Učionica
ZNAČAJNE OSOBE VEZANE UZ SVEUČILIŠTE U OSIJEKU

Prof. dr. sc. Branko Grizelj, professor emeritus
Objavljeno 14. srpnja, 2017.

Vezani članci

ZNAČAJNE OSOBE VEZANE UZ SVEUČILIŠTE U OSIJEKU

Prof. dr. sc. Radoslav Galić, professor emeritus

Prof. dr. sc. Branko Grizelj rođen je u Grgincu, Bjelovar, 1942. godine. Diplomirao je 1965. na Sveučilištu u Sarajevu (Strojarstvo). Magistrirao je 1982. na Sveučilištu u Zagrebu, gdje je 1995. stekao i akademski stupanj doktora znanosti strojarstva.

Od 1966. do 1973. godine radio je u tvornici "Đuro Đaković" na mjestu konstruktora, a rukovoditelj istog odjela je od 1973. do 1985. godine. Na radnom mjestu direktora pripreme proizvodnje i proizvodnje tvrtke RO Proizvodnja industrijskih postrojenja i nuklearne opreme "Đuro Đaković" bio je od 1985. do 1989., nakon čega radi kao predstavnik GmbH "Đuro Đaković" u Oberhausenu u Njemačkoj. Od 1990. radi na Strojarskom fakultetu u Slavonskom Brodu. Nastavnu je djelatnost započeo 1969. u dopunskom radnom odnosu u Srednjoj školi Sveučilišta Đuro Salaj u Slavonskom Brodu, gdje je predavao predmete Tehničko crtanje, Elementi strojeva i Tehnologija. U razdoblju od 1979. do 1990. radio je u dopunskom radnom odnosu kao honorarni asistent na Strojarskom fakultetu u Slavonskom Brodu.

Od 1990. do 1995. predaje na Strojarskom fakultetu u Slavonskom Brodu kao predavač, od 1996. do 1999. kao docent, od 2000. kao izvanredni profesor, a od 2003. kao redoviti profesor, dok 2006. postaje redoviti profesor u trajnom zvanju. U razdoblju od 1997. do 1998. dobio je DAAD stipendiju i predavao kao gostujući profesor na Veleučilištu Bremen u Njemačkoj. Od 1995. do 1997. bio je prodekan za nastavu na Strojarskom fakultetu u Slavonskom Brodu, a potom od 1997. do 1999. godine prodekan za znanost. Od 2001. do 2005. godine obnašao je dužnost prodekana za nastavu. Od 2005. do 2013. godine predsjednik je Katedre za lijevanje i oblikovanje metala deformiranjem. Bio je član Matičnog odbora za područje tehničkih znanosti, polje strojarstvo, brodogradnja, tehnologije prometa i transporta, zrakoplovstva, raketne i svemirske tehnike od 2009. do 2013. godine. Bio je voditelj dva znanstvena projekta te sudjelovao u realizaciji osam znanstvenih projekata.

U nastavnoj djelatnosti prof. dr. sc. Branko Grizelj sudjelovao je u oblikovanju studijskih programa Strojarskog fakulteta te izvodio nastavu na Strojarskom fakultetu. Objavio je šest sveučilišnih udžbenika. Vodio je poslijediplomski studij Proizvodno strojarstvo i bio je komentor više magistarskih radova i doktorskih disertacija te mentor jedne doktorske disertacije i jednog magistra specijalista. Član je izvršnog odbora Hrvatske udruge proizvodnoga strojarstva (HUPS). Bio je član Uredničkog vijeća Glasnika osječkog Sveučilišta (GOS-a) i predsjednik Hrvatske udruge alatničara - podružnice Slavonski Brod. Autor je knjiga "Oblikovanje metala deformiranjem 2002.", "Alati i naprave 2004.", "Strojevi za oblikovanje metala deformiranjem 2007.", "Rezni alati noževi glodala 2007.", "Oblikovanje lima deformiranjem 2009.","Volumensko oblikovanje deformiranjem 2012." te "Oblikovanje metala deformiranjem Umformtechnik Metal forming 2017.". Objavio je veći broj znanstvenih radova u časopisima referiranim u primarnim znanstvenim bazama. Više od 130 njegovih znanstvenih radova objavljeno je u zbornicima radova s nacionalnih i međunarodnih skupova. Aktivno je sudjelovao na više od sto simpozija u Hrvatskoj i inozemstvu te održao više pozvanih predavanja na znanstveno-stručnim skupovima u zemlji i inozemstvu. Bio je nositelj projekta Simulacija procesa i CAD/CAM metoda za poboljšanje točnosti savijanja 1999. do 2005. i CAD/CAM tehnika za modernu izradbu alata za lim od visoko čvrstih čelika u 4D 2006. do 2013. te uključen na više hrvatskih projekata. Znanstveno-istraživačka djelatnost prof. dr. sc. Branka Grizelja odvija se unutar znanstvenog područja Tehničkih znanosti, polje strojarstvo, grana strojarske tehnologije i obradni sustavi, ogranak oblikovanje metala deformiranjem. Njegovi se znanstveni interesi uglavnom odnose na proizvodne tehnologije i obradne sustave u strojarstvu. Član je sljedećih znanstvenih društava: Hrvatskog društva za mehaniku, KOREMA-e (Hrvatsko društvo za komunikaciju, računovodstvo, elektroniku, mjerenje i automatizaciju), Međunarodnog društva za mjerenje IMEKO, Međunarodnog društva za automatsku kontrolu IMEKO, Društva za proizvodno strojarstvo, Međunarodne federacije za automatsko upravljanje i FAC. Član je međunarodne konferencije CIM i član Družbe Braće Hrvatskog zmaja.

Počasno znanstveno-nastavno zvanje professor emeritus Branku Grizelju, umirovljenom redovitom profesoru u trajnom zvanju Strojarskog fakulteta u Slavonskom Brodu u sastavu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Senat je dodijelio 17. prosinca 2013. godine zbog iznimnog znanstvenoga i nastavnog rada u znanstvenom polju strojarstvo te doprinosa razvoju Strojarskog fakulteta u Slavonskom Brodu i Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. I dalje je aktivan na poslijediplomskoj nastavi i izdavačkoj djelatnosti na Strojarskom fakultetu u Slavonskom Brodu.

Brojne nagrade i priznanja

Prof. dr. sc. Branko Grizelj dobitnik je brojnih nagrada i priznanja: novčana nagrada SOUR TOPI Đuro Đaković za tehnička dostignuća 1970.; Priznanje prigodom 50 godina postojanja i rada tvornice Đuro Đaković; Priznanje hrvatskog sindikata 1978.; Zlatna medalja s likom Đure Đakovića za uspješan rad RS Stručnih službi SOUR TOPI Đuro Đaković 1979.; Zlatna značka Đuro Đaković za osobni doprinos u izvršavanju zadatka u toku aktivnosti za osnivanje RO Specijalna vozila Đuro Đaković 1985.; Jubilarno priznanje od hrvatskog društva za proizvodno strojarstvo 1999.; Srebrna medalja "Vukovar", 2000. od HUPS-a; Medalja CIM 2001.; Srebrna medalja "Faust Vrančić 2002" od HUPS-a; Zlatna medalja CIM 2005.; Nagrada za životno djelo 2006. od HUPS-a te Zahvalnica HUPS-a 2017. u povodu 25. obljetnice od osnutka za dugogodišnji iznimni doprinos, predan rad i suradnju.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike