Sport
SPLIĆANI SASLUŠANI U BEOGRADU

Huligani se branili šutnjom
Objavljeno 15. prosinca, 2017.

Hrvatski huligani koji su sudjelovali u tučnjavi zaraćenih frakcija Grobara tijekom “večitog derbija” između nogometaša Partizana i Crvene zvezde sinoć su saslušani u Višem javnom tužiteljstvu u Beogradu... Davanje iskaza trajalo je do kasno navečer, ispitano je pet osumnjičenika, dok je šesti još u bolnici. Prema riječima glasnogovornice tužiteljstva Tatjane Sekulić za svu šestoricu je zatraženo zadržavanje u pritvoru zbog opasnosti od bijega, utjecaja na svjedoke i uznemiravanja javnosti, no o tome je kasnije odlučivao Sud. Ujedno, sva šestorica se terete za nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi. Huligani sa splistkog područja na saslušanju su se branili šutnjom, a prema napisima srpskih medija, za djela koja im stavljaju na teret, prema tamošnjim zakonima, mogu dobiti i do 12 godina zatvora. No, pretpostavlja se da kazne ipak neće biti baš tako drakonske.

Srpski mediji također navode kako su hrvatski huligani za izazivanje nereda na jugu stadiona u Humskoj dobili po 10.000 eura, no svota je, prema izvorima 24 sata, nemjerljivo manja. Naime, nakon što su uhićeni, policajci su navodno čuli jednog od njih kako se žali: “Je..te, da sam znao da ću za 100 eura dobiti ovakve batine...”

Deset tisuća ili samo sto eura, hrvatskim huliganima ili samo običnim kriminalcima, nikako se ne piše dobro. Splićani su u tučnjavi s Partizanovim huliganima iz frakcije Alcatraz i Zabranjeni (Vandal Boys, Young Boys i dio Južnog fronta) izvukli deblji kraj i doslovce su masakrirani na stadionu JNA, a sada im predstoji, ako Sud tako odluči zadržavanje u beogradskom pritvoru, nekima pak u bolnici ili možda deportacija, ali u svakom slučaju sudski postupak.

Nakon posljednjih navijačkih nereda u Beogradu ogorčen je i srpski predsjednik Aleksandar Vučić koji je iz daleke Kube potvrdio kako je vrijeme da se Srbija napokon ozbiljno obračuna s navijačkim huliganima.

- Ne znam što su radili, ne samo huligani nego i kriminalci iz pojedinih republika bivše Jugoslavije i nekih drugih zemalja, jer nisu došli gledati. Sudjelovali su u organiziranju i izazivanju nasilja i naravno da će odgovarati. To što ste Hrvat ili građanin Hrvatske ne oslobađa vas prekršajne i kaznene odgovornosti. Svi će za svoja zlodjela itekako odgovarati - poručio je Vučić. No, riječi Vučića treba uzeti s oprezom, jer Srbija ima dugogodišnji problem s huliganizmom, a navodno “vođe navijača”, sve redom s debelim kriminalnim dosjeom, štiti upravo država. Naime, nije tajna da je srpska navijačka scena usko povezana s kriminalnim miljeom. I. Liović

Možda ste propustili...

TALENTIRANI NAPADAČ 17-GODIŠNJI MISLAV ĆUTUK

Mogao u Juve, ali ostaje u Dinamu

ODBOJKAŠI KREĆU U FINALNU SERIJU ZA PRVAKA

Nakon trijumfa u Kaštelima puni smo samopouzdanja

Najčitanije iz rubrike