Sport
IVAN PRPIĆ

Bivši nogometaš prvak Hrvatske u body buildingu
Objavljeno 26. svibnja, 2017.

Na 20. Prvenstvu Hrvatske u body buildingu u Zaprešiću među pobjednicima je bio i jedan Osječanin. Ivan Prpić postao je prvak Hrvatske u kategoriji classic bb visoka, stigavši tako do svog najvećeg rezultata u tri godine koliko se bavi ovim sportom.

Individualan rad

Nekadašnji nogometaš, koji je do juniora igrao u NK-u Osijek, a potom u Višnjevcu, gdje je osim nastupa u trećeligašu i trenirao mlađe uzraste, pojasnio je što ga je navelo za ovakvu drastičnu promjenu sporta.

- Htio sam postići da svojim individualnim radom mogu biti najbolji u nečemu. Nogomet je kolektivan sport te pojedinac ne može sve sam, dok u body buildingu sve ovisi samo o vama.

Do prve medalje na PH stigao je 2016., kada je bio treći u body buildingu do 90 kg, a naporan rad sada mu je donio i naslov najboljeg. Koliko je to truda i odricanja zahtijevalo pojasnio je 26-godišnji Osječanin, koji nastupa za zagrebački BBK Gladiator, a treniraju ga Stjepan Ursa i Eva Rusan.

- Pripreme za prvenstvo traju praktički godinu dana, dok je dijeta posljednjih 16 tjedana, kada se radi i na definiciji mišićne mase. Treniram svaki dan dva puta, uz pomnu brigu o prehrani, i mogu reći da su ove pripreme teže od nogometnih, i pshički i fizički. Primjerice, razlika između kilaže u periodu mase te definicije iznosi čak 16 kg, što se naravno postupno smanjuje. Ipak, najteži dio priprema je psihički, “istrpjeti” sva odricanja koja idu uz ovaj sport, a što većina ne razumije. Čak su me i bližnji pitali što mi to treba. No, nisam se predavao i nakon svega najveća mi je beneficija što sam sam sebi dokazao da vrijedim.

Pravilna prehrana danas je nužan preduvjet za svaki sport, no za body building je još izraženija, jer “pista” ne prašta. Za maksimalan rezultat uz naporne treninge potrebne su i odgovarajuće namirnice, kao i sportska suplementacija, a točno se zna i koji su proizvodi na listi nepoželjnih.

- Prehrana se tijekom cijele godine praktički bazira na desetak namirnica. Za proteine tako služi piletina, junetina, jaja, za ugljikohidrate riža, zobene pahuljice, a jasno je kako se “preskaču” alkohol, fast food i slatko.

Stereotipi

Često uz osobe koje se bave body buildingom idu i stereotipi kako se radi isključivo o “napucavanju mišića”. No, Prpić odbacuje takve ocjene te ističe kako je za uspjeh u ovom sportu potrebno puno više od pukog povećanja mišića.

- Apsolutno, svaka disciplina razlikuje se po kriterijima sudaca, ali u svima je potrebno još dosta detalja, osim samih mišića. Tako se recimo u physique osim fizičke građe vodi računa i o izgledu lica, gestikulaciji (osmijeh) pa i frizuri, a na velikim natjecanjima se čak koristi i šminka. U mojoj disciplini, classic bb, isto je bitan izgled, a osim mišićne kvalitete i slobodni posing. To znači da morate prirediti neku koreografiju za binu, izabrati pjesmu na koju ćete u jednoj minuti pokazati najbolje što ste na sebi radili tijekom tih godinu dana. Nije dovoljno samo “nabiti” mišiće, nego ih je jako važno znati i pokazati - pojasnio je Prpić, koji je za svoj nastup odabrao pjesmu Dirty Diana Michaela Jacksona.

Osvajanjem naslova nije izgubio “glad” za natjecanjem, naprotiv, želja mu je sve to ponoviti i sljedeće godine na PH, ali i nastupiti na Europskom prvenstvu.

Goran ROGULJIĆ
Najčitanije iz rubrike