Ekonomija
FESTIVAL VINA, DELICIJA I UGODNOG ŽIVLJENJA

WineOS među najvažnijim enogastronomskim događajima ove godine
Objavljeno 4. studenog, 2017.

Četvrti po redu osječki festival vina, delicija i ugodnog življenja WineOS, i ove će godine imati međunarodni karakter i bit će najbogatiji događanjima do sada. Već i letimičan pogled na program festivala koji organizira osječka vinoteka Vinita, odnosno njezin vlasnik Vinko Ručević, ukazuje da će WineOS 2017. biti jedan od najvažnijih enogastronomskih događanja u Hrvatskoj i regiji ove godine.

Središnji dio WineOS-a – Međunarodni festival vina i delicija - održavat će se u petak i subotu, 1. i 2. prosinca, u Esseker centru. Okupit će 60-ak izlagača, među kojima, naravno, najviše vinara i to domaćih. Osim toga iz Mađarske dolazi pet, a iz susjedne Srbije šest vinarija te će posjetitelji festivala imati priliku kušati nekoliko stotina različitih vina. Festival će oba dana biti otvoren od 15 do 21 sat.

Ovogodišnji WineOS za stepenicu više u odnosu na prošlu godinu podižu festivalske radionice, ali i dva vrhunska događaja – Gala večera te ocjenjivanje sljubljivanja vina s vrhunskim kulenima šampiona ocjenjivanja koje se inače provodi u Hrvatskoj gospodarskoj komori Županijskoj komori Osijek.

- Ocjenjivanje sljubljivanja vina s vrhunskim kulenom, bit će provedeno 20. studenoga, dakle prije festivala. Bit će zatvoreno za javnost i bit će to prvo takvo sljubljivanje i ocjenjivanje dva vjerojatno najvažnija slavonska proizvoda. Suorganizator će nam biti Županijska komora Osijek, koja već godinama provodi ocjenjivanje kulena naših proizvođača. Vina će biti isključivo graševine i frankovke. Ocjenjivački sud činit će međunarodni suci – sommelieri i eno i gastronovinari. Sve su to vrhunska imena – Nenad Andrić, Ivo Kozarčanin, Mario Meštrović, Darko Lugarić, Franjo Francem, Zoltán Gyorffy i predstavnik Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku, ističe Vinko Ručević.

Rezultati ovog ocjenjivanja javnosti će biti predstavljeni na WineOS Gala večeri, koja će biti održana 30. studenoga, u restoranu Muzej okusa. Gala večera predstavljat će vrh osječke eno i gastroponude. Gala večera je otvorena za javnost, već se primaju predbilježbe gostiju, a ulaznica stoji 390 kuna. Kako pojašnjava Ručević, na gala večeri sedam osječkih najboljih restorana predstavit će i poslužiti gostima po jedno svoje jelo, jedan slijed. Predstavit će ga šef kuhinje tog restorana uz preporuku vina s kojim će se sljubiti to jelo. Vina će također biti isključivo vinara Slavonije i hrvatskog Podunavlja i tu je u organizaciju večere uključena udruga Graševina Croatica.

- Cilj gala večere je predstavljanje osječke gastroscene i svakako podizanje kulture stola. Na večeri će sudjelovati i ponajbolji hrvatski sommelier Mario Meštrović, koji će približiti gostima odlike nekih vina i razloge zašto će se ona sljubljivati s određenim jelom. Dakle, po jedno svoje jelo poslužit će restorani: Zimska luka hotela Osijek, Restoran Club Waldinger, Crna svinja, Muzej okusa, American bar Dollar, slastičarnica Gold by Waldinger i predsjednik udruženja kuhara i slastičara Osječko-baranjske županije Ivan Đukić - kaže Ručević.

Organizator festivala je vinoteka Vinita, suorganizatori su udruga Dekanter i udruga Grševina Croatica, a pokrovitelji Osječko-baranjske županija, Grad Osijek, Hrvatska turistička zajednica i Hrvatska gospodarska komora Županijska komora Osijek.

Gala večerom i nastupom 7 najboljih restorana u Muzeju okusa, bit će predstavljen vrh osječke eno i gastroscene

Čak 13 zanimljivih radionica

WineOS će ove godine zaljubljenicima u vino ponuditi čak 13 radionica koje će se održavati tijekom dva dana trajanja festivala, 1. i 2. prosinca. Sve će se održavati također u Esseker centru, na 1. katu. Za dobar dio tih radionica prostor će gotovo sigurno biti pretijesan, jer je broj mjesta ograničen i za sudjelovanje na njima potrebna je prethodna prijava organizatoru na mail wineos.festival@gmail.com. Radionice počinju pregledom berbe 2017. u Slavoniji i hrvatskom Podunavlju te pričom o graševini koju će predstaviti udruga Graševina Croatica. Posebice bi mogle biti atraktivne radionice poput - Čudo iz Bosne! Kako je istarska malvazija našla novu domovinu u Žepču, ili Prokupac – od zabranjene sorte do svjetskog vina, koju će voditi gost iz Srbije Tomislav Jovanović, baš kao i Kadarka i moderator Oskar Maurer. Također i radionica - U mojim venama teče Cabernet franc s voditeljem Csabom Malatinszkym. Atraktivne će biti i radionice koje će voditi domaći vinari, poput velikog hrvatskog vinskog autoriteta Vlade Krauthakera, a pozornost će sigurno privući i nevjerojatna priča o graševini s juga Hrvatske, vinara Bože Metkovića.

Možda ste propustili...

REKORDNE CIJENE I INFLACIJA SMANJILE KUPOVNU MOĆ GRAĐANA

Potrošnja vina na najnižim razinama

Najčitanije iz rubrike