Svijet
EU NIJE SUZBIO TERORIZAM

Sigurnost i obrana su najveće slabosti EU-a
Objavljeno 20. ožujka, 2017.

Vezani članci

VEĆA OGRANIČENJA

Novi propisi za oružje u EU

Prošlo je gotovo godinu dana od terorističkog napada na Bruxelles. Dvije eksplozije odjeknule su u utorak, 22. ožujka 2016. u zračnoj luci Zaventem te na stanici metroa Maelbeek, a poslije je službeno potvrđena smrt 38 osoba. Nakon eksplozija, belgijska vlada proglasila je najviši stupanj sigurnosti u toj zemlji, a Islamska država službeno je preuzela odgovornost za napade.

“Od tada traje dvojba može li EU održati otvorenost kao jednu od svojih temeljnih vrijednosti ili će postupno kliziti u stanje 'Europe tvrđave'”, rekao je zastupnik Tonino Picula tijekom rasprave o europskoj sigurnosti.

- Bojim se da bi mnogi današnji europski političari na ovo pitanje dali brzoplete odgovore. Teroristički udari na Bruxelles ostavili su ozbiljne sigurnosne, političke i psihološke posljedice. Prošlogodišnji napadi nisu izazvali samo masovno stradanje i razaranje nego su bili i politička poruka jer Bruxelles je glavni grad EU-a, sjedište NATO saveza, ali je istodobno u sigurnosnom smislu prepoznat kao meki trbuh Europe - naglasio je Picula.

Napadi na Europu tu, nažalost, nisu stali. Ponovili su se u Nici i Berlinu i gotovo svakodnevno čitamo o napadima koji su spriječeni u zadnji tren. Jedan od glavnih razloga je taj što i dalje nema prakse razmjene podataka među zemljama članicama.

- Terorizam u Europi još djeluje, što ne možemo i ne smijemo ignorirati. Europa je, osim sa sigurnosnom krizom, suočena i s problemima vojno-sigurnosne kao i političko-socijalne naravi. Trebamo se napokon uhvatiti u koštac s pogoršanjem općeg sigurnosnog stanja unutar i izvan svojih granica. Prije svega pomažući zemljama članicama da bolje surađuju i razmjenjuju podatke, ali i stabilizirajući konfliktne političke zajednice u susjedstvu - upozorio je Picula.

U posljednjih godinu dana Europski parlament usvojio je niz zakonodavnih prijedloga s ciljem povećanja sigurnosti građana. Usvojeni su prijedlozi o uspostavi Europske obalne i granične straže, sistematskoj kontroli građana na vanjskim granicama i prijedlog EP-a o uspostavi europske obrambene unije. Zastupnik Picula je, podsjetimo, radio kao izvjestitelj u sjeni u ime političke grupe socijalista i demokrata na sva tri prijedloga. Usvojeni su svi njegovi amandmani, među kojima je najvažniji da se zaštite sve vanjske granice, a ne samo one koje su dio Schengena, čime su bile obuhvaćene i granice Republike Hrvatske.

Eduard SOUDIL
Revizija zakona o Schengenu

Picula je upozorio i da revizija zakona o Schengenu i povećanju sigurnosnih mjera ne smije biti izgovor za političke prijetnje koje su danima stizale od Slovenije “da bi zbog arbitražne presude o graničnom prijeporu turisti u Hrvatskoj mogli pretrpjeti štetu na granici u vrijeme ljetne sezone”. Picula ističe da je nužna znatno veća suradnja u području obrane. “Sigurnost i obrana ne smiju ostati najslabije karike europskih integracija jer neuspjeh da građanima pružimo sigurnost izazvat će daljnje udaljavanje od europskog projekta”.

Možda ste propustili...

O NAPADU OBJE STRANE SUZDRŽANO

I Izrael i Iran smanjuju značenje napada

SAD, KINA I RUSIJA NAJVEĆI POTROŠAČI

Porast globalne vojne potrošnje

PRIZNAO ODGOVORNOST ZA PROPUSTE KOJI SU OMOGUĆILI HAMASU DA NAPADNE IZRAEL

Ostavka šefa obavještajaca

Najčitanije iz rubrike