Sport
TOMISLAV MARKOVIĆ

Robert i Tin su favoriti za zlato
Objavljeno 20. svibnja, 2017.

Generalno, ovo je Svjetski kup, nazvao bih ga, više srednje klase. Izostali su neki najbolji svjetski gimnastičari koji su prije dolazili u Osijek, a sigurno bi dali dodatnu draž natjecanju, ali ima tu dosta jako dobrih imena, pa nije bilo jednostavno ući u finale. Naši su ukupno dobro odradili svoje. Imamo šestero finalista, dvojica su u finale ušla s prvog mjesta. Naravno, očekivali smo tamo i Marija Možnika. Na kraju mu je nedostajalo malo i sreće, jednostavno je ispustio finale. Pričao sam s Robertom uoči natjecanja, kaže da je imao tremu. Ostao je jedini Osječanin i rekao mi je - glupo bi bilo da finale prođe bez jednog Osječanina. Ušao je u finale s lakoćom i znam da mu jako puno znači osvojiti i konačno prvo mjesto pred domaćom publikom. Nastupa u finalu prije Bertoncelja, vjerujem kako će ići s težom vježbom negoli u kvalifikacijama, ali sam uvjeren kako će dati najbolje što može i ipak ga vidim kao prvog favorita. Uostalom, tehnički njegove vježbe bolje izgledaju od Bertoncelja, pa vjerujem ako napravi na nekoj svojoj klasičnoj razini, može doći do zlata. Nakon Roberta i Bertoncelja, Matija Baron pripada u vježbača koji je u skupini kandidata za medalje odmah nakon Roberta i Saše. Imao je dvije pogreške, izgubio je na svakom elementu po tri desetinke, a na kraju je to bila ocjena za tri i pol desetinke manja od Robijeve, što dovoljno govori kako on ima vježbu za borbu za medalju, posebno ako primjerice ponovi ono što je napravio na Europskom prvenstvu u Cluju kada je bio deveti.

Tin Srbić više nije iznenađenje. Svaki put oduševljava. Definitivno ima stabilnu vježbu, bez problema sve odrađuje i nakon ovoga u kvalifikacijama može biti samo bolji. Sigurno ima i vježbu s većim startom, ne znam hoće li ići s jačom vježom u finalu, ali po meni on je favorit za zlato broj jedan. Onaj koji ga sigurno može iznenaditi i od kojeg prijeti najveća opasnost po meni je Nizozemac Bart Deurloo. Neke će možda oduševiti tetovažama, ali u svakom slučaju vježbom s dosta velikim startom, pa će stoga Tin biti na iskušenjima. Naravno da nam je svima žao što u finalu neće biti Marija. Malo je nedostajalo. Prvi je dojam da je zaslužio veću ocjenu. Suci su mogli i progledati kroz prste na domaćem terenu, ali i da je vježbao negdje drugdje, trebao je dobiti bar desetinku više. No, preča je jako teška za suđenje. Kada se ne ide čisto, a Marijo je imao klasično širenje nogu, onda su suci u stanju „derati te ko' zeca“. Ja bih čak rekao da Marijo ničim nije razočarao. Odradio je svoju vježbu od početka do kraja premda nije u formi i vidi se da ne ide sve glatko, dosta djeluje teretno. Ali potrudio se, dao je sve od sebe, naravno, naučili smo ga gledati u boljim izdanjima.

Cure su klasika. Uvijek je netko u finalu. Svaka čast Tijani na odličnom povratku, rekla je čak da su joj skokovi bili bolji negoli u Sloveniji. Za borbu za medalje morat će ipak imati bar jedan ukopani doskok i biti puno sigurnija u tom elementu. Na preskoku u finalu gledat ćemo i Emu Kajić, po meni svoj je cilj ispunila plasmanom u finale, pa neće na nju biti nikakav pritisak. Ana Đerek je na parteru ušla kao sedma. Malo je nedostajalo i za gredu, ali i ona sama više je očekivala na parteru. Po meni čak, kada sam vidio konkurenciju, mislim da se može također upustiti u borbu za medalju jer ne mislim kako netko tu jako odskače.

Što se tiče ostalih natjecanja, posebno sam naravno pratio kvalifikacije partera. Pobijedio je Rus Prokopjev. Nije mi nešto poznat, mlad je dečko, to je nekakva ruska B-reprezentacija, ali čim prođeš kroz taj sustav, znači da vrijediš. Tu ne može nitko slučajno odlaziti na velika natjecanja. Rekao bih, ako su u nogometu “Nijemci uvijek Nijemci“, u gimnastici su “Rusi uvijek Rusi“. Pobijedio je čak i Izraelca ruskog podrijetla Dolgopyata, koji ima jako visok start. U finale je ušao i Brazilac Arthur Zanetti, koji je ove godine označen najvećom zvijezdom Svjeskog kupa u Osijeku. On je doktorski odradio karike, bit će iznenađenje ako ne osvoji prvo mjesto. Radio je ovdje i parter. Znam da trenira parter, pratio sam to na njegovu Facebooku. Počeo ga je raditi radi podizanja kondicije za karike, ali mogu vam reći kako je to vrlo solidna vježba.

Naravno, očekivana je reakcija kada me drugi gimnastičari i gimnastičarke vide nakon svega što sam proživio. Grle me i ljube, kao da sam duh, više ja za njih moram pronaći pravu riječ kako bih ih uvjerio da je sada sve u redu negoli što oni mene mogu poduprijeti. Bit ću svima njima potpora u finalu. Posebno našima. Navijamo za njih u subotu i u nedjelju zajedno!

Tomislav Marković
Možda ste propustili...

POBJEDNICI MADRIDA DOBIT ĆE GOTOVO MILIJUN EURA

Donna u 1. kolu čeka kvalifikanticu

IZABELA LOJNA UOČI SUSRETA SA SPLIĆANKAMA

Pobijedimo li Hajduk, jedna ruka nam je već na trofeju

Najčitanije iz rubrike