Svijet
SASTANAK MAY - TUSK

Napokon dogovorena početna faza Brexita
Objavljeno 9. prosinca, 2017.
Britanija je pristala na uvjete Europske unije, ali još ostaje delikatno pitanje granice između Irske i Sjeverne Irske

Europska unija pregovarat će s Velikom Britanijom o prijelaznom razdoblju od dvije godine tijekom kojih će ostati dijelom jedinstvenog tržišta i carinske unije, ali će pritom morati poštovati sve propise koje EU27 donese, izjavio je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.

“Ujedinjena Kraljevina zatražila je prijelazno razdoblje od dvije godine, u kojem će ostati dijelom jedinstvenog tržišta i carinske unije. Mi smo spremni o tome pregovarati, ali naravno, imamo uvjete”, rekao je Tusk nakon što su predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker i britanska premijerka Theresa May u petak objavili da je postignut dogovor koji omogućava prelazak u drugu fazu pregovora, onu o budućim trgovačkim odnosima.

Tusk je kao uvjete EU-a naveo da će Velika Britanija morati poštovati sve njegove zakone, uključujući i nove koje će donijeti EU27, da će poštovati proračunske obveze, pravosudni nadzor. “Svi znamo da je prekid težak, ali prekid i istodobno građenje novih odnosa još je teže”, rekao je Tusk.

Nakon intenzivnih pregovora koji su kulminirali sastankom predsjednika Europske komisije Junckera i britanske premijerke May, Komisija je ocijenila da je postignut dovoljan napredak u pregovorima o razdruživanju Velike Britanije od EU-a, što omogućava početak nove faze pregovora o budućim odnosima. EU od početka pregovora o Brexitu inzistira na tome da se pregovori trebaju voditi u dvije faze - da treba najprije riješiti pitanja koja se tiču razdruživanja i tek kada se u tom postigne dovoljan napredak, može se prijeći u novu fazu o budućim odnosima. Velika Britanija je sa svoje strane stalno tražila da se ti pregovori vode paralelno.

EU je postavio tri prioritetna područja u kojima se mora postići dovoljan napredak kako bi se moglo prijeći u drugu fazu - prava europskih građana u Velikoj Britaniji i britanskih u EU-u nakon Brexita, ispunjavanje financijskih obveza Velike Britanija prema europskom proračunu te pitanje granice između Irske i Sjeverne Irske.

Iako je neko vrijeme kao najteže pitanje bilo financijska nagodba, na kraju je postignut dogovor prema kojem će Velika Britanija poštovati sve obveze koje su dogovorene u EU28. Jednako se tako jamče jednaka prava građanima i nakon Brexita. Najtežim se pokazalo pitanje granice na irskom otoku. S obzirom na to da se Velika Britanija odlučila za tzv. tvrdi Brexit, što znači izlazak iz jedinstvenog europskog tržišta i iz carinske unije, postavlja se pitanje granice između Irske i Sjeverne Irske. U okviru mirovnog procesa u Sjevernoj Irskoj, postignut je sporazum o ukidanju fizičke granice između Irske i Sjeverne Irske. Sporazum postignut na Veliki petak 1998. godine omogućio je slobodan protok ljudi, roba i usluga i doveo do visokog stupnja integriranosti dvaju gospodarstava, a što bi sada bilo dovedeno u pitanje ako se ponovno uspostave granične i carinske kontrole. Budući da carinska unija po definiciji podrazumijeva jasno definirane i kontrolirane granice, sada je potrebno pronaći inovativno rješenje za novonastalu situaciju.

Vuk TEŠIJA/H
Selmayr “pustio” bijeli dim

Spekulacije da je dogovor postignut počele su nakon što je Junckerov šef osoblja Martin Selmayr objavio na Twitteru fotografiju bijelog dima koji u Vatikanu označava da je izabran novi papa, odnosno da je odluka donesena. Nakon te objave, jasno je bilo da je dogovor postignut - odnosno bar dogovor o tome da će se dogovoriti.

Možda ste propustili...

POZIV NA JAČU OBRANU

Macron: Europa bi mogla umrijeti

ČAMCIMA EVAKUIRAJU STANOVNIKE

Velike poplave u Guangdongu u Kini

POKUŠAVA SE SPRIJEČITI ŠIRI SUKOB NA BLISKOM ISTOKU

SAD, Britanija i EU uveli su nove sankcije Iranu nakon napada na Izrael

Najčitanije iz rubrike