Sport
PRAVAC ŠPANJOLSKA

U Marbelli “završni radovi” i
iščekivanje igračkih pojačanja
Objavljeno 20. siječnja, 2018.
Osijek s ovako tankim igračkim kadrom neće krenuti u proljeće

Nogometaši Osijeka pripreme za proljetni dio sezone nastavit će u mondenom španjolskom ljetovalištu Marbelli.

Bijelo-plavi su se prema krajnjem europskom jugozapadu uputili jutros zrakoplovom iz Budimpšete, a odmah po dolasku u Marbellu planiran je i prvi trening. U odnosu na jesenski dio sezone među prvotimcima nema trojice, Zoran Lesjak otišao je na posudbu u Santarcangelo, Nikola Matas je u potrazi za novim klubom, a Andrej Lukić je novi član portugalske Brage. Tim laganim preslagivanjem Osijek je izgubio na kvantiteti igračkog kadra, a to može značiti samo dvije stvari. Ili će se vrlo brzo dogoditi neki transfer, ili će trener Zoran Zekić ovog proljeća pokušati afirmirati neko mlađe igračko ime.

S mislima na ljeto

Važnost zimskog prijelaznog roka ne treba podcjenjivati jer baš se tih dana, zapravo, slaže momčad za sljedeću sezonu. Ljetna stanka je kratka, a ako Osijek opet želi odigrati pamtljivu rolu u eventualnoj novoj europskoj avanturi, onda je mudro momčad slagati već sada. I ne samo zbog ljeta, nego i zbog proljeća u kojem treba izboriti izlazak na europsku scenu.

- Roster nam je kraći za tri igrača, pa očekujem kako ćemo u sljedećim danima dobiti poneko igračko pojačanje. Međutim, osobno bih bio najsretniji kada bi se nametnuo netko od mlađih igrača. Pa ne mogu dovijeka igrati u drugoj momčadi. Nekima od njih već je stvarno vrijeme da pokažu jesu li dovoljno kvalitetni za igranje na prvoligaškoj sceni - kaže Zoran Zekić, trener bijelo-plavih. Odlascima Lesjaka i Lukića ozbiljno su stanjene opcije za stoperskim pozicijama. Zekić ima tri stopera: Mileta Škorića, koji je bio jedan od glavnih oslonaca jesenas, Matea Baraća, čija kvaliteta igre ima prevelike amplitude, i Andreja Šimuneca koji se tek treba dokazati. Situacija koja je daleko od potrebnog optimuma. Sportski direktor Alen Petrović uglavnom ponudi “stone face” kada ga se priupita o pojačanjima. Zato je teško doći do neke konkretnije informacije, ali već i letimičan pogled na brojno stanje u svlačionici ukazuje na ozbiljne probleme u kvantitativnom smislu. Bez mlađih igrača Zekić u ovom trenutku na raspolaganju ima samo 20 ljudi, među kojima su tri vratara.

Vježba se napad na bunker

Gotovo smo uvjereni kako Osijek neće s tako tankim igračkim kadrom dočekati proljeće. Bila bi to, s obzirom na izazove koji čekaju bijelo-plave, velika avantura. Iako će igrati samo na jednom polju (prvenstvo) Osječanima definitivno treba nešto veća širina u izboru igračkog kadra. Tim više jer je on najtanji na najosjetljivim pozicijama u posljednjem redu gdje su igrači skloni kartonima, a ne dao Bog i nekakve nove ozljede. Zbog svega toga Zekić je na pitanje oko izbora igrača koje vodi u Španjolsku reagirao očekivano:

- Da, noćima nisam spavao od dvojbi koga ću voditi - cinično je poručio trener bijelo-plavih, pa dodao: - Baš sam imao težak zadatak. Vodim sve što je zdravo.

U odnosu na pripreme u Velikoj ima manjih izmjena. Na popisu nema Talysa, Lukića (transfer u Bragu), te teže ozlijeđenog vratara Antolovića, a na njega su dodani Luka Marin i Filip Lišnić. Tako će u Marbellu putovati 23 igrača i tri vratara, ali unutar tog kadra čak su šestorica igrača koja jesenas nisu upisala ni jednu prvenstvenu prvoligašku minutu. Ipak, najveće je, i ugodno, iznenađenje što se na popisu putnika našao kadet Mihael Kuprešak. Očito je taj mladić dobro zaintrigirao Zekića. Dva tjedna u Marbelli Zekić će iskoristiti za obavljanje “završnih radova” na igri.

- Od početka priprema mnogo smo vremena posvetili pronalaženju boljih rješenja u igri na postavljenu suparničku obranu, kao i na reakcijama nakon izgubljene lopte. Radimo dosta i na završnici koja nam je jesenas znala biti problem, te kreiranju prostora bez lopte i svemu onome što može unaprijediti našu igru. Nemamo baš mnogo vremena, stoga kombiniramo rad na svim fazama igre. Mislim da smo na dobrom putu, trebat će nam još malo vremena, a jake provjere u Marbelli trebale bi nam pokazati gdje smo u ovom trenutku kada je igra u pitanju. Cilj nam je uspostaviti prepoznatljive automatizme u našoj igri - kaže Zekić.

Dalibor KELER
ČETIRI DOGOVORENE PROVJERE

23. siječnja: Puskas Akademija

26. siječnja: Dinamo Kijev

30. siječnja: Steaua Bukurešt

2. veljače: Lokomotiv Moskva

ZEKIĆEV IZBOR

Vratari: Marko Malenica, Zvonimir Mikulić, Luka Kukić

Braniči: Tomislav Šorša, Alen Grgić, Filip Lišnić, Danijel Lončar, Mile Škorić, Andrej Šimunec, Mateo Barać, Borna Barišić, Luka Marin.

Vezni: Nikola Jambor, Robert Mudražija, Benedik Mioč, Dmitro Lopa, Domagoj Pušić, Haris Hajradinović, Mihael Žaper, Hrvoje Ilić

Napadači: Petar Bočkaj, Gabrijel Boban, Eros Grezda, Mihael Kuprešak, Muzafer Ejupi, Mirko Marić

Zekić je u Marbellu odlučio voditi dva mlađa igrača - Luku Marina i Filipa Lišnića, ali i 16-godišnjeg Mihaela Kuprešaka

Tomislav Štrkalj jesenas je bio na posudbi u Cibaliji, a u nastavku sezone odlazi u talijanski trećeligaš Santarcangelo, gdje su već Lesjak i Špoljarić

Možda ste propustili...

MURSAŠI SE NISU PROSLAVILI U KAŠTELAMA

Gosti se prekasno probudili da bi mogli nešto više napraviti

DANI MAČEVANJA U GRADSKOM VRTU

Jako društvo, 400-tinjak nastupa i nova maskota

MURSAŠI SE ISKAZALI U KAŠTELANSKOJ MAJSTORICI

Najtežom stazom ponovno do finala doigravanja za prvaka

Najčitanije iz rubrike