Mozaik
HRVATSKI KRATKOMETRAŽNI FILMOVI

“U plavetnilo” i “Ježeva
kuća” uvršteni su u
program 67. Berlinalea
Objavljeno 16. siječnja, 2017.

Dva hrvatska kratkometražna filma svoje će svjetske premijere imati u programu 67. međunarodnog filmskog festivala u Berlinu: igrani “U plavetnilo” Antonete Alamat Kusijanović uvršten je u program Generation 14plus, a animirana “Ježeva kuća” u Generation Kplus. Generation je natjecateljski program Berlinalea u kojem se prikazuju filmovi tematski i estetski posvećeni djeci i mladima. Najboljim se filmovima dodjeljuju Kristalni medvjedi i novčane nagrade, a svake ga godine posjeti više od 65.000 gledatelja. U sekciji Generation 14plus bit će prikazan “U plavetnilo”, priča o 13-godišnjoj Juliji i njezinoj majci koje bježeći od obiteljskog nasilja dolaze na idilični otok gdje je Julija provela djetinjstvo. Julija se žarko želi ponovno zbližiti sa svojom najboljom prijateljicom Anom. No Ana je zaljubljena i Julija joj više nije toliko važna. Njezino odbijanje ponovno otvara Julijine stare rane...

- Element koji se sjajno očituje u radu s djecom jest istraživanje priče kroz oči tih likova (bez utabanog iskustva ispred kamere). Djeca glumci su zapravo nesvjesni glume, pa je ponekad jednostavnije usmjeriti njihovu intuiciju u što autentičniju ulogu koja gotovo pa dokumentira svakodnevicu te djece - kaže redateljica.

Scenarij potpisuje Christina Lazaridi, a glavne uloge tumače Gracija Filipović, Vanesa Vidaković Natrlin, Dominik Duždević, Andro Režić, Nataša Dangubić i Marija Kohn. “Ježeva kuća”, adaptacija poznate basne Branka Ćopića, kroz priču o susretu ježa i nekoliko šumskih zvijeri – lisice, vuka, divlje svinje i medvjeda, progovara o važnosti doma.

- Ovo je priča o temeljnom i univerzalnom konceptu koji je iznimno važan u suvremenom kontekstu globalnog sela: dom može biti mjesto, ali i stanje uma koje dijelimo s drugima. Iskustvo domaćeg okruženja zajedničko je svim kulturama i generacijama, i uvijek je jednako važno. Taj prostor, koji nam ujedno služi kao utočište i odraz našeg identiteta, ključan je element ljudske egzistencije. To je razlog zašto danas, kada iza sebe imam mnogo različitih domova, ova priča i dalje odjekuje u meni jednako snažno kao nekada, u nekim vrlo drugačijim okolnostima, kada sam je kao dijete prvi put čula - izjavila je redateljica Cvijanović. “Ježeva kuća” nastala je tehnikom stop-animacije i vjerno slijedi slavni predložak Branka Ćopića, i to na tri jezika: narator hrvatske verzije je Rade Šerbedžija, engleske glumac Kenneth Welsh (Twin Peaks), a francuske glumica France Castel. Glazbu u filmu potpisuje Darko Rundek. Za animaciju su zaslužni Ivana Bošnjak i Thomas Johnson (Simulacra). Savjetnik pri izradi lutaka i animacije bio je slavni autor Tim Allen, suradnik Tima Burtona i Wesa Andersona (Mrtva nevjesta, Fantastični gospodin Fox). U programu Generation 14plus 2015. je prikazan višesturko nagrađivani “Piknik” Jure Pavlovića, koji je osvojio Europsku filmsku nagradu za najbolji europski kratkometražni film, dok je prošle godine na Berlinaleu svjetsku premijeru u programu Panorama imao dugometražni igrani film “S one strane” Zrinka Ogreste. Šezdeset sedmo izdanje festivala u Berlinu održava se od 9. do 19. veljače. Filmski programi i prateći filmski sajam redovito privlače gotovo pola milijuna posjetitelja. N.Vek.

Generation je natjecateljski program u kojem se prikazuju filmovi posvećeni djeci i mladima

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike