Ekonomija
PRORADIO “BBOIL” U POSLOVNOJ ZONI BIJELOG BRDA

Otvoren pogon za proizvodnju ekoloških ulja u blizini Osijeka
Objavljeno 7. prosinca, 2017.
Pregovara se o plasmanu ulja preko Kauflanda te trgovina u Rusiji, Njemačkoj...

Milijun eura vrijedan greenfield projekt BBoil - pogon za proizvodnju ekoloških hladno prešanih ulja svečano je otvoren jučer u Poslovnoj zoni Bijelo Brdo i počeo raditi nakon što ga je svečano u rad pustio osječko-baranjski župan Ivan Anušić u nazočnosti predsjednika Županijske skupštine Dragana Vulina, načelnika Općine Erdut Jugoslava Vesića, predsjednika Općinskog vijeća Jove Vukovića, poslovnih partnera...

Riječ je, kako je kazala izvršna direktorica BBoila Lidija Ambroš, o slavonskoj privatnoj investiciji koja se bavi preradom uljarica i orašastih plodova (lješnjaka, oraha, badema, lana, konoplje, suncokreta, uljane repice) ekoloških proizvođača.

Župan Ivan Anušić izjavio je da ova investicija potvrđuje da se u Slavoniji i Baranji može proizvoditi, a ne da je ovo područje samo sirovinska baza. Dodao je kako će ovakvih investicija biti još jer Županija daje potpore u cilju gospodarskog rasta.

- Cijela investicija realizirana je od osnivanja tvrtke u veljači 2016. Proizvodnja je čista, prešanjem se dobiva ulje te peleti koji se melju u brašno koje također nudimo za prodaju. Kapacitet prerade je 120 kilograma na sat. Dio za mljevenje brašna još nije u pogonu, ali će uskoro biti. U tvrtki je zaposleno četvero novih djelatnika, proizvodnja je automatizirana i ovo je sada osnova za širenje na farmaceutsku, kozmetičku i prehrambenu industriju u smislu razvijanja novih proizvoda u suradnji s Prehrambeno-tehnološkim fakultetom Osijek - kaže Lidija Ambroš i dodaje kako sirovinu s ekološkim certifikatom nabavljaju na tržištu.

Za očekivati je da će suradnju s BBoilom uspostaviti proizvođači s područja općine Erdut, ali i ostatka istočne Hrvatske. Ambroš navodi kako upravo pregovaraju s Kauflandom kako bi se njihovi vrhunski proizvodi našli na njihovim policama, a u pregovorima su s prodavaonicama zdrave prehrane u Rusiji i Bjelorusiji, također se razgovara o plasmanu ulja u Njemačku. Slavko Vukadinović, predstavnik Geoproma i direktor ove nove tvrtke u Bijelom Brdu, kazao je kako je Geoprom glavni investitor ovog pogona uz još dvije privatne osobe.

Vukadinović je kazao kako u proizvodnji imaju ulje kao prvu frakciju, druga frakcija je pelet za brašno, a treća pelet koji ide u stočnu hranu.

“Sve je ekološka proizvodnja, a zadnju frakciju odmah svu prodamo u Sloveniju, odakle su nam i prvi veliki kupci”, kaže Vukadinović te pojašnjava kako je došlo do toga da investiraju u Bijelom Brdu.

- Biznis traži mjesto gdje je ugodno, gdje nema grča, a ljudi u Općini Erdut bili su vrlo kooperativni, našli nam potpuno urbanistički sređenu lokaciju sa svom infrastrukturom. Vrlo ugodno smo doživjeli suradnju s općinskom upravom, a i glavni izvođač radova je s područja općine. Suradnja je odlična, kad god nam treba nešto, oni su uvijek tu, tako da smatram da smo pogodili s izborom lokacije”, kaže Vukadinović.

Darko PEJIĆ

Jugoslav Vesić

načelnik općine Erdut

Nudimo pogodnosti investitorima, ali konkretno se treba uključiti i država

“BBoil uložio je u jednu od naše tri gospodarske zone. Zahvaljujemo što su prepoznali našu zonu za razvoj svojeg velikog projekta, zadovoljni smo jer nam ovakvih proizvodnih i sličnih pogona treba puno više te se nadamo da će se i drugi investitori opredijeliti za ulaganja na području općine Erdut, ali i u ostatku županije kao i istočne Hrvatske te da žitnica Europe krene prema naprijed. Investitorima nudimo pogodnosti, ali držim da se i država treba konkretno uključiti dodatnim povlasticama i jasno reći zašto netko treba ulagati na istoku države.

Možda ste propustili...

REKORDNE CIJENE I INFLACIJA SMANJILE KUPOVNU MOĆ GRAĐANA

Potrošnja vina na najnižim razinama

U EU-U U OŽUJKU BEZ POSLA BILO GOTOVO 13,26 MILIJUNA GRAĐANA

Hrvatska je po nezaposlenosti mladih ispod prosjeka, najniža stopa je u Njemačkoj i Češkoj

Najčitanije iz rubrike