Sport
TRI UTAKMICE - TRI POBJEDE

Dosad sve napravili
sami, pa će sami protiv
Hajduka morati završiti
i borbu za treće mjesto
Objavljeno 24. travnja, 2017.
Nogometaši Osijeka pobjedom i matematički osigurali plasman u Europu

Nogometaši Osijeka pobjedom protiv Intera upisali su se u klupsku povijest po još jednoj stavci. Naime, Osječani nikada dosad nisu uspjeli zabilježiti tri uzastopne domaće pobjede. Dobro, nisu za to imali ni previše mogućnosti, ali opet ostat će zapisano kako je to za nogom pošlo baš ovoj generaciji. Osim toga, s ta tri boda bijelo-plavi su i matematički osigurali nastup u Europi.

Otvorili si još neke mogućnosti za rekorde. Recimo, onaj po broju uzastopnih pobjeda u Gradskom vrtu. On iznosi šest zaredom i to iz sezone 1994./95. Nema ni dvojbe kako će bijelo-plavi ove sezone imati i rekordan bodovni učinak u HNL-u uopće. Odličan posao rade trener Zoran Zekić i njegova momčad ove sezone, a ostaje im još da ga na isti način i dovrše osvajanjem trećeg mjesta.

Ejupijeva kriza

No, do svega toga bijelo-plavi nisu došli baš lako. Inter ih je u petak navečer u Gradskom vrtu dobro namučio, a u pojedinim fazama utakmice i nadigrao. Zaprešićani očito ne leže bijelo-plavima. Ove sezone svaki put su se s njima namučili, nije to čudno jer Zaprešićani su dobro selektirana i vođena momčad. Uostalom, Samir Toplak već je treću godinu na njihovoj klupi i to se osjeti. Dobro, netko će reći kako nemaju pobjedu ovog proljeća. S tim imaju probleme, ali isto tako ni njih nije lako pobijediti. Posebno kada se uđe malo opuštenije u utakmicu kao što je to učinio Osijek. Zapravo, u prvih 45 minuta nekako nam se činilo kako je na djelu klasično odrađivanje posla kod većine aktera. Bijelo-plavi su igrali bez strasti i agresivnosti, sudac Ivan Bebek izgledao je kao da sudi "preko...”, znate već čega, a i navijači su nekako bili uspavani i usporeni. U nastavku ta se priča kod publike sasvim promijenila nabolje, ali na travnjaku je sve ostalo isto. Osijek je do treće uzastopne domaće pobjede došao teško, stvarno teško, ali kaže se kako je tako slađe.

- Nisam ni ja sretan zbog tih oscilacija u našoj igri. Protiv Istre 1961 odlično poluvrijeme, a protiv Zaprešićana priča je bila nešto drugačija. Nejasno mi je kako nismo uspjeli ostvariti nadmoć u sredini terena kada smo trebali imati brojčanu nadmoć. Jednostavno se nismo uspjeli nametnuti. Ipak, pobjeda je najvažnija. Pričali smo o tome koliko je teško dobiti tri zaredom kod kuće, a to se i u praksi pokazali, ali nekako smo uspjeli u tome - kaže Zoran Zekić, trener nogometaša Osijeka.

Ipak, ono što mora zabrinuti jest forma prvog strijelca Muzafera Ejupija. Očito je i on podlegao sindromu makedonske reprezentacije koji muči igrače Osijeka. Naime, podsjetit ćemo kako je slično prošao i Milovan Petrović jesenas. Dobro je krenuo, a onda je u listopadu otišao na reprezentativno okupljanje i nakon što se vratio gotovo je posve nestao. Sad čak igra i za drugu momčad. Tako kako je u listopadu izgledao Petrović, danas izgleda Eujpi.

- Teško mi je objasniti što se događa s našim makedonskim reprezentativcima. Ne želim nikoga prozivati, ali indikativno je kako su Petrović i Ejupi upali u iste probleme nakon povratka s okupljanja reprezentacije. Što se Ejupija tiče, moramo biti spremni čekati ga. Krize se događaju napadačima, a jedini je lijek opet zabiti pogodak. Kada Ejupi to učini, sve će se vratiti u normalu. U međuvremenu momčad ga treba podržati, a on sam ne smije upasti u malodušnost. To si ne smije dopustiti ni jedan naš igrač. Ejupi nam mnogo znači i vjerujem kako će uskoro opet biti u pravoj formi - kaže Zekić.

Mrtva utrka za treće mjesto

Na koncu taj susret možemo svrstati u folder onih s naslovom "tri pišem – ništa ne pamtim". Pobjednička serija je nastavljena, a nastavlja se i bitka za treće mjesto s Hajdukom. Vjerovali su u Gradskom vrtu kako će nakon ovog kola imati šest bodova više od Splićana, ali njihova neočekivana pobjeda u Maksimiru ostavila je tu borbu za treće mjesto posve otvorenom.

- Nema veze. Dosad smo sve napravili sami pa ćemo sami morati i završiti posao u borbi za treće mjesto. Bit će to zanimljiva borba, jer nije isto u Europu krenuti krajem lipnja ili početkom srpnja.

Nije nam svejedno u koje ćemo vrijeme krenuti s europskim obvezama. Krajem lipnja pripreme za novu sezonu su na vrhuncu pa bi nam europske utakmice poremetile plan rada. Zato je važno biti treći, jer u tom slučaju krećemo u Europu sredinom srpnja, a tada već počinje i novo prvenstvo. Očito ćemo tu utrku s Hajdukom morati rješavati na Poljudu, kaže Zekić.

No, dotad još ima vremena. Tim više što novi prvenstveni susret Osječane čeka već sutra na Rujevici protiv lidera Rijeke. Za taj susret Zekić je najavio i neke promjene u momčadi. Uglavnom, Osijek u Rijeci nema što izgubiti. Rijeka će biti pod velikim pritiskom, premda je još malo povećala svoju prednost u odnosu na Dinamo u utrci za prvaka. Zekić samo jedno želi od svoje momčadi.

- Moramo pronaći način kako zaigrati slobodnije, ali u isto vrijeme i odgovornije u obrambenim zadacima. Protiv Intera smo predaleko stajali od igrača, što je rezultiralo brojnim žutim kartonima. Protiv Rijeke ne smijemo igrati na taj način - zaključuje Zekić.

Dalibor KELER
LOPA PROPUŠTA RUJEVICU

Osijek će sutra u Rijeci biti lišen usluga svog najboljeg igrača u posljednje vrijeme. Dmytro Lopa dobio je treći žuti karton u susretu protiv Inter Zaprešića, pa će umjesto na Kvarner otputovati kući u Ukrajinu na kraći odmor. Trener Zoran Zekić dao mu je tri dana slobodno, a s momčadi će opet biti od srijede. D.Kl.

DOBRO

MARKO MALENICA

Vratar Osijeka bio je koncentriran i sačuvao je svoju mrežu u ključnim trenucima susreta kada su bijelo-plavi opasno 'visili'.

STOPERI

Zoran Lesjak i Mile Škorić odigrali su dobru utakmicu. Sva sreća što su bili u formi, jer iz veznog reda curilo je na sve strane. Ipak, njih su dvojica uspjeli pozatvarati te rupe.

DMYTRO LOPA

Iako nije odigrao nezaboravnu partiju, Ukrajinac je nastavio svoj golgeterski niz. Protiv Intera zabio je četvrti pogodak u posljednja tri susreta i tako umnogome pomogao Osijeku na putu do tri uzastopne domaće pobjede.

LOŠE

VEZNI RED

Neprepoznatljivi. Kreacije nigdje, ali što je još gore ni taktičke odgovornosti. Očito su Osijekovi "veznjaci" ovu utakmicu doživjeli malo opuštenije, jer su igrali uglavnom u jednom smjeru. I to su radili loše, a obrambene zadatke gotovo da uopće nisu doživljavali. Tako to ne ide na prvoligaškoj sceni.

MUZAFER EJUPI

Još jučer je bio junak, a danas ga nema nigdje. Odlazak s reprezentacijom Makedonije posve ga je promijenio. Promašio je nešto što inače ne bi, ali još više brine njegova tromost na travnjaku. Kriza ga je stigla, a to je više nego očito.

SUĐENJE

Ivan Bebek podsjetio nas je kako je suđenje u HNL-u izgledalo prije nekoliko sezona. Nije napravio ni jednu veliku pogrešku, ali je zato kulturno "ubio" utakmicu svirajući 'milijun' sitnih prekršaja na sredini igrališta. Osim toga opet je do izražaja došla i njegova teatralnost. Više je pričao nego sudio. Možda mu je vrijeme za mirovinu...

Zoran Zekić

trener Osijeka

Ejupi je u krizi, ali momčad ga treba podržati, a on sam ne smije upasti u malodušnost. On nam mnogo znači i vjerujem kako će uskoro opet biti u pravoj formi

“trojka”

OSIJEK JE OSTAO NA PLUS TRI BODA ISPRED HAJDUKA

Najčitanije iz rubrike