Svijet
VELEPOSLANIK FRANCUSKE:

Bez sporazuma s Kosovom Srbija neće ući u EU
Objavljeno 23. siječnja, 2018.

Vezani članci

SPUŠTANJE TENZIJA

Vučić na Kosovu šest sati smirivao Srbe

Veleposlanik Francuske u Beogradu, Federic Mondoloni izjavio je agenciji FoNet kako Srbija ne mora računati na ulazak u Europsku uniju bez sporazuma o Kosovu i kako Francuska, “bez ikakvog dvoumljenja, 200 posto” podržava nastojanje Srbije za članstvo u EU i pomaže joj da za to ostvari nužne uvjete, ali...

- Francuska je prijatelj Srbije, a među prijateljima se govori istina. Dakle, mislim da predsjednik Vučić i Vlada Srbije znaju, a znam da srpski narod takođe zna, kako neće biti integracije Srbije u EU bez sporazuma o Kosovu – rekao je veleposlanik i pojasnio kako se regionalna stabilnost mora očuvati, izgraditi trajni mir i Srbija mora ispuniti uvjete za prijam, a to je poglavlje 35 u pregovorima s EU-om. Dodao je kako je za Francusku Bruxelleski dogovor iz 2013. “jako značajan, ali je potrebno da ga Beograd i Priština primijene” iako zna da je Srbija “puno toga učinila” i treba nastaviti dijalog s Prištinom.

- Nastavak dijaloga je više od uvjeta. Srpski narod ne treba riješiti pitanje Kosova da bi zadovoljio EU, već zbog svoje budućnosti, kako bi mir vladao u regiji, kako bi se odvijale ekonomske aktivnosti i da naša i vaša djeca mogu reći da su aveti prošlosti iza nas - rekao je Mondoloni i odbacio tvrdnje kako EU, zbog rješavanja pitanja Kosova, “zatvara oči pred kršenjima demokracije u Srbiji”.

- To nije točno, to je potpuno krivo, ta formula je pogrešno postavljena. Unija želi i jedno i drugo - želi rješenje problema Kosova i stabilnost. Nisam siguran da možemo doći do zrele demokracije bez rješavanja regionalnih sukoba. Jedno i drugo idu zajedno, i ne želimo trgovati - stabilnost protiv demokracije – rekao je francuski veleposlanik u Srbiji, a neki od odgovora jako su razljutili aktualnog srpskog ministra obrane, Aleksandra Vulina koji se obrecnuo nediplomatskim rječnikom na Mondolonija. Vulin je poručio francuskom diplomatu neka “ne pokušava u obvezama izjednačiti Beograd koji drži riječ i Prišitnu koja ne provodi propisano i mi bismo cijenili da lekciju održi Prištini”.

- Vučić je pokazao kako zna kako se čuva suverenitet Srbije i Srba na Kosovu, ali zna li veleposlanik Francuske što piše u Bruxelleskom sporazumu? Zna li on da Priština još nije formirala zajednicu srpskih općina i da pokušava ukinuti sud za ratne zločine OVK prije nego što je i počeo raditi - rekao je Vulin i upitao: “Kada već govori o sablastima prošlosti, zna li da je na Kosovu od dolaska međunarodne zajednice ubijeno više od tisuću Srba i za njihove smrti gotovo nitko nije odgovarao?”

Priština neće objaviti rezultate istrage ubojstva Ivanovića

Iako su srpski mediji najavili kako će u ponedjeljak, 22. siječnja, kosovsko tužiteljstvo na tiskovnoj konferenciji objaviti rezultate dosadašnje istrage o ubojstvu Olivera Ivanovića, prikazati snimke sigurnosnih kamera, iznijeti detalje o zapaljenom automobilu i forenzički dokaze, kosovski radio prenosi demanti Ureda glavnog tužitelja Kosova Šučri Sulje u kojemu se navodi kako je “vijest da će konferencija za tisak biti održana u tijekom dana nije istinita”.

Možda ste propustili...

POKUŠAVA SE SPRIJEČITI ŠIRI SUKOB NA BLISKOM ISTOKU

SAD, Britanija i EU uveli su nove sankcije Iranu nakon napada na Izrael

ZAKONODAVCI AMERIČKE DRŽAVE TENNESSEE ODLUČILI

Učitelji smiju nositi oružje

KONGRES IZGLASAO 61 MILIJARDU DOLARA ZA UKRAJINU

Rusija će pojačati napade dok ne stigne pomoć SAD-a

Najčitanije iz rubrike