Svijet
RASTE BROJ MRTVIH

Maria razbila Portoriko i ide prema SAD-u
Objavljeno 21. rujna, 2017.

Vezani članci

PRIJETI OSTALIM KARIPSKIM OTOCIMA

Uragan Maria poharao Dominiku

Uragan Maria ponovno je ojačao nakon što je razorio Portoriko i ostavio cijelu zemlju u kojoj je tri i pol milijuna ljudi bez električne energije. Uspostava opskrbe električnom energijom bit će jedan od najvećih izazova, kažu tamošnje vlasti koje procjenjuju da će to potrajati do četiri mjeseca. Mnogi dijelovi Portorika nemaju ni vode.

Petnaestak je osoba poginulo, no još uvijek traje potraga za nestalima te se pretpostavlja da će smrtno stradalih biti više. Pravi razmjeri materijalne štete koju je uragan izazvao na Portoriku, kao i broj žrtava, bit će poznati tek kada stignu informacije iz najudaljenijih dijelova otoka koji su sada nedostupni jer je s njima nemoguće komunicirati.

Gradonačelnica glavnog grada San Juana Carmen Yulin Cruz potvrdila je da je uništenje gotovo potpuno. “Život kakav smo poznavali promijenio se”, rekla je. Guverner Portorika Ricardo Rossello rekao je da je ovo najstrašnija oluja stoljeća ili čak moderne povijesti. Zabrinjava činjenica da je ove sezone zabilježeno nekoliko supersnažnih uragana kategorije 5, a sezona u kojoj se obično pojavljuju tek je na sredini. Maria je 13. oluja na Atlantiku ove godine, sedmi uragan ove sezone i četvrti veliki uragan jači od 3. kategorije - nakon Harveyja, Irme i Josea.

Očekuje se da će se uragan Maria usporiti i oslabjeti tijekom sljedećih dan-dva dok se kreće prema sjeveru, navodi Nacionalna služba za vremenske prilike. Za razliku od uragana Irma, Maria ne bi trebala dotaknuti kopno Sjedinjenih Američkih Država iako se kreće prema sjeveru. Maria je dotaknula kopno kao moćni uragan kategorije 4 s vjetrovima od 230 kilometara na sat i najjači je to uragan koji je pogodio Portoriko od 1932. godine. Glasnogovornik vlade Portorika, Ricardo Rossello izjavio je da je u Levittownu, obalnom predgrađu San Juana, gdje su se stanovnici povukli na krovove zbog poplave, čak 80 posto domova pretrpjelo štetu. Rossello je podsjetio da je na cijelom otoku uveden policijski sat koji će trajati do subote ujutro. Američki Nacionalni centar za uragane priopćio je da su katastrofalne poplave zahvatile dijelove otoka.

Uragan je zahvatio i obalni dio Dominikanske Republike vjetrovima od 185 kilometara na sat. Osim jakog vjetra i kiše, tropski cikloni obično podižu i visoke valove na moru koji pak izazivaju pogubne olujne poplave. Obično se pojavljuju i tornada, a jake kiše koje prate uragane mogu izazvati velike poplave u unutrašnjosti, i do 40 kilometara od obale.

Eduard SOUDIL
HOĆE LI IRMA OSTATI NAJJJAČA?

Uragani se najčešće formiraju krajem ljeta (na obje hemisfere), kada su najveće razlike u temperaturi zraka u nižim slojevima atmosfere, uz toplu površinu mora i viših hladnijih slojeva atmosfere. Vrhunac sezone uragana na sjevernoj hemisferi obično je u prvoj polovini rujna. Kad vjetar dosegne brzinu od 120 kilometara na sat, on postaje uragan prve kategorije. Ako su uvjeti dobri, vjetrovi dosežu brzinu veću od 240 kilometara na sat. To je onda uragan pete kategorije – najjači uragan na Zemlji. Do sada najjači zabilježeni uragan na Atlantiku bila je Irma čiji su vjetrovi dosezali brzinu od 297 kilometara na sat. Na nekoliko lokacija zabilježeni su i kratkotrajni naleti vjetra od 246 kilometara na sat.

Možda ste propustili...

PROŠIRENJE EU-A I “PUNA IZVEDBA” SCHENGENA

Slovenija poziva susjede na ukidanje kontrola na granici

SRAMOTNA ĆUDOREDNA POLICIJA

Uz napetosti u regiji Iran jača represiju

DRŽAVNE AGENCIJE BIH PROVJERAVAJU POTENCIJALNO OPASNE TVRDNJE

U vojarni kod Mostara obučavali su se vehabije?

Najčitanije iz rubrike