Osijek
VRIJEME VELIKIH TROŠKOVA

Zbog groznice maturalne večeri roditelji u minusu
Objavljeno 16. svibnja, 2017.
Neki će roditelji na djetetovu maturalnu potrošiti cijelu prosječnu plaću

Izlozima gradskih trgovina, butika i trgovačkih centara već naveliko vladaju svečane toalete i muška odijela. Bliži se kraj školske godine za završne razrede srednjih škola, a maturantska groznica trese kako maturante, tako i njihove roditelje.

Maturalna je večer mnogim maturantima i njihovim roditeljima jedan od najvažnijih događaja koji će pamtiti cijeli života. Roditelji za tu večer izdvajaju pozamašne svote novca - odijelo, haljina, cipele, torbica, nakit, šminka, frizura te maturantska zabava izdaci su koji će roditelje stajati pravo malo bogatstvo.

Potraga za savršenstvom

U toj večeri, najznačajniju ulogu imaju odijelo i haljina, u kojoj će mladići i djevojke zablistati. Tjednima pa i mjesecima maturantice su u potrazi za tom savršenom haljinom. Obilaze trgovačke centre, butike, pregledavaju internetske stranice i kataloge... Proces pripreme za tu posebnu večer ne prolazi bez frustracija. Ili ne uspijevaju pronaći haljinu koju su zamislile, ili ju pronađu, ali im ne pristaje, ili im pristaje, ali je preskupa. Upravo zbog tih razloga mnoge se djevojke odlučuju sašiti baš onakvu haljinu kakvu žele kod krojačice te uz to i uštedjeti roditeljima novac. Kod mladića je situacija jednostavnija, pa oni već u obilasku dva ili tri butika uspiju pronaći svu garderobu za maturalnu večer.

Dok se neki odlučuju na kupnju u obližnjim gradskim trgovinama i trgovačkim centrima, neki odlaze u Zagreb, pa čak i u Beč ili Graz. Koliko će neka haljina stajati ovisi, naravno, o kvaliteti i brendu, ali i mjestu kupnje. Cijene maturantskih haljina u popularnim trgovinama za mlade kreću se od 500 do tisuću kuna, dok šivanje haljine, primjerice, u krojačkom studiju Diva stoji od 200 do 300 kuna, ovisno o kompliciranosti. Ako se pak djevojke odluče na dizajnerske komade, poput onih u modnim kućama Lukabu, Grey ili Yuniku, takve će unikatne haljine platiti od tisuću do tri tisuće kuna. Potom je potrebno kupiti cipele ili sandale koje će upotpuniti haljinu. Za njih djevojke izdvajaju od 200 do 700 kuna, kao i mladići, no ima i onih koji će platiti više, ovisno o platežnoj moći njihovih roditelja. Osim toga, djevojke paze na detalje, pa na razne modne dodatke, poput torbice, naušnica i ogrlica, pa za to potroše bar još dodatnih 300 kuna.

Kristal i hotel Osijek

Ali to nije sve! Što je sa šminkom, frizurom, noktima, pa i tenom? Dok se neke djevojke vole same našminkati, mnoge imaju posebne želje i zahtjeve, pa se upuštaju u ruke profesionalaca koji rade u salonima ili privatno, za što izdvajaju u prosjeku 200 kuna. Za frizuru će izdvojiti do 200 kuna, za uređivanje noktiju do 150 kuna, a za sunčanje će platiti od dvije do šest kuna po minuti. Mnoge se odlučuju i za ugradnju ekstenzija, koje su još uvijek popularne, ali i najskuplje te koštaju od dvije do tri tisuće kuna.

Osječki će maturanti najvećim dijelom maturantsku večer proslaviti u Svečanoj dvorani Kristal, što će platiti 250 kuna po osobi. Većina ih sa sobom vodi pratnju te proslavu plaćaju 500 kuna, uz dodatne troškove za profesore. Proslava uključuje večeru, konzumaciju pića i glazbu. Slično je i u hotelu Osijek, gdje cijena maturalne zabave iznosi 245 kuna po osobi, a uključuje elegantnu večeru s posluživanjem na pladnjevima i neograničenu konzumaciju pića.

Jasenka PEJAKOVIĆ
ŠTO KAŽU MATURANTICE I MATURANTI

Pitali smo maturante koliko će njih i njihove roditelje stajati njihova maturalna zabava.

l Andrea Ivančić, maturantica III. gimnazije Osijek, rekla nam je da će njezine roditelje maturalna večer stajati ukupno 3500 kuna, možda i više. “Za mjesta i pratnju već smo platili 600 kuna, haljinu sam kupila u Elfsu, u Zagrebu, za 2000 kuna, čekaju me još cipele, torbica, nakit, frizura, šminkanje”, kaže Ivančić te poručuje da na maturalnoj večeri ipak nisu najvažnije odjevne kombinacije, nego da se svi dobro zabave.

l Marko Knežević, maturant Ugositeljsko-turističke škole Osijek, također se polako priprema za maturalnu večer koja će se održati krajem svibnja. “Moje će roditelje maturalna mnogo koštati. Od same proslave, odijela, cipela i drugih stvari, otprilike 2500 kuna”, kaže Knežević.

l Tomislav Špoljarić, maturant Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, rekao nam je da sve doista mnogo košta. “Samo za proslavu mature u dvorani Kristal platili smo 250 kuna po osobi, plus dodatno za profesore, što u konačnici iziđe 350 kuna po osobi. Tu je još i odijelo, koje planiram kupiti u Galileu, već sam pronašao model koji mi se sviđa”, kaže Špoljarić te objašnjava da će kompletna graderoba, uključujući odijelo, košulju, kravatu i cipele koštati oko 2000 kuna. “Roditeljima je to, dakako, veliki izdatak, ali to je nešto što se događa jednom u životu, pa im nije žao. A i ja imam svoju ušteđevinu, pa ću im tako bar malo olakšati”, kaže Špoljarić.

l Dunja Sauer, maturantica Trgovačke i komercijalne škole Davor Milas, rekla nam je da haljinu nije kupila, nego ju je šivala. “Haljinu sam šivala zato što nisam nigdje mogla pronaći onakvu kakvu sam zamislila, ni jedna me nije oduševila. U konačnici haljinu sam platila 600 kuna, što je jeftinije nego u nekom butiku, a savršeno mi pristaje”, istaknula je Sauer.

Marina Jerant

modna dizajnerica i vlasnica modne kuće Lukabu

TRAŽE SE GLAMUROZNE I UNIKATNE HALJINE

- Djevojke još uvijek preferiraju dugačke haljine, a najtraženije su one pastelnih tonova. Pokušala sam raditi malo kraće i retromodele, međutim, one su i dalje za dugačke, elegantne i glamurozne haljine. Čak sam napravila kolekciju namijenjenu baš maturanticama – kaže Marina Jerant, modna dizajnerica i vlasnica modne kuće Lukabu. Ističe kako djevojke najviše odabiru haljine s 3D čipkom i različitim aplikacijama. Neke žele da su haljine lepršave, s prorezom, a neke da su uske i slijede građu tijela, najčešće u sirena kroju, koji je sada iznimno popularan. Imamo velik interes maturantica, a moj je posao pobrinuti se da one imaju što različitije haljine i da svaka bude unikatna, s obzirom na to da svi maturu slave na istim mjestima.

CIJENE

l Haljina: od 200 do 3000 kuna

l Odijelo: od 500 do 1500 kuna

l Cipele: od 200 do 700 kuna

l Torbice: od 150 do 300 kuna

l Frizura: od 80 do 200 kuna;

ekstenzije od 2000 do

3000 kuna

l Šminka: od 120 do 200 kuna

l Nokti: manikura s geliranjem

od 100 do 150 kuna, pedikura do 100 kuna

l Solarij: od 2 do 6 kuna

po minuti

l Obrve: uređivanje

od 20 do 35 kuna

l Depilacija: od 40 do 100 kuna

l Maturantska zabava:

od 245 do 300 kuna po osobi

Cijene prikupila: Dora Jurić

krojačice

ŠIVANJE PO MJERI PONOVNO JE POPULARNO

Možda ste propustili...

SLAVONSKA UDRUGA HERCEGOVACA

Marko Eljuga novi predsjednik

OD 10. SVIBNJA NOVA REGULACIJA PROMETA U OSIJEKU

Gundulićeva će se zatvoriti od Stepinčeve do Radićeve

Najčitanije iz rubrike