Sport
OD KUALA LUMPURA DO NOTTINGHAMA

Donna veliki tjedan karijere
završila s pokalom u rukama
Objavljeno 18. lipnja, 2017.
Osječanka u finalu pobijedila ponajbolju tenisačicu svijeta Johanne Kontu

Donna Vekić osvojila je WTA turnir u Nottinghamu! Osječka tenisačica u velikom finalu nakon dva sata i 30 minuta igre pobijedila je osmu tenisačicu svijeta i prvu nositeljicu, Britanku Johanne Kontu, sa 2:6, 7:6 (3), 7:5. Senzacija, iznenađenje, fantastičan pothvat 20-godišnje Osječanke, kojoj nitko nije davao prevelike šanse još u polufinalu protiv Safarove, kao ni u finalu kontra Konte. No naslov je u Donninim rukama.

- Iskreno, nisam očekivala da ću pobijediti danas - rekla je Donna. Nisu mnogi, ali je dobila. Nakon više od tri godine čekanja i mučenja otišla je do kraja, ponovno u rukama ima WTA trofej, njezin drugi u karijeri. Onaj naslov iz Kuala Lumpura 2014. bio je velik, poseban jer je prvi, ali ovaj iz Nottinghama možda ima i veću težinu. Od glavnog grada Malezije do trave Nottinghama, od 20. travnja 2014. do 18. lipnja 2017., bilo je uspona, puno više padova, bilo je kritika, omalovažavanja, otpisivanja, pitanja što se događa i kojim putem Donna ide... Bilo je puno teških dana, suza, borbe i dokazivanja, treninga i upornosti, što je najvažnije, bilo je puno vjere i na kraju se sve isplatilo... Donna je dokazala da nije zaboravila igrati, da u njoj ima žara i želje, a ono što je na travi Nottinghama prezentirala prošlog tjedna bilo je najbolje do sada u njezinoj karijeri. Odigrala je pet velikih mečeva, ostvarila pet pobjeda, redom rušila Rogers, Boserup, Sakkari, Safarovu i Kontu. Pokazala je zrelost, borbenost, visoku formu... Napokon smo vidjeli pravu Donnu, tenisačicu koja se ne predaje ili raspada, čak i kad sutkinja čisti out, koji je trebao značiti i njezin break, proglasi dobrom loptom (protiv Safarove u polufinalu)... Napokon smo vidjeli Donnu kod koje nema crnih rupa u igri, nevjerojatnih padova i raspada sistema. U Nottinghamu smo vidjeli Donnu - pobjednicu.

Preokret

Donna nije dobro otvorila nedjeljno finale, već u prvoj igri izgubila je servis. Konta je povela 2:0, potom napravila još jedan break i lagano dobila prvi set. Britanci su bili uvjereni da njihovoj uzdanici titula ne može pobjeći. Nekada bi to bilo pola završenog posla za Donninu suparnicu, u Nottinghamu nikako. Osječanka je tek nakon gubitka seta zaigrala bolje, mirnije, posložila igru, kažnjavala Kontine slabosti, i polako je krenuo preokret. Napravila je break u drugom setu i povela 3:1, Konta je brzo vratila izgubljeno za 3:3. No Donna je krenula još jače, kod 5:4 imala je set-loptu, kod 6:5 još dvije, ali sve je otišlo u 13. igru, Konta se tri puta spasila, ali ne i u tie-breaku, koji je osječka tenisačica odlično odigrala. Donna je u odlučujućoj dionici nastavila odličnu igru i povela 2:0. Britanka je u šestom gemu vratila izgubljeni servis izjednačivši na 3:3. No bio je to samo uvod u dramu. Kod 5:5 Vekić je još jednom oduzela suparnici servis, a zatim hrabro odigrala idući gem za drugi set i veliku pobjedu. Nakon posljednjeg poena krenule su suze radosnice, a Donna je otrčala prema tribinama u zagrljaj ocu Igroru, treneru, svom timu.

58. na svijetu

Nottingham je bio veliki tjedan u karijeri Donne Vekić. Posljednjih nekoliko mjeseci forma ide uzlaznom putanjom, bilo je poraza, ali bilo je i dobre igre. Sezona na zemlji je prošla solidno, ova na travi krenula je fantastično.

- Ovo je nevjerojatno, ovo je moj drugi WTA naslov u karijeri. Nakon što sam izgubila prvi set, pokušala sam se koncentrirati na svoju igru i smanjiti pogreške. Sada slijedi Birmingham, pa Wimbledon - kazala je Donna. Nadamo se da nakon Nottinghama kreće tamo gdje joj je i mjesto - prema teniskom vrhu. Već ponedjeljak donosi napredak, od danas će biti 58. tenisačica svijeta, što je njezin najbolji ranking karijere. Sad slijedi nastup u Birminghamu, pa najdraži turnir - Wimbledon.

Ivana LIOVIĆ
Sva finala

2012. Taškent: Vekić - Begu 4:6, 4:6

2013. Birmingham: Vekić - Hantuchova 6:7 (5), 4:6

2014. Kuala Lumpur: VEKIĆ - CIBULKOVA 5:7, 7:5, 7:6 (4)

2015. Taškent: Vekić - Nao Hibino 2:6, 2:6

2017. Nottingham: VEKIĆ - KONTA 2:6, 7:6 (3), 7:5

Donna je od danas 58. tenisačica svijeta, što je njezin najbolji plasman na WTA ljestvici

Možda ste propustili...

U 21. KOLU PRVE LIGE TUZLANSKOG KANTONA IZMEĐU MEĐIĐE I TREBAVE

Sudac dobio teške batine

Najčitanije iz rubrike