Svijet
ODLUKA DONALDA TRUMPA

Smijenjen šef FBI-a
Objavljeno 10. svibnja, 2017.

Od glavnog državnog odvjetnika i njegovog zamjenika, a čija su pisma u prilogu, dobio sam prijedlog da vas otpustim s položaja direktora FBI-a. Prihvatio sam tu preporuku, navodi američki predsjednik Donald Trump u pismu koje je potpuno iznenađujuće stiglo direktoru FBI-a Jamesu Comeyu.

Trump je izazvao pravu političku buru smjenom direktora FBI-a Jamesa Comeya, koji je vodio istragu o povezanosti Trumpove predsjedničke kampanje 2016. s Rusijom i mogućem utjecaju te zemlje na rezultate izbora, javljaju u srijedu agencije.

Republikanski predsjednik otpustio je Comeya zbog načina na koji je u izbornoj godini vodio istragu o skandalu s elektroničkom poštom njegove suparnice iz demokratskih redova Hillary Clinton.

Njemački DW piše kako nekoliko demokrata Trumpovu odluku uspoređuje s tada već paničnim naporima nekadašnjeg američkog predsjednika Nixona u aferi Watergate. Amerikancima je poznat "pokolj subotom uvečer", kada je predsjednik otjerao posebnog istražitelja slučaja Watergate Archibalda Coxa, koja je onda dovela i do ostavke glavnog državnog odvjetnika Elliota Richardsona. Naravno - ništa od toga nije pomoglo i Nixon je na koncu sam odstupio.

Oglasio se i bivši djelatnik CIA-e i poznati zviždač Edward Snowden, s upozorenjem kako ni jedan Amerikanac ne smije trpjeti takvu intervenciju predsjednika.

U pismu koje je Trump poslao Comeyu stoji: "Iako uvelike cijenim što ste me u tri navrata obavijestili da nisam pod istragom, ipak sam suglasan prosudbom ministarstva pravosuđa da ne možete učinkovito voditi Ured".

"Sada je iznimno važno da za FBI pronađemo novo vodstvo koje će obnoviti povjerenje javnosti u njegovu ključnu misiju provođenja zakona", dodao je Trump u pismu.

Bijela kuća odbacuje optužbe da je smjena Comeya politički motivirana. Vođa demokrata u Senatu Chuck Schumer, potvrdio je da je razgovarao s Trumpom i da mu je kazao da "čini veliku pogrešku", ali da mu predsjednik na to "zapravo nije odgovorio".

Schumer sada traži imenovanje posebnoga tužitelja za istragu ruskoga upletanja u izbore, jer bi javnost mogla opravdano sumnjati da je iznenadna smjena Comeya s položaja pokušaj prikrivanja istine. V.Tešija

Istraga se nastavlja?

Trumpova smjena Comeya, ističu pravni stručnjaci, ne znači da će se istraga FBI-a o umiješanosti Rusije u izbore osujetiti ili prekinuti. Karijerni dužnosnici FBI-a mogu nastaviti istragu čak i ako se krene u odabir novog direktora Saveznog istražnog ureda, tvrde pravni stručnjaci.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike