Sport
ŽDRIJEB ZA EURO 2018.

Hrvatska u Splitu čeka
Srbiju, Švedsku i Island
Objavljeno 23. lipnja, 2017.
Kuglice su rukometašima Hrvatske, domaćinima predstojećeg EP-a, donijele skupinu smrti

Teška skupina, ali mi smo domaćini Europskog prvenstva i ne zanima nas s kim igramo. Znamo da sve moramo dobiti, najčešća je rečenica u hrvatskom taboru nakon svečanog ždrijeba za rukometni EURO 2018., kojem će početkom sljedeće godine (od 12. do 28. siječnja) domaćin biti Hrvatska.

A domaćin pri ždrijebu u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog nije imao previše sreće. Rukometaši Hrvatske igrat će u skupini A zajedno s reprezentacijama Švedske, Srbije i Islanda. U drugom krugu križamo se s grupom u kojoj su Francuska i Norveška, prvak i doprvak svijeta. Pakleni ždrijeb, teško da je moglo gore, ali nema sad kukanja, nego treba dobro sve pripremiti za veliki rezultat.

Hrvatska će sve utakmice prvog kruga igrati u splitskoj Spaladium Areni, gdje naše suparnike sigurno čeka paklena borba. U drugom krugu naši rukometaši križaju se sa skupinom B u kojoj su Francuska, Bjelorusija, Norveška i Austrija. U skupini C igrat će Njemačka, Makedonija, Crna Gora i Slovenija, dok će u skupini D snage odmjeriti Španjolska, Danska, Češka i Mađarska.

Vjerujemo u sebe

- Sudbina je bila takva, nikada nisam previše kalkulirao. Moramo razmišljati o svojoj igri, ići korak po korak, to je najvažnije i najmudrije. Znam samo da vjerujemo u sebe - komentirao je ždrijeb izbornik hrvatske rukometne reprezentacije Lino Červar.

Skupina A može se nazvati i skupinom smrti. U njoj su četiri reprezentacije, a sve su jake i kvalitetne. A i nakon skupine vrlo teške prepreke.

- Dobro ćemo analizirati naše suparnike, ali moramo razmišljati o sebi. Moramo biti borbeni i skromni, igrati sa strašću. Bitna je i kemija u ekipi. Napravit ćemo sve što se bude moglo. Ostavit ćemo srce na terenu, ali najvažnije je da svi ostanu zdravi i da EP dočekamo kompletni - dodao je Červar.

Od “kauboja” u Hrvatskoj se mnogo očekuje, domaćini smo, a nacija od rukometaša na svakom natjecanju očekuje visoke pozicije i medalje. Skupina je teška, a pritisak golem. No, do siječnja je još dosta vremena i Červar će morati dobro pripremiti svoju družinu za splitski pakao, a onda i dalje.

Četiri boda

- Ždrijeb je malo neugodan. Skupina teška, a onda nas u drugom krugu očekuje neugodno križanje sa svjetskim prvacima i doprvacima Francuzima i Norvežanima. Međutim, ne trebamo se nikoga bojati. Igramo doma i nadam se kako ćemo u drugi krug prenijeti četiri boda - optimističan je naš vratar Mirko Alilović.

Nacija očekuje mnogo, medalju svakako.

- Osjetio sam taj pritisak i 2009. godine. No tako je to u cijelom hrvatskom sportu. Očekuju od nas zlata, sve ostalo je razočaranje. Teško se održati u vrhu, a mi smo uvijek u top pet reprezentacija svijeta. Traži se zlato, igramo doma, favoriti smo, spremit ćemo se psihički i fizički - dodao je Alilović.

Domaćin EP-a u Hrvatskoj su četiri grada - Zagreb, Split, Varaždin i Poreč. Inače, ovo je posljednji Euro sa 16 reprezentacija, jer će već 2020. u Austriji, Švedskoj i Norveškoj sudjelovat će rekordne 24 momčadi.

Zanimljivo, Hrvatska je prva europska zemlja koja će drugi put biti domaćin euroturnira. Europsko prvenstvo ugostili smo i 2000. godine, ali tada se nismo proslavili, jer smo zapeli u skupini. No, bile su to neke davne godine. U 2018. Hrvatska od Červara i njegovih “kauboja” očekuje još jednu rukometnu rapsodiju sa sretnim završetkom.

Ivana LIOVIĆ
SKUPINA A (Split)

HRVATSKA

Švedska

Srbija

Island

SKUPINA B (Poreč)

Norveška

Francuska

Bjelorusija

Austrija

SKUPINA C (Zagreb)

Slovenija

Njemačka

Makedonija

Crna Gora

SKUPINA D (Varaždin)

Mađarska

Španjolska

Danska

Češka

Naslov prvaka Europe brani Njemačka koja je bila najbolja na posljednjem EP-u u Poljskoj, a gdje je Hrvatska osvojila broncu

skupina smrti

Hrvatsku čeka vrlo težak posao

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike