Sport
ŽDRIJEB 3. KOLA KUPA EHF-A

Danski Ribe-Esbjerg sljedeća visoka prepreka
Objavljeno 17. listopada, 2017.

Nisu Nijemci ili Francuzi, ali je suparnik odmah iz sljedećeg reda nepoželjnih. Rukometaši NEXE-a u 3. kolu Kupa EHF-a igrat će protiv danskog Ribe-Esbjerga. Trenutačno deseta momčad danske 888Ligaen, u kojoj je prošle sezone završila na četvrtom mjestu, bit će 18. ili 19. studenoga domaćin u Ribeu, gradu na poluotoku Jutlandu. Uzvrat je tjedan dana poslije u Našicama.

Obrana i kontra

Rukometaši NEXE-a, inače, zajednički su u fitness centru pratili stream s izvlačenja parova. Neizvjesnost i nervozu dodatno je stvarao loš prijam. Na kraju nikako nisu odavali dojam da su zadovoljni ždrijebom. No nakon prvoga dojma ipak su zaključili: Dance se može proći. Bez obzira na to što će prave informacije o suparniku tek prikupiti u danima i tjednima koji dolaze.

- Mogu sada napamet govoriti o danskom rukometu, a ne konkretno o momčadi protiv koje ćemo igrati. Znali smo se na pripremama susretati s danskim momčadima i poznat nam je njihov stil igre. Ima tu stvari s kojima se rijetko susrećemo. Naravno, osim čvrste obrane, dobrih blokova i njihove brzine ono što ih karakterizira su i češći šutovi sa zemlje, koji mogu jako iznenaditi. Dobro je što se prva utakmica igra kod njih. Tamo moramo ostvariti rezultat koji bi nam dao šanse za prolaz, premda neće biti nimalo lako. Upravo ta njihova brza igra može biti neugodna, suparniku može na brzinu stvoriti razliku i onda je teško vraćati se - rekao je Marko Mrđenović, kapetan NEXE-a.

Iskusna momčad

Vremena za upoznavanje bit će dosta. Nakon susreta s Tatranom iz Prešova, u četvrtak, slijede dva tjedna stanke i priprema za utakmicu 3. kola Kupa EHF-a i gostovanje u Danskoj. Ne treba reći kako je to najvažnija utakmica, možda i kompletne sezone. To prilično određuje raspoloženje u našičkom klubu i oko njega. Prolaz dalje vodi u jednu od skupina EHF kupa, što je sigurno pravi izlog i izazov za igrače, ali još veći mamac za našičku publiku. Jer, objektivno, publika u našičku dvoranu, kada se igraju susreti SEHA Gazprom lige, dolazi gledati suparnike, a u Kupu EHF-a ipak su razlog dolaska na utakmicu domaći rukometaši.

Gledajući roster Esbjerga, poznavateljima rukometa tri su igrača ipak nešto poznatija od ostalih. Kasper Nielsen je iskusni bivši danski reprezentativac, aktivan i u svojoj 42. godini. Tu je i švedski iskusni srednji vanjski Lukas Karlsson (1982. godište) te slovenski pivot Miha Žvižej, važan igrač za obrambene zadaće. Od igrača iz inozemstva član momčadi je i Egipćanin Yehia Elderaa. Trener NEXE-a Hrvoje Horvat odmah nakon završetka ždrijeba krenuo je u potragu za kvalitetnim informacijama, a slijedi i “dubinska analiza”, prvo samostalno, a onda zajedno s momčadi.

- Osnovni postulati njihove igre manje-više su poznati. Jako dobra tranzicija, polukontra i kontra, čvrsta 6-0 obrana, odlično rade blokove, vrlo su disciplinirani u napadu i u obrani. Naravno, mogli smo proći puno bolje, ali i gore. Kao njihovu prednost vidim također iskustvo, no imamo i mi naše argumente. Kao našu prednost prepoznajem što se uzvrat igra u Našicama, pa da nakon gostovanja, gdje trebamo ostvariti što kvalitetniji rezultat, uz pomoć naših navijača dođemo do plasmana u skupinu, koji svi priželjkujemo - zaključio je Hrvoje Horvat trener NEXE-a, kojem će susreti s Esbjergom biti najveći trenerski izazov.

Krešimir LACKOVIĆ
O Ribe Esbjergu

Klub je osnovan na Praznik rada 1973., a rezultat je sjedinjenja dvaju klubova Ribe Håndboldkluba i Sædding Idrætsforeninga. Originalno je klub iz gradića Ribea, koji danas ima oko 8000 stanovnika, ali svoje utakmice igra u Esbjergu, nešto većem gradu na zapadu poluotoka Jutlanda, s otprilike 82 tisuće stanovnika, u kojem se nalazi i dvorana Blue Water Dokken, izgrađena 2008., a koja prima više od 2500 gledatelja. Prošle godine osvojili su četvrto mjesto u danskom prvenstvu, a susret s NEXE-om bit će im i prvi izlazak na europsku scenu. No bogatog igračkog iskustva sigurno imaju.

DUBRAVA SA SAINT RAPHAELOM

Suparnike u 3. kolu Kupa EHF-a doznali su i rukometaši zagrebačke Dubrave. Momčad koju s klupe vode proslavljeni bivši hrvatski reprezentativci Vlado Šola i Davor Dominiković dobila je još težeg suparnika od Našičana. “Dubravaši” su, naime, izvukli francusku momčad St. Raphael, u čijim redovima igra niz prekaljenih internacionalaca poput Sarmienta, Lynggaarda i Wissema Hmama. Prvi susret igra se u Francuskoj, a uzvrat je u zagrebačkoj Dubravi.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike