Osijek
LJETO S FRANOM

Djeca uče francuski jezik i
sudjeluju na brojnim radionicama
Objavljeno 23. lipnja, 2017.

Drugo ljeto zaredom Kinematografi Osijek u suradnji s Francuskom alijansom Osijek, Muzejom likovnih umjetnosti i OŠ Franje Krežme organizirali su Ljeto s Franom. Riječ je cjelodnevnom ljetnom boravku u trajanju od jedan, dva, tri ili četiri tjedna u kojemu sudjeluju djeca od sedam do 12 godina, a ove im se godine pridružuju i izviđači iz Francuske. Program se održava od 19. lipnja do 14. srpnja, od ponedjeljka do petka, a obuhvaća boravak na zraku i učenje u prirodi od francuskih izviđača, tjelesne aktivnosti u parku ili u dvorani OŠ Franje Krežme, učenje francuskog jezika uz izvorne govornike, ručak i užinu te likovne, filmske i programerske radionice, koje djecu posebno zanimaju. U pratnji animatora, muzejskih pedagoga, profesora i izviđača, djeca se zabavljaju i uz poučan sadržaj provode ljetne praznike.

- U Francuskoj alijansi djeca uče francuski jezik, vježbaju i imaju redoviti obrok. Potom odlaze u Muzej likovnih umjetnosti, gdje imaju likovne radionice. U Kinu Urania trenutno snimaju film prema vlastitom scenariju. Film se snima četiri dana kroz tjedan, koji će gledati posljednji dan. U OŠ Franje Krežme imaju tjelesni, a posljednja dva tjedna u goste nam dolaze izviđači iz Francuske, koji ne pričaju hrvatski, tako da će oni sve ovo znanje koje su naučili i primijeniti – objašnjava Maja Balaš, animatorica na radionici u okviru programa Ljeto s Franom i program manager u kinu Urania.

U utorak smo posjetili radionicu snimanja filma u kinu Urania. Ondje su nas dočekali nestrpljivi mali glumci spremni za snimanje filma. Juraj Stanković (10), učenik 5. razreda OŠ Franje Krežme, objasnio nam je o kakvom je točno filmu riječ s obzirom na to da je on njegov redatelj.

- Danas snimamo horor-film koji sam ja izmislio i ja sam redatelj. Sad smišljam kako bi to izgledalo da bi se najbolje snimilo. Film je horor, o ubojicama koji napadnu djecu na jednom školskom izletu. U filmu glume šerifi, ubojice, školarci, ljudi koji su preživjeli i nisu – objasnio je Juraj i poručio da kada odraste želi biti youtuber, raditi igrice, snimati videa i izrađivati horor-mape. J. Pejaković

Možda ste propustili...

EDUKATIVNE AKTIVNOSTI U OSNOVNOJ ŠKOLI ERNESTINOVO

Kako se ponašati u prometu i izbjeći prometne nesreće

OD 10. SVIBNJA NOVA REGULACIJA PROMETA U OSIJEKU

Gundulićeva će se zatvoriti od Stepinčeve do Radićeve

Najčitanije iz rubrike