Tehno
VIPNET S VLASTITOM OPTIČKOM MREŽOM

Dostupan u Vinkovcima, Virovitici i Vukovaru
Objavljeno 11. kolovoza, 2017.

Vipnet zahvaljujući kontinuiranim investicijama u inovacije i infrastrukturu, doveo je svoju fiksnu infrastrukturu nove generacije do više od 440 tisuća kućanstava, a gradnjom deset tisuća kilometara vlastite optičke infrastrukture, Vipnet je ove godine s vlastitom mrežom ušao u još 13 gradova diljem Hrvatske, među kojima su Vinkovci, Virovitica i Vukovar te je prisutan u ukupno 43 grada.

Budući da su do sada uglavnom ovisili o pretežno bakrenoj infrastrukturi povijesnog operatora, građani Vinkovaca, Virovitice i Vukovara u Vipnetovoj mreži nove generacije prvi put dobivaju kvalitetnu alternativu za usluge kućnog interneta, televizije i fiksne telefonije. Usporedno s razvojem fiksne mreže, Vipnet nudi i najveće brzine u 4G+/LTE mobilnoj mreži koje se u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku, Zadru i ostalim dijelovima Hrvatske kreću do 300 Mbit/s. Vipnetova mobilna mreža na cjelokupnom teritoriju Hrvatske koristi LTE na frekvenciji 800MHz, osiguravajući time najkvalitetniju pokrivenost u zatvorenim prostorima, ali i na udaljenim lokacijama, primjerice otoci.

Investicijama u razvoj vlastite suvremene optičke infrastrukture koja podržava brzinu do 500 Mbit/s, Vipnet želi osigurati mogućnost pristupa superbrzom internetu svim kućanstvima u Hrvatskoj. Pri brzini od 500 Mbit/s korisnici mogu film u HD formatu preuzeti za manje od minute, dok se pjesma u Mp3 formatu preuzima gotovo trenutačno. Kako bi osigurao pristup superbrzom internetu i u prigradskim i ruralnim područjima gdje nema optičke infrastrukture, Vipnet kombinira fiksnu i mobilnu infrastrukturu. Kućanstvima u ruralnim područjima i na otocima Vipnet osigurava pristup internetu brzine do 112 Mbit/s kroz Homebox turbotarifu.

- Izgradnjom tehnološki napredne i suvremene optičke infrastrukture, Vipnet će pridonijeti uključenju Hrvatske u gigabitno društvo do 2025. godine. Cilj Europske komisije je da sva kućanstva u Europi za osam godina imaju osiguran pristup vezi koja nudi brzine od najmanje 100 Mbit/s, u Vipnetu smo pozdravili kao izazov. Naša je želja i plan omogućiti korisnicima pristup svim mogućnostima koje nam pruža digitalno društvo – izjavio je Tomislav Makar, Vipnetov glavni direktor za tehniku.M.R.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana