Tehno
NAJNOVIJI TECHNICSOVI GRAMOFONI

Novo poglavlje u svijetu glazbe
Objavljeno 16. veljače, 2017.
Gramofon Grand Class SL-1210 GR (crni) pridružio se verziji SL-1200GR (srebrni)

Technics je predstavio novi direct-drive gramofon Grand Class SL-1210 GR (crni) koji se tako pridružio verziji SL-1200GR (srebrni) koja je predstavljena početkom ove godine.

Oba modela nasljeđuju tehnologiju prethodnika SL-1200G, koji je razvijen i izrađen s ciljem da postane prvorazredni direct drive gramofon iduće generacije. Osim tih prethodnih glasovitih karakteristika, novi modeli odlikuju se i novim materijalima i dizajnom te isporučuju zvuk koji će zadovoljiti široki raspon audioentuzijasta.

Fleksibilnost i čvrstoća

SL-1200G bio je legendarni gramofon za generacije ljubitelja vinila. Taj je model bio cijenjen zbog kvalitete zvuka, ali je bio poznat i po svojoj fleksibilnosti i čvrstoći. Inkarnacije tog glasovitog modela – SL-1200GR (srebrni) i SL-1210GR (crni) - na tržištu će biti dostupne od svibnja 2017. godine. U skladu s očekivanjima korisnika, SL-1200GR i SL-1210GR posve su beskompromisni u pitanju kvalitete zvuka.

Također, ovi noviteti posjeduju i sve one karakteristike koje su glasovitog prethodnika učinile popularnim među DJ-evima: čvrstoću, otpornost na vibracije, pouzdan direct-drive pogon i podesive brzine rotacije. Novi modeli dolaze i s novim materijalima i novim tehničkim dizajnom. “SL-1200GR i SL1210GR predstavljaju kombinaciju onog najboljeg od oba svijeta”, rekao je Michiko Ogawa, Technicsov direktor u Panasonicu. “Sigurni smo kako će oba modela ispuniti očekivanja Technicsovih obožavatelja diljem svijeta. Naš je cilj bio približiti ove vrhunske proizvode i audioentuzijastima i profesionalnim DJ-evima."

Direct-drive

Za razliku od gramofona pogonjenih remenom, direct-drive gramofoni pogone motor na maloj brzini i direktno vrte tanjur uređaja. Ovaj koncept ima mnogo prednosti poput gotovo potpune odsutnosti degradacije S/N omjera čiji je uzrok obično vibracija motora ili usporavanje vrtnje. Također, zbog ovakvog pogona na uređaj se može dugoročno računati jer ne zahtijeva zamjenu dijelova nakon određenog vremena.

U 2016. godini Technics je razvio “surface-facing”, bezjezgreni direct-drive motor okrenut prema površini gramofona, ili u razini površine gramofona s dvostrukim rotor-magnetima smještenim na obje strane. Takav raspored eliminirao je rotacijske neregularnosti motora koje su postale poznate pod engleskim nazivom "cogging". Taj je problem bio specifičan za direct-drive gramofone. Taj je motor bio upotrijebljen na modelu SL-1200G koji je na hi-fi tržištu dočekan iznimno uspješno. Novi modeli SL-1200GR i SL-1210GR odlikuju se istom filozofijom u izradi. Štoviše, njegov “surface-facing”, bezjezgreni direct-drive motor s jednim rotorom dodatno je unsaprijeđen te je tako postignuta potpuna eliminacija "cogginga". M.Režić

Najčitanije iz rubrike