Tehno
PAMETNE KUĆE

Tehnologija je najbolja kada je jednostavna za korištenje
Objavljeno 8. lipnja, 2017.

Prvi pravi ljetni dani u većini su p(r)obuduli ideje o odlasku na more i obilaske svojih vikendica... Mnogima je to prvi odlazak na svoju drugu adresu i vrlo često sa strepnjom razmišljaju hoće li ondje zateći stanje koje su ostavili kada su posljednji put napustili tu lokaciju. Ali isto vrijedi i kada svaki put napuštamo matičnu kuću, stan ili ured. Izvjesno je da je došao kraj ovakvoj strepnji. U režiji Iskona. Oni su krajem prošle godina predstavili inovativni sustav za upravljanje domom na daljinu – Iskon.Smarthome.

Pojednostavljeno, riječ je o setu međusobno povezanih uređaja koji kontroliraju stanje u domu, uredu, vikendici – mjere temperaturu, vlagu i potrošnju energije, reagiraju na pokrete, pale i gase elektroničke uređaje te videonadzorom prate zbivanja u odabranoj prostoriji. I da odmah odagnamo sve sumnje, riječ je o izuzetno jednostavnom rješenju, bez dodatnih radova po kući i velikih financijskih ulaganja. Uostalom, nova tehnologija je najbolja kada je jednostavna za korištenje.

O čemu je riječ?

Mozak cijelog sustava je centralna jedinica koja spaja postavljene senzore te omogućuje upravljanje preko mobilne i web-aplikacije za iOS i Android. Uz centralnu jedinicu, osnovni je komplet obogaćen s četiri senzora.

Tu su senzor mikroklime (temperatura + vlaga) i pokreta u jednom uređaju te pametna utičnica koja pali i gasi uređaje uz mjerenje potrošnje energije. Komplet sadrži i kameru za videonadzor koja omogućuje pregled događanja u domu i pravovremene reakcije.

Dakle, jednim dodirom ekrana pametnog telefona možete vidjeti koja je temperatura u vašem stanu ili vikendici i, prema potrebi, reagirati. Isto tako kamerom možete provjeriti što se ondje trenutno događa, pa i to spava li vaš kućni ljubimac ili čini kakve vragolije... S pametnom utičnicom i aplikacijom može se programirati uključivanje perilice za posuđe u terminu jeftine struje...

Nova centralna jedinica dolazi s utorom za karticu za mobilni internet, što znači da u nekretnini u kojoj se koristi nije potrebno imati fiksni internet – to je dakle osnovna prednost njezine uporabe u vikendicama ili stanovima u kojime ne boravimo svakodnevno.

Iskon je projekt Smart.Homea inicijalno predstavio sredinom prošle godine. Očekivano, prvi su po njega pohrlili zaljubljenici u tehnološke inovacije. Sada je pak i ponuda proširena - na Osram pametne žarulje koje se prigušuju, mijenjaju boje i štede energiju (te naravno pale i gase putem app-a), potom je tu Netatmo pametni termostat za regulaciju topline doma koji se spaja na bilo koji plinski bojler, te, naposljetku i senzor poplave te senzor za vrata i prozore. Ovi senzori omogućuju detekciju poplave u prostorijama koje su rizične po tom pitanju, odnosno šalju notifikaciju kada se otvore/zatvore prozor, vrata ili staklena stijena.

No, kako je ovdje doista jednostavna instalacija - “uštekaj” u stuju i uključi (tzv. plug&play), nema razloga da ovo rješenje ne zainteresira i šire tržište.

I Iskon pri tome ne uvjetuje da ste njihov pretplatnik (iako je cijena za njih od samo 39 kuna mjesečno), Iskon SH naime radi na mrežama svih operatora. Takvim kupcima je dostupan i po jednokratnoj cijeni od 1999 kuna, uz mogućnost plaćanja na 12 obroka kreditnim karticama.

I da se vratimo na početak - od sada ne bi trebalo biti više zebnje u kakvom ćete stanju zateći stan, ured ili vikendicu, rješenje iz Iskona svojom jednostavnošću pruža slobodu koja olakšava moderan i užurban životni stil. Uostalom, vrijeme je i da se počnemo privikavati na prednosti koje nude pametne kuće. Jer, to više nisu kuće budućnosti, zahvaljujući dostupnoj tehnologiji - to su naše kuće sadašnjice.

NATIVE

Dario KUŠTRO
SAŽETAK ISKON.SMARTHOME

u svakom trenutku moguće je provjeriti trenutno stanje u domu

primati trenutne obavijesti o promjenama parametara koji su bitni

upravljati svim uređajima koji su dio Smarthomea ili su s njim povezani

napraviti profile za više prostora (dnevni boravak, dječja soba...) i dodavati nove senzore

39

kuna mjesečno cijena je za Iskonove korisnike

Možda ste propustili...

NAJVEĆI GLOBALNI PRUŽATELJ RJEŠENJA ZA DATA CENTRE

Digital Realty povećava kapacitet data centra u Zagrebu

Najčitanije iz rubrike