Sport
JOSIP KNEŽEVIĆ

Osijek ima dovoljno kandidata za junaka
Objavljeno 12. listopada, 2017.
Protiv Dinama se ne smije sjediti u svom šesnaestercu, smatra veznjak Puskas akademije

Nedavno gostovanje NK Osijek u Felcsutu te prijateljska utakmica protiv Puskas akademija bila je i prilika za susret s nekadašnjim bijelo-plavim nogometašima koji su sada u tom mađarskom prvoligašu. Naime, ovog su ljeta Josip Knežević i Antonio Perošević Gradski vrt zamijenili Pancho arenom, a za sada se brže adaptirao prvospomenuti.

Treći strijelac lige

Knežević je trenutno treći strijelac mađarskog prvenstva sa šest pogodaka (iz deset susreta), što je fantastičan učinak za veznog igrača. Puskas akademija je i njegovom zaslugom nakon slabog starta sada “zaplovila” mirnijim vodama te je nakon 11 kola sedmoplasirana od 12 klubova.

- Dosta smo slabo krenuli u prvenstvo, sa samo dva boda iz prvih pet kola, ali smo potom došli k sebi i podigli se. Dobili smo četiri u nizu nakon toga, pa nas ni dva poraza koja su potom uslijedila nisu jako uzdrmala. Imamo kvalitetnu ekipu i trenera, radimo dobro te vjerujem kako ćemo biti još bolji. Ne mogu se požaliti svojim učinkom, ali isto tako mislim da mogu i ja još bolje. Ne mislim stati na ovome. No, nije važan pojedinačni učinak, ako cijela momčad odradi svoje, onda uvijek izbaci pojedinca. Bitno je samo da nastavimo raditi kao do sada - opisivao je Knežević svoje prve mjesece u Mađarskoj, gdje osim bivšeg suigrača u bijelo-plavom dresu Peroševića ima još jednog Hrvata u momčadi - Stipu Bačelića-Grgića. Nisu hrvatski nogometaši jedini stranci, ima ih još, ali je kadar ipak ponajprije popunjen domaćim igračima.

Kao što se nije morao dugo privikavati na nove siugrače, Kneževiću su sigurno još manje zasmetali uvjeti u kojima trenira i igra. Već smo se prije upoznali s vrhunskim kampom u Felcsutu, a tako je, ističe “Joka”, praktički posvuda u Mađarskoj.

- Ovdje svaki prvoligaški klub ima novi kamp i stadion, te vrhunske uvjete za rad. Doista je fenomenalno i pravi užitak igrati i trenirati te je po tome Mađarska sigurno ispred nas. Što se kvalitete lige tiče, uspoređujući je s našom, mislim da je mađarska puno izjednačenija. Nema ovdje klubova poput Rijeke ili Dinama, koji odskoče, svi su podjednaki i svatko svakoga može pobijediti. Evo, primjerice, sada je razlika između trećeg i osmog mjesta samo četiri boda. Tako da s dvije-tri pobjede brzo skočite na tablici, a s porazima isto tako potonete.

Europsko ljeto

Knežević je ovog ljeta sezonu započeo u NK-u Osijek, odigrao i susret Europske lige u Andori, nakon čega je prešao u Puskas akademiju. No, jasno je da odlaskom iz Gradskog vrta nije prestao pratiti matični klub, a pogotovo nastupe u Europi.

- Pratio sam, naravno, gledao i bilo mi je vrlo žao što je Osijek ispao od Austrije Beč, što nije prošao u skupinu. Odigrali su dečki odlično europsko ljeto, od prve do posljednje utakmice i samo je nedostajalo malo sreće da se osigura i jesen u Europskoj ligi. Bilo je prilika u obje utakmice, ali se sreća ovaj put okrenula na stranu Austrijanaca. Međutim, vjerujem kako će se uz ovaj rad već sljedeće sezone sve to vratiti i napraviti taj dodatni korak.

Osijek je prošle sezone završio kao četvrtoplasirani, a ove je želja biti još bolji. Bivši veznjak bijelo-plavih vjeruje kako je to moguće te da po kvaliteti osječka momčad pripada među najbolje tri u Hrvatskoj.

- Mislim da po kvaliteti zaslužuje biti među prva tri, a trenutne oscilacije te padovi i usponi u igrama su normalni. Primijetio sam da je ove godine Osijek odlično odradio derbije, dok je s momčadima iz donjeg dijela tablice imao puno više problema. Lani je to bilo drukčije, mi smo te, uvjetno rečeno “male” susrete uglavnom dobivali, a u derbijima smo najčešće ostajali praznih ruku.

Egzekutor

Jedan od derbija koji je prošle sezone završen pobjedonosno za Osijek je onaj u Maksimiru protiv Dinama. Jedini strijelac za tek drugo slavlje kod “modrih” te prvo nakon 16 godina bio je baš Knežević.

- Recept za takvu pobjedu je jednostavan - mora se odigrati hrabro i organizirano se braniti, ne sjediti u svom šesnaestercu te tako dopustiti pritisak pred svojim vratima. Dinamo uvijek igra otvoreno, napada s najmanje šest-sedam igrača te se može do prilika, samo ih treba iskoristiti. Osijek je vrlo jak na krilima, u sredini ima i Lopu, koji može stvoriti igrača više te se uz strpljivu i požrtvovnu igru cijele momčadi sigurno može izvući pozitivan rezultat na Maksimiru.

Lani je egzekutor bio on, nakon čega su navijači osječkim nogometašima priredili i doček nakon povratka iz Zagreba. Tko bi sada mogao preuzeti njegovu ulogu?

- Teško je reći, najvažnije je pobijediti, a tko će biti taj koji će presuditi najmanje je bitno. Takav rezultat je ionako plod cijele momčadi, kada svi ispoštuju i odrade što im trener postavi, onda uvijek može iskočiti pojedinac. Tada sam to bio ja, a i ovaj put ima dovoljno kandidata za ulogu 'junaka'. Ako se sve poklopi, vjerujem da Osijek može ponovno do sva tri boda protiv Dinama - optimistično je poručio Knežević svojim bivšim suigračima.

Goran ROGULJIĆ

Josip Knežević

veznjak Puskas Akademije

Ovdje svaki prvoligaški klub ima kamp i stadion, vrhunske uvjete za rad te je po tome Mađarska ispred nas. Što se kvalitete lige tiče, uspoređujući je s našom, mislim da je mađarska puno izjednačenija. Nema ovdje klubova poput Rijeke ili Dinama, koji odskoče.

6

pogodaka u deset susreta postigao je Knežević u dresu Puskas Akademije

Kneževići su u Mađarskoj suigrači još jedan bivši bijelo-plavi Antonio Perošević te hrvatski nogometaš Stipe Bačelić-Grgić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike