono čega si se pribijavao prije susreta. Ne mogu se osloboditi dojma kako smo prelako primali pogotke - priča trener bijelo-plavih.

Nema alibija

Dinamo nam je jasno pokazao koliko je Osijek još daleko od toga da postane jaka momčad. Puno je još posla. Ne samo pred trenerom i igračima već i pred klupskom logistikom jer u ovom trenutku Osijek ima previše polovnih igrača koji ne zadovoljavaju kriterije klupskih ciljeva.

- Stalno tvrdim kako za postizanje dobrog rezultata mi moramo uvijek biti blizu gornjeg granice svojih vrijednosti. Ako to nismo, upadamo u probleme. Nema alibija za ovo kako smo izgledali. Trener sam i preuzimam odgovornost, ali ću u utakmicama koje dolaze povući i poteze. Bit će promjena, neću više čekati nikoga - najavljuje Zekić.

Susret protiv Dinama samo je potvrdio nužnost ojačavanja momčadi. Prijelazni rok traje još tri dana, pa će valjda biti novih lica. U obrani prije svega. Dobro bi došao i jedan pravi vezni igrač jer ovo što Osijek ima je tanko. Jedan je čovjek, Doumbia, doslovce "pojeo" cijeli vezni red bijelo-plavih. Time smo sve rekli, a više nema smisla ni ponavljati kako su ključni igrači i dalje u hibernaciji.

Dalibor KELER

OSIJEK Stadion u Gradskom vrtu. Vrijeme prohladno. Teren dobar. Gledatelja: 4235. Sudac: Igor Pajač (Sv. Ivan Zelina) - 5. Strijelci: 0:1 Soudani (15), 0:2 Ademi (38), 0:3 Olmo (57), 0:4 Ademi (68), 1:4 Grezda (74), 2:4 Boban (77). Žuti kartoni: Barać, Boban (Osijek), Stojanović, Lešković (Dinamo). Crveni kartoni:

IGRAČ UTAKMICE: HILAL SOUDANI (DINAMO)

OSIJEK

2 (0)

Malenica 5, Grgić 5, Škorić 6, Barać 5, Bočkaj 5, Mioč 5(od 58. Boban 6), Mudražija 5,5, Grezda 6, Hajradinović 5, Lopa 5 (od od 58. Marić 6), Ejupi 6 (od 66. Pušić).

DINAMO

4 (2)

Livaković 6,5, Stojanović 6,5, Benković 6, Lešković 6, Lecjaks 6, Doumbia 6,5, Ademi 7, Moro 6, Soudani 7,5 (od 90. Hodžić -), Olmo 7 (od 71. Hajrović -), Gavranović 5,5 (od 84. Rrahmani -).

STOP ZA BOBANA I BARAĆA

Za susret protiv Rijeke, ionako tanak igrački kadar Osijeka, bit će još sužen. Naime, protiv Dinama javne opomene zaradili su Mateo Barać i Gabrijel Boban, a kako je obojici to treći akumulirani žuti karton, trener Zoran Zekić neće moći računati na njih sljedeće subote u susretu s Riječanima.

problemi

PORAZ OSIJEKA NA KRAJU JE JOŠ PRISTOJAN

TRI KLJUČNA DETALJA

1.GREZDIN PROMAŠAJ

U sedmoj minuti utakmice Eros Grezda je imao čisti “zicer" koji nije zabio. Bio je "jedan na jedan" s Livakovićem, ali je vratar Dinama iz tog dvoboja izišao kao pobjednik. Kasnije se to pokazalo kobno za Osijek.

2.SOUDANIJEVA GENIJALNOST

Prvi pogodak Soudanija doista je malo umjetničko djelo i na najbolji je način pokazao razliku koja u ovom trenutku postoji između Osijeka i Dinama. Osječanima trebaju bar tri prilike za pogodak, a Dinamu sa Soudanijem dovoljna je i jedna poluprilika za realizaciju.

3.PAJAČEVA POGREŠKA

U 50. minuti sudac Igor Pajač "zažmirio" je na čisti prekršaj koji je načinio Benković nad Mudražijom u kaznenom prostoru. Bio je to klasičan kazneni udarac i u suprotno nas neće uvjeriti nijedan "sudački ekspert" koji će pokušati pronaći opravdanje za taj Pajačev previd. Možda je time uzeo mnogo zanimljiviju utakmicu.

0:1

Stojanović je dubinskom loptom pronašao Soudanija, koji je pokazao klasu i majstorskim udarcem pogodio malu mrežicu u gornjem desnom kutu

0:2

Soudani se lako "otresao" mlitavog Baraća, ušao u kazneni prostor po desnoj strani i onda laganim lobom prebacio skup igrača u petercu, a na njega je iz drugog plana natrčao Ademi i sa 4-5 metara poslao loptu u mrežu

0:3

Barać je loše ispucao loptu, ona je došla do Olma, obrana Osijeka opet je bila neodlučna, a nije se proslavio ni vratar Malenica koji je obranjiv udarac propustio u mrežu

0:4

Olmo je napravio nered u obrani Osijeka, uposlio Gavranovića čiji udarac Malenica uz pomoć vratnice zaustavio, ali je na odbijanac naletio Ademi koji je zabio svoj drugi pogodak

1:4

Marić je proigrao Grezdu, kojem se uz malo sreće otvorio prostor za udarac, što je on iskoristio i s 14-15 metara pogodio lijevi kut

2:4

Pušić je poslao odličnu dubinsku loptu za Bobana, koji je izbjegao zaleđe, sam izišao pred Livakovića i mirno ga svladao

Možda ste propustili...

ODBOJKAŠI S DRAVE IGRAT ĆE ZA NASLOV PRVAKA DRŽAVE

Mursaši dobili majstoricu u Kašteli za reprizu lanjskog finala

U RIJECI KREĆE FINALNA SERIJA ZA PROBOJ U KOŠARKAŠKU ELITU

Kvarner prvi nositelji, ali Brokeri su ga ove sezone već pobijedili usred Rijeke

PLAN JE SKOVAN, ČEKAJU SE ODGOVORI IGRAČA

Revizija pa tek onda šoping

Najčitanije iz rubrike