Sport
GIMNASTIKA

Dvije medalje na startu, Seligman šesti u Bakuu
Objavljeno 19. ožujka, 2017.

Jako dobar bio je prvi nastup hrvatskih gimnastičara na međunarodnoj sceni u 2017. godini. Od četvorice njih koji su nastupili na prvom Svjetskom kupu u azerbajdžanskom Bakuu svi su se plasirali u finale. U finalu, za razliku od stopostotnog u kvalifikacijama, dogodio se pedesetpostotni učinak što se tiče osvajanja medalje. Na pobjedničko postolje popeli su se Filip Ude na konju s hvataljkama i pripadnik mlađe garde Anton Kovačević na preči. Kovačević je osvojio drugo mjesto s ocjenom 14.000, prvi je bio Japanac Noota Hayasaka (14.333). Ude je u strašnoj konkurenciji bio treći (15.200), ispred njega bili su novi Kinez Hao Weng (15.400) te sjajni Mađar Krisztian Berki (15.266). Treba reći kako su prema novim pravilima ocjene skinute za pola desetinke, pa bi primjerice Udeovih 15.200 prema starima još važećim prošlogodišnjim pravilima vrijedilo 15.700, što dovoljno govori kako je kvalitetno odradio nastup u Bakuu.

- Ocjene Berkija, Udea i novog Kineza dovoljno govore kako su već sada svi u sjajnoj formi. Sve nas naravno veseli i medalja Antona Kovačevića, kao i nastupi u finalima četvorice naših gimnastičara - pričao je izbornik reprezentacije Vladimir Mađarević.

Druga dvojica naših gimnastičara Robert Seligman i Tin Srbić, zauzeli su šesta mjesta na konju s hvataljkama, odnosno preči. Seligman je išao sa startom 5,9, odradio je vježbu do kraja te zaradio 14.466. Srbić je, zanimljivo, pao kod izvođenja elementa “Možnik”, koje nosi naziv prema njegovom starijem klupskom kolegi i velikom uzoru. No, nastave li ovako i Srbić i Kovačević mogli bi jednoga dana i dostići nekadašnjeg europskog prvaka na preči.

- Što se tiče Robertovog nastupa mi smo zadovoljni. Znate dobro da on kasnije ulazi u pravu formu, prvi cilj je Europsko prvenstvo. On je obje vježbe odradio od početka do kraja. Već u Dohi probat ćemo ići s desetinkom većom ocjenom - objasnio je Mađarević.

Inače, još u jutarnjim satima hrvatski gimnastičari zajedno s brojnim ostalim delegacijama iz Bakua odletjeli su prema Dohi, gdje u četvrtak počinju kvalifikacije nove etape Svjetskog gimnastičkog kupa. K.Lacković

Najčitanije iz rubrike