Sport
VEDRAN DALIĆ STOPER INTERA

U Cibaliji nije dobio prigodu, isprofilirao se kod Rupnika, a Toplak mu dao povjerenje
Objavljeno 21. rujna, 2017.

Drugi put ove sezone u subotu će snage odmjeriti momčadi Cibalije i Inter Zaprešića u Vinkovcima. U prvom susretu na početku sezone Zaprešićani su na svom stadionu svladali Vinkovčane s 3:1. U redovima Intera debi u prvoligaškom društvu ostvario je nekadašnji junior Cibalije Vedran Dalić, koji je u Inter stigao iz Vinogradara i samo je jedan u nizu bivših igrača vinkovačkog kluba koji je kasnije završio u “divu iz Zaprešića”.

Igrao za Bedem, BSK

Nogometnu karijeru Dalić je započeo u rodnim Slakovcima, iz kojih je kao kadet otišao u HNK Vinkovce, a potom kao junior kod susjeda u Cibaliju. Dok je još bio u juniorskom stažu okusio je seniorski nogomet u trećeligašu Bedemu za koji ga vežu lijepe uspomene.

- Zahvaljujući treneru Stjepanu Bogdanu mogu reći da sam bezbolno prešao iz junira u seniore. Rekao bih da je u Bedemu zapravo počela moja prava igračka karijera i zbog toga mi je ostao taj detalj toliko urezan u pamćenje.

Na početku karijere mladim igračima veliku ulogu odigravaju treneri koji ih vode i koji ih usmjeravaju. Često su upravo oni i važni za budućnost nogometaša.

- U mojoj karijeri, osim trenera Bogdana, dva su trenera koji su imali veliki udjel u mojoj karijeri i kod kojih sam, mogu reći iskreno, najviše naučio i napredovao. Riječ je o treneru Davoru Rupniku koji me trenirao u BSK-u iz Bijelog Brda, i kod kojeg sam se isprofilirao kao uspješan stoper. Drugi je Roy Ferenčina koji me trenirao u Vinogradaru i gdje sam napredovao za stepenicu više.

Dolazak u Inter iskorak je u karijeri, premda je preskočio jednu stepenicu i iz trećeligaša došao do prvoligaša. No, okusio je u međuvremenu i drugoligaški nogomet u Lučkom, ali zbog loše financijske situacije u klubu se zadržao samo pet mjeseci. Danas je Dalić preuzeo mjesto stopera nakon odlaska Jakova Filipovića u Belgiju.

- Eh, za to zasluge ima sadašnji trener Samir Toplak koji me ubacio u momčad, premda sam došao iz trećeligaša. Istrpio je trener Toplak i lošija moja izdanja, ali mi je vjerovao i stalno me motivirao i poticao, kao i ostali treneri u klubu. Zaista sam odlično primljen u Zaprešiću i vjerujem da ću ovdje odraditi sve tri godine, odnosno na koliko sam potpisao ugovor.

Kao Filipović

Zanimljiva je sličnost Dalića sa sadašnjim stoperom belgijskog Lokerena. Obojica su igrali u BSK-u, obojica su bila i u Cibaliji, premda je Filipović već kao profilirani senior stigao iz Vinkovaca u Zaprešić. Vjerojatno je želja nastaviti Filipovićevim stopama i otići negdje igrati u inozemstvo.

- Mislim da je to želja svakog igrača koji igra u Prvoj ligi. Naravno da bih i ja volio odigrati jedno vrijeme u inozemstvu. Ipak, mislim da je bolje ići korak po korak. Prvo bih se volio dokazati u Interu i biti stalni prvotimac, a potom se dokazati i u našoj Prvoj ligi. Ako uspijem u tome onda bih mogao razmišljati i o inozemstvu. Budući da sam realan, sada mi je u mislima samo Inter i igre s kojima bih pomogao da ostvarimo što bolji rezultat u ovoj sezoni.

Sljedeći korak u ostvarenju te želje jest gostovanje u Vinkovcima kod Cibalije, kod kluba gdje nije dočekao pravu priliku da se dokaže u seniorskoj konkurenciji.

- Ja sam profesionalac i uvijek igram maksimalno, bez obzira na to za koji klub igram, pa i u utakmicama s bivšim klubovima. Na utakmicu s Cibalijom idemo s mišlju da ostvarimo dobar rezultat, a za nas je dobar rezultat sve osim poraza. Cibalia će biti u maloj prednosti u odnosu na nas, jer nisu igrali u srijedu Kup utakmicu pa će sigurno biti svježiji. Mogla bi to biti dobra utakmica, jer se Cibalia voli nadigravati - zaključio je Dalić koji je upravo protiv Cibalije debitirao u prvoligaškoj konkurenciji.

Antun GRGIĆ

Vedran Dalić

nogometaš Intera

Kod Stjepana Bogdana u Bedemu sam bezbolno prešao iz junira u seniore. Kod Rupnika sam se isprofilirao kao uspješan stoper, a kod Ferenčine sam napredovao za stepenicu više i stigao u Prvu ligu. Toplak me ubacio u momčad i istrpio i moja lošija izdanja

Najčitanije iz rubrike