Osijek
KRAJ NASTAVE

Počinju ljetni školski praznici!
Objavljeno 14. lipnja, 2017.

Danas (14. lipnja) posljednji je dan nastave u osnovnim i srednjim školama, koji su učenici nestrpljivo iščekivali. Na ljetnim će praznicima baterije puniti sve do 4. rujna, kada počinje nova školska 2017./2018. godina, koja će trajati do 15. lipnja 2018. godine.

Ispraćena je tako još jedna generacija osmaša, dok smo maturante srednjih škola ispratili 19. svibnja. Oni su sada na ispitima državne mature i pripremaju se za upise na fakultete ili traže posao, dok se osmaši pripremaju za upise u srednje škole. Ako su bili dovoljno marljivi i odgovorni tijekom čitave godine, učenici će bez stresa provesti ljetne mjesece, dok je za one koji polažu predmetni, razredni, dopunski, razlikovni ili neki drugi ispit završetak nastave određen godišnjim planom i programom škole te će se još neko vrijeme morati “družiti s knjigama”.

Snježana Barabaš Seršić, ravnateljica III. gimnazije u Osijeku, objasnila nam je da će se broj učenika koji je negativno ocijenjen i koji idu na produžnu nastavu u školama znati tek nakon školskih sjednica, 19. lipnja. Popravni se ispiti već nekoliko godina održavaju u jesen, a učenici koji budu imali zaključene tri ili više negativnih ocjena upućuju se na ponavljanje razreda ili na odlazak u neku drugu školu, objasnila je.

Učenici se prijavljuju i upisuju u 1. razred srednje škole u školskoj godini 2017./2018. elektroničkim načinom preko mrežne stranice Nacionalnoga informacijskog sustava prijava i upisa u srednje škole (NISpuSŠ) www.upisi.hr, a na temelju natječaja za upis koji raspisuju i objavljuju škole. Većina učenika koji su uspješno završili osnovnoškolsko obrazovanje već su se prijavili za upise u srednje škole u ljetnom roku, koji traje od 25. svibnja do 10. srpnja, a oni koji to nisu uspjeli, moći će se prijaviti u jesenskom roku, od 21. do 28 kolovoza. Kandidati koji ne ostvare pravo upisa u ljetnome ili jesenskome upisnom roku, mogu se prijaviti za upis u naknadnome upisnome roku od od 4. do 8. rujna 2017. godine. U 1. razred srednjih škola ove se godine planira upisati 48.751 učenik u 2222 razredna odjela. J. Pejaković

Na ljetnim će praznicima učenici baterije puniti do 4. rujna, kada počinje nova školska godina

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike