Svijet
FORUM U DAVOSU

Kapitalizam više ne daje odgovore
Objavljeno 16. siječnja, 2017.

Studija Svjetskog gospodarskog foruma u Davosu upozorava da je demokracija u dubokoj krizi, rastuća nejednakost potaknuta tehnološkim poremećajima sve je izraženija i izaziva rast populizma.

Predviđa se da će biti prilično tmurno na sastanku gotovo 300 političkih lidera iz 70 zemalja i oko 1000 čelnika velikih kompanija koji će se održati od utorka do petka u švicarskom Davosu. Sastanak koji se održava svake godine jedno je od mjesta na kojima se kroji globalna politika i utječe na smjer kojim ide gospodarstvo. Brojni znakovi upozoravaju da je globalni napredak “skrenuo s puta”. Globalizacija se preispituje sve više, kako u SAD-u, tako i unutar EU-a. Gospodarski oporavak mnogima izmiče, a jaz između bogatih i siromašnih sve je veći. "U isto vrijeme sveprisutna korupcija, kratkoročno planiranje i nejednaka raspodjela koristi od rasta sugeriraju da kapitalistički ekonomski model ne funkcionira više za većinu ljudi", izjavio je Klaus Schwab, osnivač i voditelj organizacije. U takvim okolnostima u izvješću je istaknuo da tržišni kapitalizam treba reformirati kako bi se bolje dijelile blagodati globalizacije.

Ove godine tema Foruma je "Liderstvo koje odgovara i liderstvo koje je odgovorno". A svakako da će biti riječi i o "uznemirujućim efektima" digitalne revolucije. Kao primjer sve većeg jaza čelnici Svjetskog gospodarskog foruma istaknuli su porast direktorskih i menadžerskih plaća na samom vrhuncu ekonomske krize, tijekom koje je većina stanovništva jedva “sklapala kraj s krajem”.

Jačanje desnice

U posljednjih 12 mjeseci populizam je naišao na plodno tlo ne samo među nezadovoljnim američkim glasačima nego i u Velikoj Britaniji, gdje su kritičari EU-a na populističkoj platformi odnijeli pobjedu na referendumu o izlasku iz EU-a. Populistički pokreti jačaju i u drugim europskim zemljama. Svaki treći glasač u Austriji podržava krajnje desnu Slobodarsku stranku (FPOe), a članovi protuuseljeničke Alternative za Njemačku (AfD) sada sjede u 10 od 16 pokrajinskih skupština u Njemačkoj.

"Ne možemo imati samo populistička rješenja", rekao je Klaus Schwab. "Živimo u jako složenom svijetu u kojem je sve međusobno povezano", rekao je 78-godišnji predsjednik foruma novinarima u Ženevi. Schwab i njegovi suradnici svjesni su da ljudi diljem svijeta očekuju rješenja za sve veće socijalne razlike i nezaposlenost. "Ono što nam je hitno potrebno su pragmatični potezi usmjereni prema budućnosti, čak i u obliku malih koraka, kako bismo dali pozitivne signale", rekao je.

Zabrinjavajući Trump

Viši član Trumpove prijelazne ekipe, Anthony Scaramucci, trebao bi pak govoriti o izazovima i prilikama koje donosi nova republikanska administracija. Trump otvoreno kritizira UN i protivi se raznim međunarodnim sporazumima kao što su onaj o borbi protiv klimatskih promjena, planirani sporazum o slobodnoj trgovini s pacifičkim zemljama i sporazum s Iranom o njegovu nuklearnom programu. Takva stajališta nisu u skladu s duhom suradnje koji Svjetski gospodarski forum želi potaknuti.

Dok je svijet užasnut Trumpovim protekcionističkim planovima, Kina nastoji povećati svoj međunarodni utjecaj sklapanjem sporazuma o slobodnoj trgovini i konstruktivnom ulogom u pregovorima o klimi. Kineski predsjednik Xi Jinping održat će u utorak uvodni govor na otvorenju foruma u Davosu. "Očekujem da će predsjednik Xi pokazati kako će Kina preuzeti ulogu liderstva koje odgovara i liderstva koje je odgovorno", rekao je Schwab.

Vuk TEŠIJA/H
GLAVNE SMJERNICE ZA PROMJENE

SVJETSKI EKONOMSKI KONGRES ISTAKNUO JE ČETIRI GLAVNE SMJERNICE NUŽNIH PROMJENA:

l Kapitalizmu je potrebno dugoročno planiranje

l Priznati značaj identiteta i jačanje inkluzivnosti u političkim organizacijama

l Ukloniti rizike i istražiti mogućnosti koje pružaju nove tehnologije, poput automobila bez vozača

l Ojačati suradnju na globalnoj razini

Možda ste propustili...

PRVI PUT: KAZNA SAD-A VOJNOJ JEDINICI IZRAELA?

Izrael: Sankcije bi bile moralno dno

DRŽAVNE AGENCIJE BIH PROVJERAVAJU POTENCIJALNO OPASNE TVRDNJE

U vojarni kod Mostara obučavali su se vehabije?

Najčitanije iz rubrike