Sport
UOČI EP-A U DIZANJU UTEGA

Vuković među “divovima” koji mogu dići više od 450 kilograma u biatlonu
Objavljeno 22. ožujka, 2017.

Početkom travnja Hrvatska je domaćin jednog velikog sportskog događaja, kod nas možda i najvažnijeg u 2017. godini. U Splitu će se okupiti najbolji dizači(ce) utega Starog kontinenta, a na Europskom prvenstvu među domaćim uzdanicama bit će čak osam predstavnika s hrvatskog istoka.

Među njima ima onih s više iskustva, a nešto manje čak i onih bez iskustva. Jedan od onih kojemu iskustva ne manjka svakako je 31-godišnji Ante Vuković, koji pripada perjanici hrvatskog dizanja. U Dioklecijanovu gradu Ante će odraditi svoje sedmo EP.

- Prvi put u društvu sam najboljih europskih dizača nastupio 2005. godine u Sofiji. Najbolji rezultat ostvario sam 2011., u Parizu, imao sam osmi rezultat, 165 digao sam u trzaju, izbacio sam 195, za ukupnih 360 kg u biatlonu, prisjeća se Vuković, koji iza sebe ima i dva nastupa na Svjetskim prvenstvima.

U njegovoj kategoriji, +105 kilograma konkurencija će biti najjača moguća. Između ostaloga, tu je i najbolji tercet s posljednjih Olimpijskih igara, a samo za informaciju, riječ je o divovima koji iznad sebe dižu u biatlonu debelo iznad 450 kilograma. Tako je prvak Gruzijac Talakhadze imao čak 473 (215+258), što je i novi svjetski, odnosno olimpijski rekord. Usporedbe radi, član osječke Slavonije prije pet godina hrvatski je rekord postavio sa 180+215> 395.

Na domaćem podiju, koji će biti motivacija za hrvatske reprezentativce, Vuković vjeruje da bi mogao izboriti mjesto među 12-14 najboljih.

- Najvažnije da zdravlje služi, a i trenutačna forma je u redu. O detaljnijim željama oko plasmana nema smisla, ali kada bi u biatlonu bio oko 380 kilograma, nastup bi se mogao ocijeniti uspješnim - naglašava Ante Vuković, jedna od hrvatskih uzdanica na domaćem Europskom prvenstvu.

Nino BENČINA
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike