Svijet
TERORIZAM MIJENJA SVIJET

Neprobojni zid oko Eiffelovog tornja u Parizu
Objavljeno 19. rujna, 2017.
Toranj će biti ograđen 7 centimetara debelim staklom otpornim na metke, cijena je 20 mil. €

Teroristi su uspjeli promijeniti Europu koja iz dana u dan sve više postaje tvrđava ograđena žicama, betonskim barikadama i neprobojnim staklima.

Jedan od simbola Francuske i Europe, Eiffelov toranj u Parizu, zbog terorističke prijetnje promijenit će svoj izgled, prvi put nakon 31. ožujka 1889., kada je predstavljen javnosti, odnosno od 6. svibnja iste godine kada je otvoren za posjetitelje. Ovaj je tjedan, naime, počelo postavljanje dva i pol metra visokog staklenog zida koji je otporan na metke pod nadzorom austrijskog arhitekta Dietmara Feichtingera, koji radi u Parizu. Francusku će to koštati 20 milijuna eura, no očekuje se da će se podići razina sigurnosti turista i građana Pariza na ovoj nezaobilaznoj pariškoj destinaciji koju svake godine posjeti čak šest milijuna ljudi.

- Projektirao sam zid da bude što diskretniji. Propisi prema kojima sam morao osmisliti projekt više su dolazili od strane policije i sigurnosnih službi nego od političara. Polazna točka bila je sigurnost, ali pokušao sam napraviti ogradu što je diskretnije moguće. Kada završimo sve će izgledati bolje od privremenih i odvratnih ograda koje su štitile zonu za vrijeme Europskog nogometnog prvenstva 2016. Imamo vrlo transparentan materijal koji je otporan na metke debeljine sedam centimetara, a to staklo izabrano je da ne narušava pogled na gradske vizure - rekao je Dietmar Feichtinger.

Konzervativna oporba kritizirala je odluku da se Eiffelov toranj pretvori u “tvrđavu”, ali nisu ponudili alternativu. Twitter komentari dovode u pitanje efikasnost srtaklenog zida: “Teroristi će znati prilagoditi granate ili dronove”, tvrde mnogi. Stariji Parižani kažu da ne žele vidjeti gradski simbol koji nalikuje na zatvor. “Na posljednjem sastanku s lokalnim stanovnicima nisam osjetio da je arhitektonski aspekt bio kritiziran. Stakleni zid uvijek može biti demontiran, to će ovisiti o sigurnosnoj situaciji”, rekao je Feichtinger. Posao bi trebao biti završen za šest mjeseci.

Eduard SOUDIL
S antenom visok je 320 metara

Eiffelov toranj je željezni toranj sagrađen na Champ de Mars (Marsovu polju), pokraj rijeke Seine u Parizu. To je najviša građevina u Parizu i jedan od najprepoznatljivijih svjetskih simbola. Nazvan je prema svom dizajneru, inženjeru Alexandreu Gustavu Eiffelu i vrhunska je turistička atrakcija. Toranj je visok 300 metara, što je otprilike 75 katova. Uključujući antenu visine 20,75 metara građevina je visoka 320.75 metara, što je otprilike 81 kat. U vrijeme njegove gradnje u povodu Svjetske izložbe 1889., toranj je zamijenio Washingtonski spomenik koji je do 1932. bio najviša građevina na svijetu.

Možda ste propustili...

SAD, KINA I RUSIJA NAJVEĆI POTROŠAČI

Porast globalne vojne potrošnje

ZAKONODAVCI AMERIČKE DRŽAVE TENNESSEE ODLUČILI

Učitelji smiju nositi oružje

Najčitanije iz rubrike