Učionica
DODIJELJENA NAJVIŠA DRŽAVNA PRIZNANJA ZA ZNANOST ZA 2015. GODINU

Državnu nagradu za znanost dobilo devetero osječkih znanstvenika
Objavljeno 13. siječnja, 2017.

Vezani članci

PROF. DR. SC. MARIJA IVEZIĆ S POLJOPRIVREDNOG FAKULTETA U OSIJEKU, DOBITNICA DRŽAVNE NAGRADE ZA ŽIVOTNO DJELO ZA BIOTEHNIČKE ZNANOSTI

Nagrada za životno djelo zaokružila je moj cijeli znanstvenoistraživački rad

U Hrvatskome saboru 29. prosinca 2016. održana je svečana dodjela Državnih nagrada za znanost. Nagrade ovogodišnjim dobitnicima uručili su predsjednik Hrvatskoga sabora, ujedno i predsjednik Odbora za dodjelu nagrada Božo Petrov, te ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavo Barišić.

Državnom nagradom za znanost za 2015. godinu nagrađeno je 29 znanstvenika, od kojih je devetero sa Sveučilišta u Osijeku. Najznačajniju nagradu, onu za životno djelo, dobilo je petero znanstvenika. Među njima je i prof. dr. sc. Marija Ivezić, umirovljena profesorica Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku, koja je nagrađena za cjelokupan znanstvenoistraživački rad u znanstvenom području biotehničkih znanosti.

Ostali dobitnici sa Sveučilišta u Osijeku su:

l Izv. prof. dr. sc. Stela Jokić, izvanredna profesorica Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek - godišnja nagrada za znanost za značajno znanstveno dostignuće u području biotehničkih znanosti. Rođena je 31. srpnja 1982. u Našicama. Nakon završenog Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku, smjer procesno inženjerstvo, 2007. počinje raditi kao asistentica na Fakultetu, gdje 2011. završava poslijediplomski doktorski studij Prehrambeno inženjerstvo.

l Prof. dr. sc. Marija Heffer, redovita profesorica Medicinskog fakulteta Osijek - godišnja nagrada za doprinos popularizaciji i promidžbi znanosti u znanstvenom području biomedicine i zdravstva. Rođena je 13. lipnja 1965. u Osijeku. Diplomirala je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1989., a doktorirala kemiju na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu 1995. Kontinuirano djeluje u širenju spoznaja o neuroznanosti putem popularnih predavanja, radionica, nastupa u medijima, prijevoda knjiga na hrvatski jezik te prenošenja svjetskih manifestacija u našu sredinu.

l Dr. sc. Antun Jozinović - godišnja nagrada za znanstvene novake za značajno istraživanje u području biotehničkih znanosti. Rođen je 17. listopada 1987. u Zavidovićima (BiH). Doktorirao je 2015. na Prehrambeno-tehnološkom fakuktetu Osijek. Od srpnja 2011. radi kao znanstveni novak – asistent na Katedri za tehnologiju ugljikohidrata.

Skupina znanstvenika:

l Prof. dr. sc. Matija Domaćinović rođen je 16. veljače 1963. u Bošnjacima. Diplomirao je (1987.), magistrirao (1991.) i doktorirao (1996.) na Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku;

l Prof. dr. sc. Zvonko Antunović rođen je 10. kolovoza 1968. u Gornjem Hasiću. Diplomirao je (1993.), magistrirao (1997.) i doktorirao (1999.) na Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku;

l Prof. dr. sc. Anđelko Opačak rođen je 16. listopada 1961. u Drinovcima (BiH). Diplomirao je na Poljoprvrednom fakultetu u Osijeku (1985.), magistrirao (1989.) i doktorirao na Agronomskom fakultetu u Zagrebu (1996.);

l Prof. dr. sc. Mirjana Baban rođena je 5. veljače 1965. u Belišću. Diplomirala je na Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku (1988.), magistrirala na Agronomskom fakultetu u Zagrebu (1997.), a doktorirala na Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku (2003.).

l Prof. dr. sc. Stjepan Mužic diplomirao je na Poljoprivrednom fakultetu u Zagrebu (1973.), magistrirao (1979.) i doktorirao na Agronomskom fakultetu u Zagrebu (1990.)

Oni su nagrađeni za popularizaciju i promidžbu znanosti u području biotehničkih znanosti. Cijela grupa, ali i svaki pojedini znanstvenik, na osobit i prepoznatljiv način promovira znanost u znanstvenoj i široj zajednici te povezuje znanstvena postignuća s primjenom u praksi, upravo s ciljem popularizacije i promidžbe znanosti.

(Rudolf Scitovski, Lidija Getto)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike