Svijet
ZBOG ČISTKE U STRANCI

Mugabe u kućnom pritvoru, vojska ne priznaje državni udar
Objavljeno 16. studenog, 2017.

Predsjednik Zimbabvea Robert Mugabe u kućnom je pritvoru u svojem domu u Harareu nakon što je vojska preuzela vlast, rekao je u srijedu južnoafrički predsjednik Jacob Zuma.

Mugabe je "u pritvoru u svojem domu", ali je "dobro", rekao je Zuma, koji je razgovarao telefonom s 93-godišnjim predsjednikom, koji je Zimbabveom vladao gotovo četiri desetljeća.

Vojna akcija zauzimanja državne televizije potaknula je spekulacije da je to bio državni udar, ali vojska to opovrgava. “Samo smo se usmjerili na kriminalce koji okružuju Mugabea. Očekujemo da se situacija vrati u normalu čim naša misija završi. Uvjeravamo narod da su njegova ekselencija predsjednik i njegova obitelj živi i zdravi i da je njihova sigurnost zajamčena”, rekao je jedan general. Vojnici u oklopnim vozilima zauzeli su potom pozicije na ključnim točkama u glavnom gradu Harareu. Glasnogovornik vojske pozvao je ostale sigurnosne snage da surađuju za dobrobit zemlje i upozorio da će na svaku provokaciju biti adekvatno odgovoreno. Načelnik glavnog stožera vojske Konstantino Čivenga izjavio je poslije nedavnog smjenjivanja potpredsjednika Emersona Mnangagvea da bi vojska mogla intervenirati ako se nastavi čistka u stranci predsjednika. Mugabeova stranka Zanu-PF potom je kritizirala Čivengu da se takva izjava može protumačiti kao izdaja. Smijenjeni potpredsjednik Mangagva (75), čiji je nadimak Krokodil, tjednima je pod oštrim kritikama bliskih suradnika predsjednika, među kojima je i prva dama Grace Mugabe. Zamjeraju mu što je izmislio da je u kolovozu bio žrtva pokušaja trovanja.

U svjetlu ove krize američko veleposlanstvo u Zimbabveu preporučilo je svojim građanima koji borave u toj zemlji da ne izlaze na ulice zbog političke neizvjesnosti.

Europska unija, London i Pariz pozvali su u srijedu na dijalog radi mirnog rješenja krize. Predsjednik Mugabe bio je nakon stjecanja neovisnosti Zimbabvea prvo premijer od 1980. do 1987. godine, a od tada je šef države. Kontroverznog predsjednika, nacionalnog heroja oslobađanja Zimbabvea od kolonijalne vladavine, optužuju za nasilno gušenje oporbe i uništavanje zemlje. E.S.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike