Učionica
ZAKLJUČEN 5. CIKLUS POPULARNOZNANSTVENIH PREDAVANJA "OTVORENI ČETVRTAK"

"Gotička književnost i 'Koža u kojoj živim' Pedra Almodovara"
Objavljeno 15. rujna, 2017.

Dana 25. svibnja 2017. održano je posljednje predavanje u okviru 5. ciklusa popularnoznanstvenih predavanja "Otvoreni četvrtak".

Jelena Pataki, doktorandica poslijediplomskog doktorskog studija Književnost i kulturni identitet predstavila je svoju temu izlaganja pod zanimljivim nazivom "Tko je ovdje lud i zašto? Gotička književnost i 'Koža u kojoj živim' Pedra Almodovara".

Ovaj kontroverzan film temeljen na književnom predlošku, romanu "Mygale" (1984.) Thierrya Jonqueta, bavi se postmodernističkom problematikom transgeneze, identiteta te roda i spola. Međutim, Jelena Pataki smatra kako film snažno počiva na gotičkoj tradiciji te da su upravo elementi gotičke književnosti ključni za interpretaciju i motivaciju glavnoga lika. Osim arhetipskog zlikovca, sablasnih tajni, noćnih mora i zatočene junakinje, film obiluje i ostalim elementima "pomračivanja" tipičnim za žanr. Glavni motiv pomahnitalog zlikovca je ljubav i pokušaj da prevlada smrt, a njegove metode "znanstvenog" eksperimenta tijekom kojeg preoblikuje, odnosno stvara novi život (kožu) čine ga u velikoj mjeri sličnim Viktoru Frankensteinu, protagonistu istoimenog gotičkog romana Mary Shelley. Publika je imala brojne komentare i pitanja vezana za temu, pokazujući tako da je gotički žanr još uvijek rado čitan i gledan.

(Jasna Poljak Rehlicki)

Šesti ciklus počinje 26. listopada 2017.

Šesti ciklus popularnoznanstvenih predavanja "Otvoreni četvrtak" kreće 26. listopada 2017. Raspored je trenutačno u izradi i bit će objavljen u idućem, 29. broju Sveučilišnog glasnika. Svi zainteresirani mogu aktivnosti projekta pratiti na Facebook profilu “Otvoreni četvrtak”.

Možda ste propustili...

Pružite učenicima priliku da rade

Besplatno oglasite poslove za učenike!

Najčitanije iz rubrike