Tehno
TEST: CARLY

Izvucite najviše iz svog automobila
Objavljeno 15. rujna, 2017.
Isprobali smo aplikaciju Carly koja se povezuje s automobilom i nudi pregršt mogućnosti za servis

Moderni automobili krcati su tehnološkim mogućnostima, a njihov servis, održavanje, podešavanje i brojne druge mogućnosti rješavaju se mahom uz nekoliko klikova na nekom od računala s posebnim softverom. Ako ste bar jednom otišli u ovlašteni servis, ovo ste mogli i vidjeti. Međutim, iza te sile softvera koja stoji iza automobila krije se i gomila mogućnosti koje su mahom isključene od strane proizvođača ili je za njihovu aktivaciju potrebno poprilično platiti. Ovo je otkrila i njemačka tvrtka Carly koja je tržištu ponudila iznimno jednostavan sustav za cjelokupno podešavanje, održavanje i servisiranje, pa čak i kodiranje i otvaranje skrivenih postavki automobila.

Carly adapter

Prije početka potrebne su vam dvije stavke, pametni telefon ii tablet, za koje pretpostavljamo da ih imate, te adapter za vaše vozilo. Carly nudi softver i adaptere za nekoliko njemačkih proizvođača automobila: BMW, Mercedes-Benz, Volkswagen (uključujući Audi, Škoda, Seat) te Porsche. U njihovoj web-trgovini lako je odabrati potreban adapter s obzirom na automobil koji vozite, a cijena, ovisno o inačici, kreće se od 30 eura naviše. U našem konkretnom slučaju cijena adaptera novije generacije iznosila je 45 eura, a uz brzu dostavu adapter je za nekoliko dana bio na našoj adresi. Priključivanje adaptera na vozilo obavlja se s pomoću OBD2 konektora koji je kod većine automobila smješten s vozačeve strane. Adapter je izuzetno malen pa zasigurno neće smetati pri ulasku i izlasku iz vozila te radu na njemu.

Carly aplikacija

Sljedeći dio Carly seta je aplikacija koju ćemo instalirati na Android ili iOS uređaj. Instalacija se odvija preko službenih trgovina platformi: Google Play ili Apple Store. Za svaki od podržanih automobila postoje dvije inačice aplikacija, ona naziva Lite koja je besplatna, te ona naziva Pro koja se plaća 50 eura. Međutim, Lite inačica služi više kao pregled mogućnosti prije kupnje Pro inačice, pa ju je zgodno instalirati prije kupnje kako biste se upoznali s mogućnostima koje Carly pruža. Ovisno o godištu automobila, ovdje ćete pronaći puno toga. U našem konkretnom slučaju Carly nam je za naš automobil ponudio stotine mogućnosti. No, krenimo redom. Nakon pokretanja aplikacije i povezivanja s automobilom u samo nekoliko koraka dočekuje nas početni zaslon. Tu su neke od osnovnih funkcija poput izuzetno detaljne dijagnostike svih modula automobila (motor, mjenjač, upravljački mehanizam, ovjes, sustavi zaštite i sigurnosti, itd.), kontrola i resetiranje servisa, iščitavanje parametra u stvarnom vremenu, regeneracija katalizatora i DPF-a, upravljanje napajanjem i baterijom (akumulatorom), i još štošta poput virtualne garaže.

Detaljna provjera

Jedna od, prema našem mišljenju, najvažnijih i svakako najboljih mogućnosti je detaljna provjera vozila, naziva provjera rabljenog vozila. Ovaj modul aplikacije naziv je dobio upravo po tome – za detaljnu provjeru rabljenih vozila. Aplikacija iščitava kilometre iz više izvora, poput instrument-ploče, ključa i drugih modula gdje automobil bilježi prijeđene kilometre. Aplikacija također otkriva je li ikada postojala manipulacija ovih podataka, a svakako zanimljivo je pogledati i podatke koliko vožnji je odradio automobil, koliko je sati radio, kakav režim vožnje je imao (gradski, autocesta, otvorena cesta), kolike je udaljenosti prevaljivao i kolika je bila prosječna brzina. Dakle, za sve kupce rabljenog vozila ovo će biti najvrjedniji podatak. Sve podatke aplikacija može ispisati ili poslati na email kako biste ih u miru proučili.

Kodiranje

Još jedna stavka Carly aplikacije zaslužuje poseban pasus. Riječ je o kodiranju automobila. Za one koji nisu upoznati s ovim pojmom riječ je o detaljnom postavljanju postavki automobila koje inače dolaze tvornički definirane i nije ih moguće lako mijenjati. Ostali smo doista iznenađeni količinom mogućnosti koje su u automobilu softverski definirane. Neke od tih mogućnosti su kontrola start/stop funkcije, kontrola rada brisača i pranja farova, kontrola svjetala, kontrola sustava za zabavu (videomogućnosti), upozorenje na vezivanje pojasa… Za naš automobil ponuđeno je na stotine mogućnosti koje bi bilo moguće podesiti i prilagoditi, no neke od mogućnosti potrebno je dodatno otključati kupnjom modula (cijena mahom oko 10 eura za set modula). Količina mogućnosti koje Carly pruža doista je zaprepašćujuća, to više što se svime lako upravlja s pomoću pametnog telefona ili tableta. Cijena ispod 100 eura za aplikaciju i adapter doima se u tom kontekstu kao sitnica.

Marin REŽIĆ
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike