Tehno
NENAD BAKIĆ O OBRAZOVANJU NA WINDAYS17

Bitno pitanje nije gdje si bio 1991., nego gdje će tvoje dijete biti 2031.
Objavljeno 28. travnja, 2017.

Ovogodišnja WinDays17 konferencija u fokus stavlja važnost digitalnog obrazovanja, stoga su danas održani okrugli stolovi o temi "Što učiniti ODMAH da bismo postavili obrazovanje za vještine budućnosti" i "Digitalno konkurentna Hrvatska". Kako prema zaključcima Hrvatske udruge poslodavaca Hrvatska pokazuje prilično nizak učinak u području ponude i potražnje digitalnih vještina, cilj okruglih stolova bio je podizanje svijesti o tome kako će glavnu pokretačku snagu digitalne konkurentnosti uskoro činiti digitalne vještine zaposlenika. Na okruglom stolu "Što učiniti ODMAH da bismo postavili obrazovanje za vještine budućnosti" sudjelovali su prof. dr. sc. Dragan Primorac, Nenad Bakić, posebni savjetnik Predsjednice RH za digitalnu transformaciju i STEM, Pero Lučin, rektor Sveučilišta u Rijeci i Goran Radman, prodekan Visokog učilišta Algebra. Složni su kako imperativ svake obrazovne institucije mora biti što hitnije postaviti obrazovni sustav i edukacijske programe s namjerom razvoja neophodnih digitalnih vještina. Svjesni hitnosti uvođenja reformi i korojenitih obrazovnih promjena sudionici okruglog stola, složni su i u detekciji poteškoća i u definiranju nužnih ciljeva. Kao glavnu prepreku ističu političku tromost i zaštitu interesnih skupina te naglašavaju kako sredstava ima, no njihova alokacija i otpor prema promjenama usporavaju napredak. Problem je to koji muči i privatne i javne obrazovne institucije, zaključili su Goran Radman i Pero Lučin. Ipak, "promjena dolazi iz društva, tj. kreće od malih inicijativa nastalih iz potrebe za napretkom, a potom vodi do političkih pokrovitelja koji inicijativu institucionaliziraju", rekao je Nenad Bakić, koji uvjerava da je školstvo pokretač promjena i da danas "bitno pitanje nije gdje si bio 1991., nego gdje će tvoje dijete biti 2031." jer danas je najvažnije razvijanje vještina kojima će se moći primijeniti stečeno znanje.

"Digitalna transformacija strukturna je i slojevita društvena promjena koja će pomesti sve nespremne i neprilagođene i potrebno je integrirati obrazovne sustave koji omogućuju dugoročni razvoj ljudi", rekao je Goran Radman, čime se nadovezao na primjer Dragana Primorca, koji hvali japanski sustav gdje od vrtića kreću pripreme za fakultet i tržište rada.

Održan je i okrugli stol "Digitalno konkurentna Hrvatska" na kojem su sudjelovali Tome Antičić, ravnatelj Instituta Ruđer Bošković, Ivan Barać iz tvrtke Ericsson Nikola Tesla i posebni savjetnik ministra gospodarstva, Damir Škrtić iz Addiko banke, Hrvoje Sagrak iz tvrtke InfoDom i Lejla Zukić-Krivdić, direktorica Microsoft Hrvatska i Bosna i Hercegovina. “Hrvatska je nekompetitivna i nimalo konkurentna, a glavni problem je sporost”, rekao je Tome Antičić i dodao da su potrebni radikalni koraci jer će u suprotnom Hrvatska država nestati, dok je kao primjer naveo inicijativu Nenada Bakića. Državu se ne smije i ne može čekati, već je potrebno stvar prepustiti privatnim inicijativama. Danas počinje Technology dio konferencije tijekom kojeg će se zaredati brojna zanimljiva predavanja. M.Režić

Danas je najvažnije razvijanje vještina kojima će se moći primijeniti stečeno znanje

Najčitanije iz rubrike