Osijek
OGLASILO SE PRVO ŠKOLSKO ZVONO

Velik korak za male ljude: 722 prvašića u klupama
Objavljeno 5. rujna, 2017.
- Nastavite se igrati, no pripremajte se za život i slušajte svoje nastavnike - poručio je Vrkić

Vezani članci

PORAŽAVAJUĆE I ALARMANTNE ČINJENICE

Iz osnovnih škola u dvadeset godina “nestalo” 12.000 djece

PROMETNA POLICIJA I SLAVONSKI RADIO

Akcija "Poštujte naše znakove" u Osijeku

Sreća, neizvjesnost i trema u ponedjeljak se mogla vidjeti na licima 722 prvašića, koliko ih je prvi put sjelo u klupe osječkih osnovnih škola. I u OŠ Vladimira Becića, koju je posjetila naša reporterska ekipa, održan je svečani prijam kojim su im djelatnici i stariji učenici poželjeli dobrodošlicu. S obzirom na to da je prvi dan bio tek upoznavanje, prvašićima nije teško pao, štoviše, uživali su u njemu, posebice zbog brojnih prijatelja iz vrtića s kojima će sjediti u školskim klupama. Jako su sretne Maša Dželihodžić i Jana Bagarić, učenice 1.a razreda, koje će nakon vrtićkih dana dijeliti i one školske.

S prijateljima iz vrtića

- Uzbuđena sam što ćemo moja prijateljica Maša i ja sjediti zajedno. Ne bojim se škole, već znam čitati i pisati, a nadam se da ću u školi naučiti još puno. Mislim da ću najviše voljeti likovni, a veselim se i engleskom jeziku – kaže Jana. Maša, pak, od uzbuđenja zbog polaska u školu, kako doznajemo od njezine majke Nikoline, do kasno u noć nije mogla zaspati. No prvi je dan provela s osmijehom.

- U razredu mi je jako lijepo, drago mi je što će tu biti i moja najbolja prijateljica Jana. Nadam se da ću u školi naučiti puno novih stvari – kaže Maša.

Prvašić Miroslav Jelkić zadovoljan je i ugodno iznenađen prvim školskim danom.

- Tek mi je prvi dan škole i bilo mi je lijepo, nije naporno. Imam puno prijatelja iz vrtića u razredu, a u školi ću raditi sve što mi se kaže i bit ću poslušan – kaže Miroslav.

Nirvana Milas, majka učenika Tima iz 1.a razreda, kao i većina roditelja s kojima smo razgovarali, kaže da joj nije bilo teško pripremiti sina za školu. Nakon priredbe učenici i njihovi roditelji upoznali su se s razrednicima i drugim učiteljima koji će s njima raditi. Iako u majčinu ili očevu krilu, prvašići su pozorno slušali i upijali sve što im je govorila njihova razrednica, učiteljica Branka Kranic.

Budite svoji!

- Cilj mi je naučiti djecu da idu mirno kroz buku i užurbanost, da budu ono što jesu, da budu svoja, da njeguju duhovnu snagu u pozitivnom smislu, da slušaju druge, da daju sve od sebe, jer tako će stići do svog cilja u životu i izrasti u pozitivne i tople osobe – poručila je učiteljica Branka Kranic.

Razrednica 1.b razreda, učiteljica Biserka Sorić, dosad je uspješno odgojila već devet generacija djece, a ovo joj je jubilarna, deseta. Svaki je novi početak, ali i rastanak, za nju, kao i za učenike, ali i roditelje, ističe, vrlo emotivan.

- Četiri smo godine zajedno, naviknemo se jedni na druge i međusobno zavolimo pa nam prelazak u novu generaciju teško pada. Nemam svoju djecu pa se uvijek vežem uz učenike, prigrlim ih i gledam kao da su moji – kaže učiteljica Biserka Sorić, koja i nakon dugo godina s veseljem obavlja svoj posao. OŠ Vladimira Becića, koja ima 330 učenika, od ponedjeljka je bogatija za 37 prvašića, raspoređena u dva razredna odjela.

