Ekonomija
U STRAHU OD NOVOG NAPADA

Velika potražnja kompanija za bitcoinima
Objavljeno 22. svibnja, 2017.

Prema pisanju nekih medija veliki broj kompanija kupuje bitcoine kako bi, u slučaju novih napada na računala, mogli odmah platiti otkupninu za otključavanje podataka. U prošlotjednom napadu, podsjetimo, bilo je zaraženo više od 200 tisuća računala diljem svijeta, a hakeri i cyber kriminalci su za otkupninu tražili bitcoine.

Razlog je, kako navode brojni stručnjaci, jednostavan jer je teško (iako ne i nemoguće) pratiti tragove ove kriptovalute i pronaći kriminalce koji su pokrenuli napade i zaključali računala.

Neki mediji navode da hakeri koji zaključavaju računala često traže malu odštetu za ponovni pristup datotekama, što velik dio korisnika/kompanija i plati unatoč tomu što nikada ne mogu biti sigurni hoće li nakon plaćanja doista dobiti ponovni pristup tim datotekama.

Zanimljivo je da u nekim kompanijama ne znaju što je to bitcoin, niti kako ih kupiti, a zbog čega gube vrijeme i novac na prikupljanju informacija i kupnji bitcoina, sve više kompanija i organizacija masovno kupuje bitcoine kako bi se pripremili za potencijalne napade.

Prema prošlogodišnjem istraživanju sigurnosne kompanije Citrix, oko trećine ispitanih kompanija u Velikoj Britaniji zbog opreza je kupilo kriptovalute kako bi, u slučaju napada i zaključavanja računala, mogli odmah platiti odštetu i ponovno pristupiti važnim datoteka. Isto je istraživanje pokazalo da zaposlenici u 50 % kompanija ne backupiraju sadržaj svakog dana, što može biti veliki problem u slučaju napada.Z.Rupčić

Sigurnosni stručnjaci najavljuju kako u budućnosti možemo očekivati nove napade

Možda ste propustili...

PADA POTRAŽNJA ZA KEMIJSKIM PROIZVODIMA

Njemačka kemijska industrija je na dnu

OPORAVAK USLUŽNOG SEKTORA

Poslovna aktivnost u eurozoni porasla

DOĆI ĆE DO POVEĆANJA CIJENA SVIH VRSTA VOĆA

Štete od mraza u cijeloj Hrvatskoj

Najčitanije iz rubrike