Sport
KRENULI BIJELO-PLAVI

Na prozivci bez viška kilograma
Objavljeno 9. siječnja, 2018.

Nogometaši Osijeka jučer su počeli s pripremama za nastavak sezone. Na prvoj prozivci trenera Zorana Zekića nije bilo izostanaka, svi koji su u planovima za proljetni dio bili su u Gradskom vrtu, njih ukupno 27.

Odlazi i Matas

Na tom popisu većina je igrača koja je izgurala prvi dio sezone, uz šestoricu članova B momčadi te povratnika s posudbe Zvonimira Mikulića. Ostalih deset bijelo-plavih nogometaša koji su odrađivali jesenas posudbe i drugi dio sezone provest će u drugim sredinama. Od igrača koji su imali određenu minutažu na proljeće u Osijekovom dresu nećemo sigurno gledati dvojicu. Lesjak će proljeće odraditi u talijanskom Santarcangelu, a novu sredinu potražit će i Nikola Matas. Na njihovom dosadašnjem doprinosu posebno je zahvalio Zekić, poželjevši im uspjeh u nastavku karijere.

- Svi su igrači na raspolaganju, vidjet ćemo kakva je situacija sa Šoršom, koji će idućih desetak dana biti u posebnom režimu rada. Ostali smo bez dva igrača, Lesjaka i Matasa, koji će potražiti drugu sredinu gdje će im nadam se biti bolje i igrački i financijski. Zahvalio bih im se na profesionalnom odnosu i karakternom ponašanju, izgubili smo dva igrača na koja smo se uvijek mogli osloniti. Što se Mikulića tiče, on je imao izvrsnu polusezonu u Šerifu, vidjet ćemo kako će se situacija rasplesti, ako dođe neka ponuda koja će zadovoljiti i klub i njega.

Prošle godine u ovo vrijeme Osječani su se pripremali za borbu za treće mjesto, s obzirom na to da je tada vodeći dvojac (Rijeka i Dinamo) previše odmaknuo. Sada je situacija drugačija, lider Dinamo “pobjegao” je, a bijelo-plavi će se se nadmetati s Hajdukom i Rijekom za drugo mjesto. Želja je to i Zekića, posebice zato što bi time i definitivno potvrdili novi izlazak u Europu, a i osigurali nešto kasniji početak iskušenja u kvalifikacijama Europske lige.

- Čeka nas otvorena borba za Europu, samo u prvenstvu, jer smo u Kupu, na žalost, ispali. I Lokomotiva je još tu u igri kroz Kup pa moramo razmišljati da se borimo za drugo ili treće mjesto da bismo sigurno izborili Europu. Naravno da je moja želja biti što više plasiran, vidjet ćemo koliko ćemo uspjeti u tome, mislim da ćemo to doznati vrlo brzo. Ali svakako se nismo odrekli ambicija za drugo mjesto.

Spremni na promjene

Nastavak prvenstva odmah će Zekićevoj momčadi donijeti dva velika iskušenja, derbije u Gradskom vrtu protiv Dinama i Rijeke. Bit će to prava prilika za demonstriranje mogućnosti Osijekove momčadi, iako trener bijelo-plavih ističe kako bi slično bilo i da im je raspored donio suparnike drugačije kvalitete.

- Isto bi bilo i da igramo sa slabijima. Ovako imamo dva derbija na startu i prema njima smo i koncipirali pripreme koje će trajati svega četiri tjedna. Mene veseli takav start, a nadam se da će i igrači shvatiti da odmah od početka moraju biti na pravoj razini. Tijekom stanke su se odmorili, a i odradili ono što smo se dogovorili da svatko mora napraviti.

Problema na startu nije bilo, svi su stigli u zadovoljavajućem stanju i bez suvišnih kilograma. A jasno je kako su igre iz prvog dijela sezone detaljno izanalizirane, i pojedinačno i momčadski. Naravno da mjesta za pomake ima i Zekić vjeruje kako će oni i biti vidljivi.

- Napravili smo karton za svakog igrača te analizu kompletne naše igre, i s prednostima i s problemima. Spremni smo i na promjene u načinu igre u slučaju odlazaka nekih stožernih igrača, pa i sustava, ali za sada ćemo taj detalj teško mijenjati. Imamo mnogo problema koji se ponavljaju, koje nismo ili dobro iščitali ili odradili i na tome ćemo poraditi. Naravno da i ja osobno imam stvari koje moram popraviti, te ih potom primijeniti na momčad.

Zimskih pojačanja za sada nema, a kako je već isticano nova imena neće se dovoditi navrat-nanos. No, uteg na strani Osijeka u borbi za drugo mjesto mogao bi biti veći doprinos trojca od kojeg se mnogo očekuje na proljeće. Ejupi i Lopa bili su samozatajni ljetos i jesenas, dok je Hajradinović uskočio u bijelo-plavi dres bez priprema.

- To zaista očekujem od njih, ali i od drugih igrača. Često nam se događalo da jedan igrač bude u formi, a drugi ne. Na proljeće želim da uspijemo napraviti tako da imamo grupu igrača na visokoj razini. Na ruku bi nam trebalo ići to što nemamo mnogo odlazaka, većina standardnih lani je ostala i to bi trebala biti naša snaga. Trenutačno nemamo svježe krvi, osim igrača iz B momčadi, od kojih isto očekujem da se prezetiraju u što boljem svjetlu, te kao i oni standardni, uvjere nas u kvalitetu u ovih 16 utakmica na proljeće - zaključio je Zekić na startu priprema osječkog prvoligaša.

Goran ROGULJIĆ
27 na pripremama

U pripreme za nastavak sezone krenulo je 27 nogometaša. To su Marko Malenica, Marijan Antolović, Zvonimir Mikulić, Luka Kokić, Mile Škorić, Mateo Barać, Andrej Šimunec, Andrej Lukić, Borna Barišić, Tomislav Šorša, Alen Grgić, Nikola Jambor, Robert Mudražija, Benedik Mioč, Domagoj Pušić, Dmytro Lopa, Haris Hajradinović, Petar Bočkaj, Eros Grezda, Gabrijel Boban, Muzafer Ejupi, Mirko Marić, Danijel Lončar, Hrvoje Ilić, Mihael Žaper, Mihael Kuprešak i Alves Pereira Oliveira Talys.

U Španjolsku će putovati 23 igrača i tri vratara, a sigurno je kako tamo neće biti nogometaši koji su na posudbama u drugim sredinama.

Četiri susreta u Marbelli

Bijelo-plavi su u Marbelli dogovorili četiri prijateljska ogleda. Prvi je na rasporedu 23. siječnja protiv Puškaš akademije, 26. suparnik bit će Dynamo Kijev, 30. Steaua, a 2. veljače Lokomotiv Moskva. Nije isključeno da “uskoči” još jedan susret, iako zbog zgusnutog programa rada te brzog starta prvenstva to nije imperativ.

ambicije

OSJEČANIMA PREDSTOJI NOVA BORBA ZA EUROPU

Možda ste propustili...

DOIGRAVANJE KOŠARKAŠA ZA ULAZAK PREMIJER LIGU

Riječanima prednost, Brokerima upozorenje

Najčitanije iz rubrike