Svijet
RIGOROZNE MJERE

Trump naredio gradnju zida na južnoj granici
Objavljeno 25. siječnja, 2017.

Američki predsjednik Donald Trump ispunio je jedno od ključnih predizbornih obećanja i naredio gradnju zida na granici s Meksikom.

Trump je u kampanji govorio da će prisiliti Meksiko da plati zid. Poslije je rekao da će novac za zid dati SAD kako bi se u realizaciju ove ideje krenulo odmah te da će poslije natjerati Meksiko da nadoknadi troškove. Nikada nije pojasnio kako to misli učiniti. Procjena je da će zid stajati 15 milijardi dolara, no cijena bi mogla dosegnuti i 25 milijardi zbog nepredviđenih troškova i problema na dionici dugoj 3000 kilometara. Betonski zid trebao bi biti visok između 9 i 16 metara te biti ukopan dva metra u zemlju kako bi se otežalo kopanje tunela ispod njega. Debljina zida bit će 25 centimetara. Jačanje granične policije uključuje zapošljavanje dodatnih 5000 agenata na samoj granici i trostruko više agenata koji bi otkrivali i deportirali migrante koji već žive u SAD-u. Agencija za zaštitu granice i carinu zapošljava 19.000 službenika, a Kongres je odobrio 21.000.

Jedno od obećanja koje je dao vezano uz imigraciju bilo je i da će pooštriti mjere i kriterije za ulazak migranata iz muslimanskih zemlja s Bliskog istoka, iz Azije i Afrike, uključujući i potpuno zaustavljanje dolaska izbjeglica iz nekih zemalja. Poslije je ublažio retoriku i najavio “ekstremne provjere” ljudi koji dolaze iz zemlja u kojima su locirane terorističke skupine. Očekuje se da će Trump idućih dana smanjiti kvotu izbjeglica koje ulaze u SAD sa 100.000 na 50.000 godišnje i uvesti privremenu zabranu za većinu izbjeglica. Antiimigrantske mjere uključivat će i privremenu zabranu ulaska izbjeglica te suspenziju američkih viza za građane Sirije, Irana, Iraka i drugih muslimanskih zemlja. Toga će biti izuzete samo religijske manjine koja bježe od progona, a takve će mjere biti na snazi više mjeseci dok vlasti ne pripreme i ne počnu primjenjivati najavljene rigorozne mjere provjere. E.S./H

KINA POSTAJE GLOBALNI LIDER

Predvođena sigurnom rukom predsjednika Xi Jinpinga, Kina mirno priprema preuzimanje globalnog vodstva u pitanjima koja se kreću od trgovine do klimatskih promjena, dok su prvi dani mandata novog američkog predsjednika Donalda Trumpa obilježeni svađama s medijima i prosvjedima, piše Reuters u analizi. Čak i kad je riječ o osjetljivom pitanju Južnog kineskog mora, Peking nije zagrizao mamac Bijele kuće koja je ovaj tjedan govorila o "obrani međunarodnih teritorija" u tom području. Umjesto toga Kina je naglasila svoju želju za mirom i smireno pozvala Washington da pazi što govori.

Možda ste propustili...

SRBIJA OTVORENA ZA PRIJATELJSKE RAZGOVORE S UKRAJINOM

Rusi bijesni zbog posjete Kulebe i Zelenske Beogradu

Najčitanije iz rubrike