Ekonomija
ERDUTSKI VINOGRADI

Prva ledena berba
nakon četiri godine
Objavljeno 4. siječnja, 2017.

Ledena berba je najzahtjevnija berba koju si mogu priuštiti rijetki vinogradari, a ledeno vino smatra se najznačajnijim predikatnim vinom, pa kao takvo i perjanica među vinima. U Slavoniji i Baranji tek je sam kraj godine omogućio vremenske uvjete po kojima se može pristupiti ovoj berbi, a to je da je grožđe dehidrirano i smrznuto, a što jamči ledeno iscjeđivanje. Najmanji sadržaj šećera u moštu ledene berbe, a što je i zakonom propisano, mora biti 127 oechsla. Oechsle je mjerna jedinica za težinu mošta, odnosno za sadržaj šećera u bobicama. Ime je dobila po Christianu Ferdinandu Öchsleu (1774. – 1852.) iz Pforzheima koji je razvio vagu za mjerenje težine mošta.

A priliku za posljednju prošlogodišnju ledenu berbu iskoristili su u Erdutskim vinogradima d.o.o.

U prikupljanje smrznutih grozdova krenuli su na silvestarsko jutro. Ranom zorom, kada je temperatura dosegnula priželjkivanih -7 stupnjeva Celzijevih, na lokaciji svoje plantaže na južnoj padini Erdut planine u berbu su prionuli svi zaposlenici zajedno sa šefom vinograda Mladenom Alpezom, glavnim enologom Melitom Rumbak, Dunjom Vukmirović i Perom Grgićem iz Uprave te predsjednikom Nadzornog odbora Josipom Pavićem. Jer kada se rade ovakvi poslovi, nema se vremena za gubljenje, uključuju se svi, važno je grozdove obrati u što kraćem roku.

Melita Rumbak izvijestila je o ”tehničkim” detaljima. Grožđe je pobrano na površini od pola hektara, riječ je o sorti graševina, a ovo je nakon 2012. godina bila njihova prva ledena berba.

- Tada smo pobrali traminac, a ta ledena berba u međuvremenu je pobrala mnoštvo zlatnih medalja - pohvalila se Rumbak. No, koliko će sada dobiti vina?

- To je u ovom trenutku teško prognozirati. Ako smo za prošle ledene berbe skinuli traminac s pet hektara i pri tome dobili 3000 litara vina, sada je s obzirom na površinu realno očekivati između 300 i 400 litara vina - prognozira Rumbak. No, izvjesno je kako će ovo vino kao finalni proizvod izaći na tržište u 2018. godini.

Nešto ranije će pak tržištu biti predstavljena vina dobivena od izborne berbe prosušenih bobica cabernet sauvignona koju su u Erdutskim vinogradima obavili koji tjedan prije silvestarske ledene berbe.

- Ledena berba vrh je svih berbi, upravo zato što je nema svake godine. Za to treba imati hrabrosti, rizici su veliki, moguće su bolesti, izostanak niske temperature da bi berba mogla dobiti oznaku ledena. Urod je pri tome manji do deset puta u odnosu na redovnu berbu. Tako dobivena vina obično su perjanice i njima se osvajaju nove vrijedne medalje, ali i prepoznaju vrhunski vinari - reći će zaključno Pero Grgić, direktor Erdutskih vinograda.

Dario KUŠTRO

U prikupljanju smrznutih grozdova sudjelovali su svi zaposlenici, uključujući i šefove i Upravu

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike