Mozaik
“CROATIA'S FINEST” NA NATIONAL GEOGRAPHICU

Slavonsko-baranjske gastrolokacije vidjet će pola milijarde ljudi
Objavljeno 15. ožujka, 2017.

Nakon što je putopis “Croatia’s Finest” preko National Geographic Channela emitiran deset tjedana na cijelom azijskom tržištu te preko kanala Holiday & Cruise Channel u Velikoj Britaniji, emitiranje ovog gastronomskog putopisa, snimanog diljem Hrvatske, pa tako i u Slavoniji i Baranji, ponovno je započelo u više od 90 zemalja svijeta. Osnovni je cilj putopisa promocija Hrvatske u svijetu.

- Najveća promocija Hrvatske nastavlja se i dalje. Prvi i jedini hrvatski gastronomski putopis na engleskom jeziku, ”Croatia’s Finest”, ovog se tjedna počeo ponovno prikazivati na National Geographicu na cijelom azijskom tržištu. Ovaj gastronomski putopis uključuje 20 epizoda visoke profesionalne produkcije, čiji je cilj prikazati najljepše i najzanimljivije lokacije, kao i bogatu turističku ponudu, a sve u svrhu privlačenja turista i promocije Lijepe Naše u svijetu - ističe Tadija Kolovrat, izvršni producent “Croatia’s Finesta”, naglašavajući kako će ove godine, kao i kroz sljedeće dvije, s više repriznih emitiranja, više od pola milijarde ljudi moći virtualno upoznati Hrvatsku, te vidjeti zašto je ona jedna od najboljih turističkih destinacija. Naglašava kako je posrijedi jedna od najvećih promocija Hrvatske i hrvatskih proizvoda u svijetu. Ponosan je što je putopis svoju premijeru imao na National Geographicu i bio među TOP 10 najgledanijih emisija. Dodaje kako to ne bi bilo moguće da važnost projekta nisu prepoznali Ministarstvo turizma i Hrvatska turistička zajednica, naglašavajući kako je projekt podržan i od predsjednice RH, Kolinde Grabar-Kitarović. Najavio je ujedno i snimanje treće sezone te dodao kako im je velika želja da emitiranje uskoro krene i na hrvatskom tržištu. To, sigurno je, čekaju Baranjci i Slavonci, posebice svjedoci ovdašnjih snimanja.

Podsjetimo, ovaj prvi veliki hrvatski gastronomski putopis na engleskom jeziku sniman je u Osijeku i Baranji. Nakon snimanja osječkih gastrolokacija (kušanja ribljih specijaliteta u Krčmi kod Ruže te pripreme jela od ribe na Copacabani) ekipa “Croatia's Finesta” ovjekovječila je floru i faunu Kopačkog rita te se, potom, zaputila u etnoselo Karanac. Tamo ih je Vladimir Škrobo - Bajo, vlasnik Baranjske kuće, dočekao s pečenim kruhom od koprive i heljdinog brašna, paštetom od čvaraka, kulenom i kulenovom sekom, švarglom, slaninom… Naglasak je, ipak, stavljen na šarana u rašljama i riblji paprikaš koje je, nakon što se za detalje raspitao kod Baje, pripremio frontman serijala, britanski Master Chef, Dhruv Baker.

- Oduševljen sam svime, ali posebno hladnim narescima, poput slanine i, posebno, kulena. To je nešto najbolje što sam probao. Na kulen su me upozoravali prije dolaska u Hrvatsku i imali su pravo. Kuhali smo i riblji paprikaš. Osobno nisam oduševljen riječnom ribom, možda i zbog predrasuda koje mnogi imaju da se riječna riba osjeti na mulj. Međutim, ispostavilo se da je riječ samo o predrasudama. Ovdje se nikakav mulj nije osjetio jer je riba pripremljena na nevjerojatan način, na otvorenoj vatri i s ukusnim začinima - rekao je tada Baker. U Restoranu vinariji Josić, pak, dočekala ga je lepeza vina, pa se teško mogao odlučiti koje mu je najbolje. Što se kulinarskog dijela tiče, publici diljem svijeta bit će predstavljeni Josićevi dimljeni fileti od babuške na podlozi od tikvice i redukcijom od baranjske crvene paprike, te kao glavno jelo perkelt od pijetla s trgancima.

Ivica GETTO
Uskoro emitiranje i u 15 europskih zemalja

Osim na azijskom i britanskom tržištu, “Croatia's Finest” uskoro će se početi emitirati na cijelom ruskom govornom području, a u završnici su i pregovori za emitiranje putopisa u više od 15 europskih zemalja te na američkom i brazilskom tržištu. Autor putopisa je Alen Nemet, režiju potpisuje Deni Husta, dok je producent Edvard Hudi. U svakoj od epizoda u trajanju od 30 minuta Baker se upoznaje s lokalnom sredinom, kulturom, poviješću te kuha na otvorenom i to na najljepšim lokacijama. Inspiriran je autohtonim hrvatskim jelima koje kuša na svakoj lokaciji koju posjećuje, ali pripravlja vlastite kreacije od svježih hrvatskih lokalnih namirnica.

Kolovrat je najavio snimanje treće sezone te dodao kako im je želja da emitiranje uskoro krene i na hrvatskom tržištu

Možda ste propustili...

KAKO JE NASTALA OLIVEROVA PJESMA “NE MOGU TI REĆI”

Naježili smo se kad nam je Edo pustio Oliverovu verziju

Najčitanije iz rubrike