Svijet
GRAD RAKA U SIRIJI

Bitka je počela, pada prijestolnica terorista
Objavljeno 9. lipnja, 2017.

Usporedno s bitkom za posljednje dvije četvrti u iračkom Mosulu, gdje otpor još uvijek pruža nekoliko stotina terorista ISIL-a, u Siriji se zahuktala borba za “prijestolnicu” samoproglašene Islamske države - Raku.

Borci koalicije sirijske oporbe i kurdskih snaga koju podupiru Sjedinjene Države bez većih problema osvojili su okolna naselja i ušli u rubne gradske četvrti s istoka i zapada. Na sjeveru grada nalazi se vojna baza oko koje također traju borbe, a jedini put za bijeg islamista iz grada je prema jugu, no tamo im se na putu prema pustinji ispriječila rijeka Eufrat, koju nije lako prijeći uz stalni nadzor iz zraka i obavještajne podatke koje borcima na terenu dostavlja SAD.

Raka je šesti najveći grad u Siriji i leži na rijeci Eufrat, oko 90 kilometara od turske granice. Grad se nalazi 40 kilometara nizvodno od brane Tabqa, najveće u Siriji, iza koje se nalazi jezero Assad, također najveće u toj bliskoistočnoj državi. ISIL je grad osvojio u siječnju 2014., preuzevši kontrolu od skupina koje su se pobunile protiv vladavine sirijskog predsjednika Bašara al Asada. Ujedinjeni narodi su u ožujku procijenili da se u gradu nalazi 200 tisuća ljudi, što je sličan broj kao prije rata. Danas ih je u gradu još oko 150 tisuća, što kao i u Mosulu osloboditeljima predstavlja velik problem jer islamisti civile koriste kao živi štit te ih nemilosrdno ubijaju uhvate li ih u pokašaju bijega na slobodan terirorij. Prema podacima koalicije koju predvodi SAD, tamo se nalazi i između tri i četiri tisuće boraca ISIL-a koji su imali nekoliko godina da se pripreme za ovaj napad.

Džihadisti su u Raki posljednjih godina uveli vrlo strogu interpretaciju islamskog zakona i provodili svakodnevna javna smaknuća, bičevanja i nasilna kažnjavanja za kršenja pravila.

Eduard SOUDIL
KURDI ĆE GLASATI O ODCJEPLJENJU

Službeno je potvrđeno - 25. rujna ove godine irački Kurdi glasat će o osamostaljenju i odcjepljenju njihove autonomne regije Irački Kurdistan od ostatka Iraka. Prema pisanju portala Advance, taj će potez imati velike posljedice - pitanje je hoće li Bagdad pristati na takav scenarij, naročito ako se uzme u obzir činjenica da se na prostoru današnjeg Iračkog Kurdistana nalaze velika prirodna bogatstva, što je ujedno i ključni razlog zašto se Kurdi žele odcijepiti. “Dan 25. rujna 2017. određen je kao datum kada ćemo održati referendum o nezavisnosti”, stoji u izjavi koju je objavio ured predsjednika autonomne iračke regije.

Možda ste propustili...

U INDIJI ZAPOČELA DRUGA FAZA GLASOVANJA NA IZBORIMA

Užarena atmosfera i milijarda s pravom glasa

Najčitanije iz rubrike