Svijet
UPOZORENJE VIJEĆU SIGURNOSTI UN-A

BiH je nestabilna!
Objavljeno 19. svibnja, 2017.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko u četvrtak je u New Yorku Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda predstavio svoje novo redovno izvješće o stanju u BiH, u kojemu je upozorio da se ta zemlja, unatoč napretku koji je ostvarila na putu k euroatlantskim integracijama, i dalje suočava s ozbiljnim izazovima njezinu funkcioniranju i stabilnosti.

Inzko je kao važno postignuće u proteklom razdoblju naveo činjenicu da je BiH dobivanjem upitnika Europske komisije napravila ozbiljan korak k statusu kandidata za članstvo u Europskoj uniji, što bi trebalo biti dodatni poticaj ukupnom procesu reformi i stabiliziranja te zemlje.

Među najvećim problemima u proteklih pola godine izdvojio je političke napetosti koje je u BiH prouzročio propali pokušaj revizije presude protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) što ga je pokrenuo bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Inzko je istaknuo kako je taj pokušaj doveo do ozbiljne krize vlasti i blokade rada Predsjedništva BiH te djelomice i državnog parlamenta, kao i drugih tijela vlasti.

Stanje u zemlji, kako stoji u izvješću, pogoršalo je i inzistiranje vlasti Republike Srpske na obilježavanju 9. siječnja kao dana tog entiteta unatoč presudi Ustavnog suda BiH, koji je to zabranio. Inzko je ponovo upozorio i na problem koji znači Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, koji svojim istupima učestalo zagovara odcjepljenje tog entiteta od BiH. U Inzkovu uredu (OHR) problematičnim su ocijenili i to što u RS i dalje slave osobe pravomoćno osuđene za ratne zločine a pritom pokazuju minimum volje za izgradnju funkcionalne države. No Inzko kao problem u svom izvješću navodi i činjenicu da “lideri Hrvata u BiH nastavljaju zagovarati preustroj države na etničkoj osnovi”.H

Kriminalci pripremaju ubojstvo ministra sigurnosti BiH?

Na ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragana Mektića priprema se atentat, a informacije o tome imaju policijske agencije i već poduzimaju potrebne mjere zaštite, izvijestili su u četvrtak lokalni mediji u toj zemlji. “Kontaktirali su me direktori policijskih agencija i izvijestili me o svemu”, izjavio je Mektić tijekom dana. Da se atentat doista priprema, potvrdila su najmanje tri izvora, koja su to opisala kao akciju “kriminalne skupine s područja BiH i zemalja iz okruženja”. Mektić je ujedno oštar kritičar pravosudnog sustava, za koji tvrdi da loše obavlja svoj posao, ali i vlasti Milorada Dodika.H

Najčitanije iz rubrike