Sport
OSIJEK POMAŽE CIBALIJI

Prodaja mladoga Filipovića
neće spasiti Vinkovčane
Objavljeno 12. lipnja, 2017.

Slavlje zbog ostanka u prvoligaškoj konkurenciji u Cibaliji nije dugo trajalo. Bolno otrežnjenje uslijedit će možda već prvoga radnoga dana u ovom tjednu kada se počne pripremati početak priprema za sljedeću natjecateljsku sezonu. Cibaliji nedostaje stabilan izvor financiranja. Jedan od njih je i rasprodaja igrača i to ne već “gotovih” prvoligaških, nego onih perspektivnih koji su tek kročili u seniorski nogomet. Jedini cilj je preživjeti. Grad kao većinski vlasnik kluba daje koliko može, a isto tako i Županija. Uprava kluba donese također koliko ima na ovom osiromašenom tržištu. Ostaje, dakle, rasprodaja obiteljskog srebra.

Posudba

Posljednji u nizu prodan je mladi Zvonimir Filipović. Ovaj put kupac je najbliži susjed NK Osijek, koji se izvukao iz financijskog gliba i ima stablinu situaciju i poslovanje. Dvadestogodišnji Filipović s Cibalijom je imao ugovor do ljeta 2018. godine. Igra na poziciji zadnjeg veznog, a prema potrebi može igrati i na desnoj bočnoj poziciji s tendencijom prema naprijed. U nekoliko utakmica pokazao je kako se na njega i te kako može računati. Na žalost, Cibalia je bila u situaciji da se bori za goli život, pa je Filipović igrao jako malo u odnosu na to koliko je mogao i trebao. No, potencijal definitivno postoji, što su očito prepoznali u NK Osijek, ali na njega u Gradskom vrtu, čini se, računaju tek u godinama koje dolaze. Naime, Filipović bi trebao sljedeću sezonu provesti na posudbi u Cibaliji. Pretpostavka je da je u ugovoru stavljena klauzula koliko bi trebao odigrati u seniorskoj momčadi tijekom sezone. Posao je u jednu ruku dobar za Cibaliju. Došao bi neki novac u blagajnu (ili je već stigao?, nap.a), a još bi bar polusezonu trener Bartolović imao igrača na raspolaganju. Je li time možda započeta neka dublja suradnja dva slavonska prvoligaša? Cibalia trenutačno nema baš nekih financijskih sredstava za kupnju kvalitetnih a skupih igrača. U Osijeku je najava dolaska novih igrača, pa će tamošnja svlačionica biti pretijesna. Stoga, poneki bi igrač, osim Filipovića, mogao biti ustupljen Cibaliji. Nije Cibalia, međutim, jedina zainteresirana. Poznato je, naime, kako NK Osijek ima iste vlasnike kao i mađarska Puskas Akademija, koja se vratila u elitni razred mađarskog nogometa, a moguću suradnju s bijelo-plavima poželjeli su i iz Šibenika. No, trener Osijeka Zoran Zekić spreman je ustupati igrače tek kada vidi kompletno činjenično stanje.

Jedan u nizu

Prodaja mladih igrača dugoročno nije donijela Cibaliji stabilnost. Nije zasad previše donijelo dobroga ni igračima. Prije Filipovića, sjetimo se samo prijašnjih prodaja mladih i perspektivnih igrača, poput Petra Mišića i Filipa Uremovića (Dinamo) te Tomislava Turčina (Rijeka). Odšteta za njih brzo je potrošena i brzo se moralo krenuti ispočetka. Krpanje financijskih rupa na ovakav način definitivno ne može biti način funkcioniranja kluba. Teško je za pretpostaviti da iz Škole nogometa Cibalije uopće mogu izbaciti toliko kvalitetnih igrača da bi se samo od takve prodaje moglo živjeti i preživljavati. Uz to, svjedoci smo i polaganog osipananja kvalitetnog trenerskog kadra u Cibaliji. Neće biti dovoljno ni ljudi koji će moći stvoriti kvalitetnog igrača.

Antun GRGIĆ
Najčitanije iz rubrike