Sport
DAVIS CUP

Hrvatska ostala u elitnoj skupini
Objavljeno 17. rujna, 2017.

Hrvatska teniska reprezentacija i u 2018. godini igrat će u Svjetskoj skupini Davis Cupa. Hrvatska je u eliti ostala pobjedom nad Kolumbijom od 4:1 u meču koji se od petka do nedjelje igrao u Bogoti.

Na zemlji Plaza de Toros, mjestu gdje se održavaju brojne borbe s bikovima, junak Hrvatske bio je Marin Čilić. Naš prvi reket ostvario je dvije pobjede u singlu, donio nam i onaj važan bod u paru s Nikolom Mektićem i nakon prvog nedjeljnog dvoboja hrvatsko je slavlje moglo početi. Da dojmovi iz Kolumbije budu još ljepši, pobrinuo se Viktor Galović iz Nove Gradiške, koji je u svom prvom nastupu za reprezentaciju svladao Gonzaleza za ukupan trijumf od 4:1.

U prvom nedjeljnom meču lomio se cijeli susret, Hrvatskoj je trebao još jedan bod za ukupnu pobjedu, Kolumbijci su se nadali kako Santiago Giraldo može iznenaditi petog tenisača svijeta i produžiti nadu domaćina. No nada Kolumbijaca kratko je trajala. Čilić je njihova najboljeg igrača, inače 131. s ATP ljestvice, “zgazio” s uvjerljivih 6:3, 6:4, 6:4 i hrvatsko slavlje u koridi moglo je početi. Čilić je igrao u maniri petog na svijetu, ni u jednom trenutku nije dopustio suparniku da mu na bilo koji način zaprijeti, čvrsto je držao svoj servis, a početni je udarac Kolumbijcu uzimao u svakom setu. Čilić je donio ukupnu pobjedu Hrvatskoj, a sebi priskrbio status najuspješnijeg igrača naše reprezentacije u Davis Cupu. Sada ima 24 pobjede u singlu, jednu više od Ivana Ljubičića.

- Došli smo u Bogotu po pobjedu protiv Kolumbije i ostvarili smo je na lijep način. Zadovoljan sam mečom protiv Giralda, imao sam stalnu kontrolu, servirao sam možda i najbolje u Davis Cupu. U retern gemovima malo sam se mučio, ali uspio sam zadržati kontrolu i break u svakom setu donio je pobjedu. Uživao sam cijeli tjedan, dobili smo, evo, i novaka u ekipi Viktora Galovića, koji je zbilja odličan momak. Nadam se da ćemo ga gledati kako se uspinje na rang-listi i, naravno, u reprezentaciji - komentirao je Marin Čilić.

Hrvatska ostaje među 16 najboljih teniskih reprezentacija svijeta, nakon lanjskog finala za sljedeću godinu ambicije su opet velike.

- Još je rano govoriti o 2018., ima vremena do drugog mjeseca, kad se igra prvo kolo Svjetske skupine. Nadam se da ćemo imati dobar ždrijeb, nositelji smo i to je sjajna stvar. No nadam se da možemo dignuti trofej Davis Cupa, što bi bio ogroman uspjeh - zaključio je Čilić. Nakon što nam je Međugorac osigurao pobjednički bod, igrao se peti meč, koji je bio samo revija, ali trebalo ga je odigrati. Izbornik Željko Krajan na teren je protiv Alejandra Gonzaleza poslao 26-godišnjaka iz Nove Gradiške Viktora Galović. Galović je na teren trebao i u petak, ali bilo je problema s leđima, pa je zaigrao Franko Škugor. U petak nije mogao, ali je igrao u nedjelju i u svom reprezentativnom debiju svladao Alejandrs Gonzaleza sa 6:4, 2:6, 6:2 za konačnih hrvatskih 4:1.

Ivana LIOVIĆ
Kolumbija              1
Hrvatska                4

Alejandro Gonzalez - Marin Čilić 1:6, 4:6, 1:6

Santiago Giraldo - Franko Škugor 6:4, 4:6, 5:7, 6:4, 6:2

Juan Sebastian Cabal/Alejandro Falla - Marin Čilić/Nikola Mektić 7:5, 7:6 (5), 4:6, 2:6, 4:6

Santiago Giraldo - Marin Čilić 3:6, 4:6, 4:6

Alejandro Gonzalez - Viktor Galović 4:6, 6:2, 2:6

Za naslov Belgija i Francuska

U finalu ovogodišnjeg Davis Cupa od 24. do 26. studenog igrat će Francuska i Belgija. Francuzi su veliki finale izborili nakon što su u poluzavršnici u Lilleu, prema očekivanju, svladali Srbiju, bez Novaka Đokovića, Janka Tipsarevića i Viktora Troickog, sa 3:1. Pobjednički poen domaćinima donio je Jo-Wilfried Tsonga svladavši Dušana Lajovića sa 2:6, 6:2, 7:6 (5), 6:2. Francuzi će nakon tri godine opet igrati za naslov, a tamo ih čeka Belgija, koja je u Bruxellesu pobijedila Australiju sa 3:2. U petom meču Steve Darcis bio je bolji od Jordana Thompsona 6:4, 7:5, 6:2.

Možda ste propustili...

POVRATAK NA STAZU NEKAD NAJBOLJEG SKIJAŠA SVIJETA

Marcel Hirscher skijat će pod nizozemskom zastavom

Najčitanije iz rubrike