Svijet
SASTANAK 27 ZEMALJA ČLANICA EU-A

Plenković: Poslali smo poruku ohrabrenja jugoistoku Europe
Objavljeno 11. ožujka, 2017.

Čelnici EU-a poslali su poruku ohrabrenja zemljama jugoistoka Europe i potvrdili njihovu europsku perspektivu, izjavio je u petak u Bruxellesu sa sastanka Europskog vijeća hrvatski premijer Andrej Plenković.

- Čelnici EU-a ponovno su stavili u fokus pitanja jugoistoka Europe, europsku perspektivu našeg susjedstva. Očito je da je poruka ohrabrenja poslana i glede europske perspektive i poduzimanja reformi koje su usmjerene na približavanje Uniji. Mislim da smo podigli svijest brojnih lidera koji se ovom temom možda ne bave toliko redovito - rekao je Plenković, prije početka sastanka 27 zemalja članica EU-a.

- U svjetlu unutarnjih i vanjskih izazova s kojima se regija suočava, Europsko vijeće raspravljalo je o krhkoj situaciji na zapadnom Balkanu, koju ćemo i dalje pratiti. Naglašava se važnost nastavka reformskog puta, dobrosusjedskih odnosa i uključivih inicijativa regionalne suradnje. Potvrđuje se nedvosmislena potpora europskoj perspekivi zapadnog Balkana. Pozdravaljajući napredak zemalja u regiji Europsko vijeće naglašava da EU ostaje privržena i angažirana na svim razinama da pomogne tim zemljama u provedbi reformi i projekata usmjernih prema EU-u, stoji u dijelu zaključaka koji se odnose na jugoistok Europe.

Vrijedi podsjetiti da Europsko vijeće nije raspravljalo o stanju na jugoistoku Europe još od 2008. godine, a premijer Plenković ističe da samo nekolicina čelnika država članica pobliže pozna situaciju u toj regiji. “Iskoristili smo priliku da ostalim čelnicima ukažemo na nužnost snažne prisutnosti, artikulirane politike i jasnog angažmana EU-a, jer ako smo mi kao Unija spori, onda u taj prostor ulaze neki drugi”, kaže Plenković. H

OD SVAKOG OD PET MOGUĆIH SCENARIJA TREBA UZETI NAJBOLJE

Govoreći o budućnosti Europe, Plenković je rekao da Europa više brzina, što je jedan od scenarija koji je za budućnost EU-a predložila Komisija, već postoji i da je važno da se to ne pretvori u usku skupinu zemalja koja bi isključivala druge. “Moramo biti otvoreni i jasni, Europa više brzina već postoji, imate članice eurozone, Schengena, pojačanu suradnju oko niza pitanja. Ono što je važno jest da u ovom trenutku ne prevlada logika da nekoliko velikih napravi jednu unutarnju grupu, tješnju suradnju, a onda svi koji nisu u tom procesu ostaju na margini”, naglasio je hrvatski premijer. On smatra da je potrebno iz svakog od pet scenarija uzeti ponešto, a tih pet scenarija su: zadržati status quo; EU samo kao jedinstveno tržište; Europa s više brzina; EU s manje ovlasti, ali efikasnija te EU koja će u više područja raditi zajedno.

Možda ste propustili...

SRAMOTNA ĆUDOREDNA POLICIJA

Uz napetosti u regiji Iran jača represiju

ZAKONODAVCI AMERIČKE DRŽAVE TENNESSEE ODLUČILI

Učitelji smiju nositi oružje

Najčitanije iz rubrike