- Prvi je dan škole pun uzbuđenja i većinom ga svi lijepo dožive, jer kratko traje. Nakon nekoliko dana zna biti i koja suzica za roditeljima. Djeca su dosta socijalizirana, uglavnom su pohađala vrtiće i predškolske skupine, tako da imaju i puno prijatelja u razredu – ističe ravnateljica škole, Tatjana Kristek, prof.

Igrajte se i učite!

U OŠ Retfala, prema riječima ravnateljice Blaženke Jelaš, zadovoljavajuće je stanje s brojem učenika, konkretno, ove je školske godine upisano 19 učenika više nego lani. Među prvašićima ove je godine i sedmogodišnji Šimun, unuk gradonačelnika Vrkića, kojemu je djed poželio da bude dobar učenik, da se igra, uči i polako svladava školske prepreke.

- Sretan sam i ponosan ne samo zbog mog unuka, koji kreće u prvi razred, nego zbog svih učenika, i to posebice zato što je broj prvašića sličan prošlogodišnjemu, što je dobra vijest. Svima poručujem da se nastave igrati i da to ne zaborave, no i da se pripremaju za život i slušaju svoje nastavnike - rekao je Vrkić.

Gradonačelnik je podsjetio da od ove školske godine u školama počinje raditi 130 asistenata, čiju plaću u 50-postotnom iznosu osigurava država, a drugu polovinu Grad Osijek, te na to da je u svakoj školi organiziran produženi boravak, paralelno s početkom nastave, što prijašnjih godina nije bilo tako. Sa zadovoljstvom je istaknuo i da su škole spremne za početak nove školske godine te da se na dvama školskim objektima, u Tenji i Briješću, još radi. Inače, Grad Osijek participira s deset milijuna kuna za uređenje objekata osnovnih škola.

U školske su klupe sjeli i srednjoškolci, među kojima je treme bilo tek u prvim razredima, jer riječ je o velikom životnom koraku. Inače, prvo će polugodište za sve učenike trajati do 22. prosinca 2017. Od škole će se odmarati do 15. siječnja 2018., kada počinje drugo polugodište koje će trajati sve do 15. lipnja, a za učenike završnih razreda do 22. svibnja 2018.

Jasenka PEJAKOVIĆ/Marija MIHELIĆ
OŠ FRANJE KREŽME BIT ĆE BEZIGRALIŠTA JOŠ NEKOLIKO DANA

U 8 sati zazvonilo je zvono i u OŠ Franje Krežme, no tamošnjim učenicima još uvijek nije na raspolaganju igralište. O sporu između spomenute škole i Filozofskog fakulteta, koji je na tom prostoru uredio parkiralište, pisalo se mjesecima. Posljednja je informacija da će se u zamjenu za školsko igralište djelatnicima Filozofskog fakulteta ustupiti parkirališna mjesta u Jaegerovoj i Školskoj ulici, no taj dogovor u ponedjeljak još nije bio realiziran.

- Sve je dogovoreno između strana u procesu. Ugovor koji rješava pitanje o kojem se pisalo trenutno je na Sveučilištu J. J. Strossmayera i kad, ovih dana, bude potpisan, to će biti završetak te priče - poručio je Dražen Alerić, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Osijeka.

Jakov i Marko

učenici

VIŠE NEMAMO TREMU, VELIKI SMO

Na putu do škole sreli smo dobro raspoložene Jakova Gutzmirtla i Marka Vučemilovića-Šimunovića, učenike 4. i 5. razreda OŠ Franje Krežme.

“Kad sam kretao u prvi razred, sjećam se, imao sam tremu, a sada mi je lako. Volim ići u školu, najviše zbog toga što tamo imam dobre prijatelje”, kaže Marko. Jakov se odmorio na praznicima, ali bi volio da su bar nešto duže trajali. “Bio sam na moru, igrao sam se s prijateljima... Sad imam dosta novih predmeta, morat ću više učiti, a najdraža će mi sigurno biti informatka”, rekao je Jakov.

Možda ste propustili...

HGSS STANICA OSIJEK SE POHVALILA

Dobar tim vodiča i psa ništa ne može zamijeniti

VIDIMO SE KOD ŠKOLJKE!

Prve subote svi putevi vode na Sajam

ZABORAVNI OSJEČANI KAO ZOMBIJI LUTALI GRADOM

Kruh bi, da ga je bilo, neki platili i 10 eura!