Sport
ŽNK OSIJEK

Gol-razlika 113:0 - Novi
pobjednički pokal na putu
je za Mačkamamu
Objavljeno 13. prosinca, 2017.

Zaključnom jesenskom pobjedom protiv ekipe Splita (2:0) na njenom terenu u Parku mladeži, nogometašice Osijeka načinile su više od pola posla u obrani titule prvaka Hrvatske. Splićanke su, naime, jedine konkurentice ekipi trenerskog tandema Dejan Berger i Branko Perković, koje su se u međuvremenu pojavile, ali se čini da ni one neće biti prepreka u stizanju 22. krune na Mačkamamu. Kamo je već stiglo i 19. pokala namijenjeno pobjedniku Kupa Hrvatske za čije su aktualno osvajanje popularne “zečice”, nedvojbeno, najveće favoritkinje.

To, dakako, treba potvrditi u praksi, premda dosadašnja govori da su već deset zadnjih godina oba najvažnija državna pokala stizala u vitrine Mačkamame, gdje se permanentno traži prostor za smjestiti sve ono što najtrofejniji slavonsko-baranjski sportski kolektiv donese dominirajući u Hrvatskoj. Takva dominacija potkrijepljena dvostrukom krunom zbiva se u eri Bojana Bodražića koji je u klub ušao kao sportski direktor, a sada ima čelnu funkciju uz logističku potporu nekolicine suradnika, uključujući i pomoć lokalne zajednice, a tehničku u Josipu Čizmadiji Mađaru, jednome od utemeljitelja kluba 1990. godine.

Najbolje godine

Najbolje godine su, očito, u tijeku, posebice jer je protekla sezona bila najtrofejnija, budući da je objedinila prvenstvo i Kup Hrvatske, osvajanje premijernog ženskog malonogometnog turnira “Kutija šibica”, te prilično jakog međunarodnog Agrama, također u Zagrebu. Potonje titule s parketa “zečice” neće braniti ponajprije zbog rekuperacije igračkog kadra koji je 18 mjeseci u stalnom pogonu, a čije je opterećenje plaćeno težim ozljedama reprezentativki Maje Jošćak i Martine Šalek, identično kao i vratarke Suzane Žigante koja ozljedu sanira na adresi prijavljenog boravišta u San Diegu. Nju se, praktički, ni ne očekuje na Mačkamami, slično kao i iskusnu Dragicu Cepernić kojoj je ozljeda, vjerojatno, zaključila karijeru, ali se s nestrpljenjem čekaju Joščak i Šalek kojima se treba pridružiti Vanesa Markuš nakon zaključenog porodiljnog dopusta. U splitskom derbiju dopust je dobila i Antonela Radeljić, koja je istodobno branila boje Bosne i Hercegovine, a mlada A reprezentativka Hrvatske Maria Kunštek preskočila je Park mladeži zbog ozljede. Stoga su oslabljene Osječanke otputovale na taj derbi u kojem ih je dočekao umjetni travnjak te iznimno nepogodno vrijeme s jakom kišom i burom. Otpuhala je, ipak, domaće igračice iz konkurencije za titulom, posebice jer će se ona dodjeljivati poslije te zadnje proljetne utakmice na Mačkamami gdje će “zečice” kadrovski sigurno biti jače i dodatno motivirane zaključiti prvenstvo tijekom kojeg su već pobijedile sedam protivnica s dvoznamenkastim rezultatom, a osim Splita, ispod “desetke” prošao je samo treći Agram (9:0). Tako je ukupan skor danih pogodaka došao do brojke 113 kojem je najviše pridonio tercet koji je na vrhu ligaških strijelaca. Vodi Lorena Balić s 36 pogodaka, ispred Mateje Andrlić s 32 te Izabele Lojne koja je 16 puta svladala protivničke vratarke. I novi izbornik ženske reprezentacije Hrvatske Božidar Miletić uvidio da u Osijeku stanuje najviše kvalitete (je li to bilo sporno? nap.a), te je pozivao osam zečica. Osim Kunštek, Balić, Andrlić i Lojne, pozive su još zasluživale Kristina Nevrkla, Ivana Maltašić, Ivana Bojčić i Nensi Adamović. To je, zapravo, pola od ukupnog kadra koji brani državne boje, budući da za U-19 vrstu igraju Tea Tolić, Monika Čavić i Iva Jakovac, a za kadetsku (U-17) Ena Pernar, Lara Lucić, Marta Mikinac i Mateja Findrik.

Zamalo jesen u Europi

Potencijal je to i perspektiva da će Osječanke još niz godina biti vladarice ženskog hrvatskog nogometa, zbog čega su permanentne sudionice Lige euoropskih prvakinja. Za čiju kvalifikacijsku skupinu dobivaju domaćinstvo i budu svrstane iz drugog jakosnog šešira ne računajući 24 privilegiranih kontinentalnih ekipa koje se izravno plasiraju u 1/16 finala. Osječankama je to u dva navrata uspjelo i oba puta bile su zaustavljene na toj razini (2009. i 2013. godine nap.a). Blizu su bile i ljetos. Samo je jedan pogodak ljetos presudio “zečicama” da ne ponove taj najviši međunarodni doseg i to u trenucima kada je ekipa bila dosta oslabljena, a pojačanja još nisu stigla. Ispostavilo se da su povratnice iz slavonskobrodske Viktorije Balić i Mateja Bulut upravo to bile dobro se uklopivši u ekipu. Nakon što su u skupini bili svladani makedonski Istatov (7:0) i potom Klaksvikar iz Farskih Otoka (4:0) za prolaz u sljedeći krug trebalo je neizgubiti od favoriziranog prvaka Islanda Stjarnana, jer bi bod bio dostatan za najbolju drugoplasiranu ekipu iz ukupno sedam skupina iz kojih prvak ide dalje. Stjarnan bi to u osječkom Gradskom vrtu bio i zbog bolje gol-razlike, ali prvi i jedini turnirski pogodak u mreži Mie Pirić, primljen u samoj završnici utakmice, presudio je da “zečice” ostanu bez jeseni u Europi. Do sljedeće prigode, odnosno do kolovoza 2018. godine, kada će Osječanke ponovno u taj izazov, budući da ih na tom putu nitko u Hrvatskoj ne može zaustaviti. Vjerojatno i ne tako skoro...

Dražen LEKŠAN
Igrački kadar

Boje Osječanki u prvome dijelu sezone branile su sljedeće igračice: Tea Tolić (devet puta u zapisniku i jedan nastup), Lorena Balić (9 nastupa/36 pogodaka), Iva Jakovac (7/0), Violeta Baban (9/4), Mateja Andrlić (9/32), Maria Kunštek (6/5), Mia Pirić (9/0), Ana Kovač (9/0), Antonela Radeljić (8/5), Iva Culek (9/0), Izabela Lojna (8/16), Lea Zdunić (5/0), Ivana Maltašić (9/4), Ena Pernar (9/0), Mateja Bulut (9/3), Ivana Bojčić (8/0), Kristina Nevrkla (9/4) i Monika Čavić (9/2). Zbog ozljeda nisu particpirale Maja Joščak, Martina Šalek, Dragica Cepernić i Tamara Laslavić, a osim što su “zečice” zabile 111 pogodaka, preostala su dva bili autogolovi.

Možda ste propustili...

PAKET24 PREMIJER LIGA ZA RUKOMETAŠE

Vinkovčani ipak nisu pomogli NEXE-u

SAVATE PRVENSTVO HRVATSKE

HUS-u četiri medalje

Najčitanije iz rubrike